Meditatie: het geheime medicijn

meditatie en mediteren

Bij mediteren kun je al gauw denken aan een zweverige bezigheid waarbij je allerlei onbekende werelden betreedt. Helemaal niet waar! Mediteren kunnen we allemaal en is een nog niet door de massa ontdekt wapen tegen allerlei narigheid. Bij mediteren draait het om rust, ruimte en inzicht. En van daaruit ben jij in staat om heel wat voor elkaar te krijgen.

Rust zorgt voor ruimte

Mediteren gaat hand in hand met rust. Of je nu zit, ligt of beweegt, tijdens het mediteren bevindt je lichaam zich in een ontspannen houding en je ademhaling is gecontroleerd en rustig. Dit kan zittend op een meditatiekussen, liggend in de shavasana (lijkhouding) of wandelend door het park. Er zijn geen regels voor mediteren. Tijdens het mediteren richt je je volledig op je innerlijke rust en geef je geen sturing aan je gedachten, maar je laat ze vanzelf langskomen en geeft ze een plekje. Door deze ultieme vorm van rust in zowel je lichaam als binnen in je hoofd ontstaat er ruimte voor groei, bloei en allerlei moois.

Aan de slag

Deze heerlijke rust vinden, is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je van jezelf al rustig bent en altijd alles op een rijtje hebt dan kom je waarschijnlijk sneller in je concentratie dan een persoon die gestrest is en vaker chaos dan rust kent. Onze lifestyle wordt steeds drukker en de mogelijkheden in het leven worden steeds groter. Daardoor neemt het aantal mensen met een ongezonde hoeveelheid stress en een chaotisch leven drastisch toe. Tijd om te beginnen met mediteren dus!
De eerste keer kan onwennig aanvoelen, maar geef het niet direct op. Een juiste omgeving is belangrijk voor een goede concentratie, geen afleiding en een heerlijke meditatie. Rustgevende muziek, een aangename temperatuur, de juiste hoeveelheid licht en een comfortabele lichaamshouding zorgen ervoor dat je je volledig op je gemak voelt. Als je gaat mediteren op een plek waar je de temperatuur niet zelf kunt regelen, is een meditatie/yoga deken een fijne toevoeging.
meditatie
Yin yoga
Als je graag aan yoga doet dan kan yin yoga een fijn opstapje zijn naar mediteren. Omdat je bij yin yoga een langere tijd (4-5 minuten tot soms wel 10 minuten) in bepaalde houdingen zit of ligt, kun je de tijd dat je de houding uitvoert direct gebruiken om te mediteren. Bij yin yoga draait het ook om het ontspannen van je spieren en het laten gaan van gedachten dus dat komt mooi uit!

Ruimte zorgt voor groei

Na een aantal sessies zal je merken dat je je steeds lekkerder voelt en dat je ook in staat bent om langer te kunnen mediteren dan in het begin. De eerste keer voelt vijf minuten al lang aan, maar op den duur is een kwartier of twintig minuten geen uitdaging meer. Op dat moment geniet je van de rust in je lichaam en je hoofd. Zodra je niet meer bezig bent met je omgeving of het vinden van je draai, ben je in staat om tot nieuwe en openbarende inzichten te komen die je kracht geven in je dagelijkse leven. Je hebt ruimte gecreëerd in je hoofd. Al je dagelijkse gedachten hebben een plekje gekregen waardoor je ruimte overhoudt om over nieuwe en opbouwende dingen na te denken. Je komt tot jezelf en je leert je gevoelens herkennen waardoor je erachter kunt komen wat jij werkelijk belangrijk vindt in je leven, wat je al een lange tijd zo graag wilde doen maar door alle drukte helemaal uit het oog verloren bent, of welke veranderingen jij graag wilt aanbrengen in je leven.

Door te mediteren gun je jezelf een moment om stil te staan bij wat er allemaal gebeurt, en om naar je hart te luisteren. Wat er uitkomt, verschilt per persoon. Maar je staat in ieder geval even stil bij het moment waardoor je de tijd hebt om te beseffen waar en wie je bent en waarom je doet wat je doet.

Namaste ❤

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Meditatie: het geheime medicijn

Comments are closed.