Leven met Crohn | op vakantie in remissie

leven met crohn

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een Leven met Crohn update schreef. Ik ging op vakantie in remissie (geen actieve ziekte). Hoe dat was en hoeveel anders dat is als je wel een actieve ziekte hebt.

Sinds de operatie in mei 2021 waarbij er 40cm darm is weggehaald en sindsdien ben ik wat ze noemen in remissie. Ondanks dat heb ik nog steeds elke 3 maanden controle heb. Maar hoe is het om op vakantie in remissie te gaan? Hoe ziet zo’n vakantie eruit, in vergelijking met op vakantie zonder dat je chronisch ziek bent?

Op vakantie in remissie?

Ik ging een weekje kamperen met mijn eigen tunneltent. We stonden op een camping in Duitsland waar er extreem weinig toiletten of überhaupt sanitair was. Omdat ik nu redelijk rustige darmen heb was dat nog niet eens een heel groot probleem (alleen heel vervelend om te wachten!), misschien is dit ook wel gelijk het grootste verschil. Als ik wel last van mijn darmen zou hebben, dan had ik absoluut niet in de rij kunnen wachten tot ik naar de wc kon. Als mijn darmen echt actief zijn, dan moet ik ook gelijk gaan als ik iets voel opkomen, dan kan ik echt niet even wachten. Omdat mijn darmen nu redelijk rustig waren kon ik wel even wachten tot er een wc vrij was.

Maar naast dit verschil neem ik nog steeds wel dingen mee op vakantie die Crohn gerelateerd zijn.
Zo gaat er standaard mee in mijn toilettas:
– Diarreeremmers
– Colestyramine (galzuur binder)
– Paracetamols
Uiteindelijk heb ik hiervan helemaal niets hoeven gebruiken tijdens mijn vakantie.

Neem jij ook een medicijntasje mee op vakantie?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.