Leven met Crohn | verbaasd en corona?

leven met crohn

Oke, dit wordt een andere leven met crohn update dan dat ik de vorige keer had gedacht te gaan schrijven. Ik had 10 mei een controle en daar zag ik onwijs tegenop! Verbaasd en corona??

Zoals ik al schreef is dit een update die ik eigenlijk niet zag aankomen. Waarom, dat ga ik jullie natuurlijk gelijk vertellen.

Verbaasd!

Ik zat de hele dag in de startblokken om tegen de arts te gaan zeggen dat ik een nieuwe controle wilde. De dagen rondom het bloedprikken en ontlasting inleveren voelde ik me al niet echt lekker. Daar later meer over. Dus toen ik zag in het online dossier dat mijn waarde niet goed waren wist ik zeker dat ik een nieuwe test wilde.

Mijn vitamines zijn allemaal nog steeds veel te laag. Vitamine B12 was in December nog 150, nu is hij zelfs gezakt naar 83. De calprotectine, een ontstekingsmarker in de ontlasting was nu ruim 360 terwijl hij in december nog netjes 55 was. Maar.. en daar komt ie!

Corona?

Het gesprek begon zoals gewoonlijk met de vraag hoe het gaat. Dus ik vertelde hoe het gaat en dat ik net ziek was geweest (allemaal bij ons thuis). Waarop eigenlijk gelijk de arts zegt, weet je zeker dat het geen corona is/was? Uhm nee, wij hadden echt typische buikgriep klachten en niets leek op corona eerlijk gezegd.
Even de klachten op een rij:
– algeheel ziek gevoel
– diarree
– verhoging
– geen eetlust
– ongeveer 5 dagen lang daarna waren we weer de oude.

Maar de arts vond het blijkbaar wel heel erg op corona lijken en dat in combinatie met mijn bloeduitslagen maakte het voor hem voor nu duidelijk dat ik voorlopig nog geen medicijnen hoef. Ik stond letterlijk met een mond vol tanden, want de vorige keer wilde hij perse dat ik al met nieuwe medicijnen begon en nu de uitslagen daar op wezen, hoeft het niet. Wel hebben we afgesproken om tegen de zomer nog een controle te doen om er zeker van te zijn dat dit iets anders dan een opvlamming van de crohn is. Voor hem wees momenteel alles wat griep of corona omdat ik geen tekenen vertoon van een opvlamming. Mijn gewicht blijft stabiel, ik heb geen buikpijn of andere klachten, mijn energie zit goed en dat zijn toch wel duidelijk pijlers voor het hebben van een opvlamming.

Ik wist letterlijk niet wat ik moest zeggen want dit was zo’n verschil met de controle in december. Natuurlijk was ik heel blij en ook opgelucht. Niet alleen dat ik nu nog even zonder medicijnen verder mag maar ook dat hij nog een nieuwe controle wil doen tegen de zomer. Als die controle ook niet goed is, dan weten we wel meteen zeker dat het een nieuwe opvlamming is. Maar omgekeerd ook, als de controle weer goed is dan ben ik nog steeds in remissie!

Denk jij dat het corona is geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.