Mijn ervaring met een JJ katheter

Mijn lievelingsoutfit van de afgelopen weken

Omdat ik er weinig informatie over kon vinden wil ik graag mijn ervaring met een JJ katheter met jullie delen. Voor wie misschien ook een JJ katheter krijgt of er één heeft, of voor wie er gewoon nieuwsgierig naar is. Dit is puur mijn eigen ervaring, iedereen kan dit anders ervaren.

Om je een goed beeld te geven waarom ik een JJ katheter heb moeten ‘dragen’ geef ik daar nu eerst meer uitleg over, waarna ik je vertel hoe ik het ervaar. Nogmaals, dit is per persoon echt verschillend en ook qua hoe lang je een JJ katheter geplaatst krijgt. Noot; een JJ katheter is een dun slangetje die in de urineleider geplaats wordt (de verbinding tussen de nier en de blaas).

Waarom ik een JJ katheter kreeg

Op donderdag 22 oktober 2020 moest ik opgenomen worden in het ziekenhuis omdat er naar aanleiding van bloeduitslagen en een CT scan gezien is dat mijn rechternier het onwijs moeilijk had. Ik had een waternier wat betekend dat je nier vergroot is en de urine niet goed afgevoerd kan worden en dus opgeslagen wordt in je nier. Dat doet best veel pijn kan ik je vertellen! Voorafgaand aan de ontdekking via de CT scan liep ik al van half september met rugpijn. Zoveel rugpijn dat ik soms dagen niets anders kon dan de ene na de andere warme kruik vullen en rond mijn onderrug kon leggen. Het balletje begon te rollen toen ik na meerdere pogingen om bij de huisarts een afspraak te krijgen (want de assistente stuurde me steeds met paracetamol naar huis waardoor ik pas na 3 weken een afspraak bij de huisarts kreeg). Bloedprikken, waar niets geks uit kwam omdat er een paar standaard punten werden gecheckt, maar niet de nieren. Uiteindelijk naar de reumatoloog in het ziekenhuis na nog eens 2 weken wachten om vervolgens via de mdl een spoed CT scan te krijgen. Ik kreeg een CT scan met contrastvloeistof en moest hiervoor een liter drinken. Na de CT scan zou ik eigenlijk 2 weken moeten wachten op de uitslag maar werd al veel sneller gebeld door de MDL arts. Die vertelde dat ik een vergrote nier had door waarschijnlijk een abces die tegen de urineleider aandrukte. Ik moest met spoed opgenomen worden omdat de nierfunctie ondertussen al naar 53% was gedaald. Dus dat is de reden waarom er op 22 oktober een JJ katheter is geplaatst.

Mijn ervaring met een JJ katheter

Op donderdag 22 oktober 2020 werd er op de OK een JJ katheter geplaatst. In het ziekenhuis waar ik ‘loop’ doen ze dit standaard onder volledige narcose wat ik zelf enorm prettig vond. Ik heb dus helemaal niets gevoeld of gezien van het plaatsen van de JJ en heb alleen na het plaatsen een paar dingen ondervonden. Zo had ik af en toe last van blaaskrampen. Dit komt omdat het slangetje wat tussen de nier en de blaas is geplaatst tegen de blaaswand aankomt en je blaas denkt dat dan je naar de wc moet om te plassen ondanks dat de blaas nog leeg is. Ik kan je wel vertellen dat plassen als er maar 1 of 2 druppeltjes uit komt dan onwijs pijnlijk is. Gelukkig heb ik hier maar een paar keer last van gehad en is het 99% van de tijd niet voelbaar. Ook had ik na een maand ongeveer dat als ik een draai met mijn rug maakte om bijvoorbeeld om te kijken, ik iets geks voelde in het midden van mijn zij. Dit kan ook de katheter zijn is mij verteld door de uroloog en is normaal. Ik heb verder geen medicijnen gekregen tegen blaaskrampen of andere klachten omdat ik daar maar sporadisch een keer last van had.

Over het algemeen heb ik dus echt geluk gehad. Overigens ook goed om te vertellen is dat ik op dit moment nog altijd een JJ katheter heb en deze als goed is 23 februari (na precies 4 maanden) wordt verwijderd. Over het verwijderen zal ik een apart artikel schrijven omdat ik daar nu al onwijs tegenop zie, dit wordt namelijk gewoon tijdens een dagbehandeling weg gehaald (je bent dan gewoon volledig bij en schijnt binnen 15 minuten klaar te zijn). Dus daar meer over, zodra hij eruit is!

Wist jij wat een JJ katheter was?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.