Maanzaad cake

Het is een tijdje geleden dat ik een recept met jullie deelde, maar vandaag maak ik dat helemaal goed! Ik ga jullie namelijk iets heel lekkers laten zien! En ook nog eens redelijk simpel te maken. Namelijk maanzaad cake!

Ingrediënten:
– 500 gr maanzaad
– 500 ml melk
– 250 gr gemengde noten en rozijnen (fijn gehakt)
– 250 gr zachte boter
– 200 gr suiker
– 10 eieren, gesplitst
– 1 tl amandelextract
– 2 eetlepels suiker
– 100 gr verse gist (verkruimeld)
– 1 kilo bloem
– 16 gr vanille suiker
– 350 gr melk

Zo meteen snap je waarom sommige ingrediënten er dubbel op staan. Want hieronder in de bereidingswijze wijst dat voor zich.

Bereidingswijze
Schenk kokend water over de maanzaadjes. Doe ze in een steelpan en voeg 500 ml melk toe en breng dit aan de kook. Dit gaat er voor zorgen dat ze zaadjes zacht gaan worden. Kook de zaadjes tot ze zacht zijn en de melk geabsorbeerd is. Als de zaadjes zacht zijn maar je hebt nog veel melk over giet het dan af. Dek het af en laat het een nacht staan.
maanzaad cake
(het maanzaad mengsel met de eiwitten)

De volgende dag kun je de maanzaadjes vermalen. (als je al fijne maanzaad hebt dan kun je dit overslaan) Hak de noten fijn. Mix de boter en de suiker, en voeg daar 5 eidooiers aan toe en mix het als een geheel. Voeg daarna geleidelijk het maanzaad, de noten, rozijnen en amandelextract toe.
Klop de 10 eiwitten stijf.  En schep dat voorzichtig door de maanzaadmengsel.
Meng 2 eetlepels suiker met de verse gist en laat dit op een warme plek staan tot het gaat schuimen.
Meng de bloem en vanille suiker, en zodra het gistmengsel schuimig is giet je dit bij de bloem. Hierbij doe je ook de 5 eidooiers en de 350 ml melk. Dit alles mix je goed door en kneed je daarna tot een zacht en glad deeg. Mocht het deeg te droog zijn kun je nog iets extra melk toevoegen.

Laat het deeg even rusten zodat het kan rijzen. Wij laten het deeg een half uurtje rusten op een warme plek. Daarna vorm je van het deeg een lange rol en verdeel je het in 6 gelijke stukken. Elk stuk rol je nu uit rol een rechthoek van ongeveer 5 mm dik.
maanzaad cake
maanzaad cake
maanzaad cake
Verspreid wat van het maanzaadmengsel over het deeg maar laat de randjes vrij. Rol vanaf de lange kant op en wikkel hem dan stevig in bakpapier. Vouw de uiteinden naar binnen. Leg het pakketje op een bakplaat of rooster en herhaal dit met de andere 5 stukken deeg. Daarna kun je ze in de oven doen voor 45 minuten (verwarm de oven wel voor op 180 graden). Als ze mooi bruin zijn laat je ze afkoelen en dan mag het bakpapier eraf. Eetsmakelijk!
maanzaad cake

De kerstweek wordt georganiseerd samen met:
– 
Serena
Demi
Jessica
Aymara
Amy
– Nikki
Jessica
Maaike
Robin
handtekening carolien

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

9 thoughts on “Maanzaad cake

  1. Oh dat ziet er echt heerlijk uit! Zelf neem ik (helaas) nooit de tijd om echt lekkere dingen te bakken.

    1. Jammer eigenlijk hé, want dingen die je zelf maakt zijn zoveel lekkerder. En je weet ook wat je erin stopt eigenlijk 🙂

    1. Dankje! Ja vind dit echt heel erg lekker 🙂 En ook heel makkelijk te maken, en vaak vinden 6 rollen voor 1x teveel dus kan de helft in de vriezer. Gaat prima als je het daarna laat ontdooien. 🙂

Comments are closed.