Mijn coloscopie ervaring – De voorbereiding

sos familietag

Ik wist totaal niet wat ik mij er van moest voorstellen. Een dieet en vervolgens een dag laxeren. Eerst dacht ik nog;  ach zo zwaar zou het toch niet zijn. Even laxeren en klaar. Nou daar kom ik echt op terug. Hierbij deel ik graag mijn ervaringen wat betreft het coloscopie onderzoek. In dit artikel zal ik het hebben over de voorbereiding voor het onderzoek. Want die is het zwaarste zeggen ze.

De voorbereiding voor het coloscopie onderzoek duurt ook het langst. Eerst ga je 2 of 3 dagen aan een vezelarm dieet, en vervolgens begin je de dag ervoor met het laxeren. Nu ik er op terug kijk ( op mijn coloscopie ervaring ) wil ik dit nooit meer doen. Wat ongelofelijk zwaar is de voorbereiding voor een relatief klein onderzoek. Ik had dan ook wel last van veel bijwerkingen, maar dat vertel ik hieronder allemaal uitgebreid.

Mijn coloscopie ervaring – de voorbereiding

Mijn onderzoek zou op een donderdag plaats vinden, dus startte ik op zondag avond mijn vezelarme dieet. Ik at soep als avondeten. Die maandag zou ik een volledige dag hebben, al was dat met het werk onwijs zwaar. Ik moest namelijk die dag gewoon werken en om dan haast niets te mogen eten was geen pretje. Ik at 2 witte broodjes met boterhamworst en karamelpasta (bebogeen). De lijst met wat je wel mocht eten was erg beknopt, en vond ik persoonlijk helemaal niet duidelijk. Er stond ook niet bij welke tussendoortjes je wel mocht eten, dus at ik een aantal blokjes kaas en wat plakjes komkommer zonder schil. Je moet wat als het zo warm is buiten (het was die dag rond de 30graden). Eenmaal thuis at ik weer soep zonder stukjes groente. Dinsdag vroeg ik de ochtend at ik 2 beschuiten, en ging ik naar de supermarkt om vla te halen. Dit at ik als tussendoortje die dag, en dat beviel eigenlijk prima. In de avond mocht ik mijn laatste avondeten, en koos ik voor aardappelpuree (aangemaakt met water), en worteltjes. Gek hoor, brocolli-bloemkool-worteltjes mag wel, de rest van alle groentes niet. Dit smaakte overigens echt heerlijk, als je in je hoofd hebt dat dit je laatste warme maaltijd is tot na de behandeling!

Het laxeren

Woensdag vroeg in de ochtend at ik nog 2 beschuiten, en om 12uur mocht ik volgens mijn schema ook nog 2 beschuiten en een zacht gekookt ei. Na het middageten (rond half 1) ging alles beginnen. De 2 bisacodyl tabletjes moesten ingenomen worden, en wat volgende was een stevig wc bezoek. Daarna heb ik ruim 2,5uur geslapen want ik was hier echt beroerd van. Misselijk, buikpijn en draaierig. Om half 6 (een half uur eerder dan dat ik eigenlijk moest beginnen), startte ik met de eerste fles Eziclan drank. Ik had mezelf al voorbereid en 1,5 liter warme thee met flink wat suiker  gemaakt en klaar gezet. Uiteindelijk ben ik een uur en een kwartier bezig geweest om 500ml Eziclan op te drinken. Uit het diepste van mijn hart; ik heb nog nooit zoiets smerigs gehad. Het smaakt naar kots met heel veel zout. Om niet continu kots neigingen te hebben (want ja daar had ik erg veel last van), dronk ik 1,5liter thee tijdens die 500ml op. Toen ik op de helft van het drankje zat, moest ik al naar de wc. Daar was ik op zich wel blij mee, want je wilt wel dat het werkt. En niet dat alles daarbinnen blijft zitten. Nadat ik het drankje helemaal op had, ben ik nog ruim 10 keer naar de wc geweest, tot er bijna een waterkleur verscheen in de wc. (Misschien niet heel smakelijk om te vertellen, maar voor iemand die dit proces moet doorstaan, is het wel handig om te weten!) Ik wist totaal niet welke kleur mijn ontlasting zou hebben laat staan hoe lang dat zou duren. Nergens staat dit aangegeven!

Maar nog niet klaar..

Na het laxeren op woensdagavond, moest ik dus nog redelijk wat vloeistof drinken (minimaal 1 liter). Het gekke is dat je hier dus helemaal niet meer om gaat plassen, maar echt letterlijk bijna alles in je darmen komt. Ik probeerde om op tijd te gaan slapen, want de wekker ging om 4:45uur al de volgende ochtend. Daar stond de 2e fles Eziclan op mij te wachten. Omdat ik mij echt heel erg beroerd voelde, en nauwelijks op mijn benen kon staan, heb ik maar 2 slokken genomen en ben toen gestopt. Geen idee of dit invloed zou hebben voor het onderzoek, maar ik was gewoon op. Ik kon niet nog zo’n lading verdragen op een lege maag, die al van streek was. Geestelijk kon ik mij er ook niet meer toe zetten om door te zetten, dus ging ik met een dubbel gevoel het onderzoek in. Dit zou overigens om 9uur plaats vinden, en moest mij daar om half 9 melden. Maar dat lees je in het volgende artikel!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

6 thoughts on “Mijn coloscopie ervaring – De voorbereiding

  1. Ik vond het ook vreselijk, al is het voor mij meer dan 8 jaar geleden. volgens mij mocht ik na 12.oo uur niet meer eten en kreeg ik poeders. (geen vezelarm dieet)
    Ik voelde mij ook zo beroerd. Wij gingen die avond voor het onderzoek naar de bioscoop om mijn gedachten te verzetten. Ik heb het eind van de film niet gezien, rende uit de zaal naar het toilet…
    Wat mij betreft mogen zij heel snel met die camera pil komen die je inslikt en die alles registreert in je maag en darmen!

    1. Ppfh ja ben echt blij dat het achter de rug is. De camera pil is er al wel alleen die doen ze niet bij mensen waarvan ze denken dat die vernauwingen hebben. Vandaar nu eerst een echo van de buik. Maar ook daar moet je voor laxeren las ik op internet. Blijft gewoon geen leuk onderzoek 🙁

    1. Inmiddels aan de medicijnen (prednison) en de 17e krijg ik alle uitslagen te horen en wat het verder plan is. Ben heel erg benieuwd wat daar weer allemaal uit gaat komen. Laat het maar op me afkomen want het is best wel veel info in korte tijd.

  2. Kan me heel goed voorstellen dat dit erg lastig was. Maar je hebt het nu maar mooi achter de rug! Sterkte met alles.

Comments are closed.