Leven met Crohn | Nieuwe controle in zicht

leven met crohn

Het is weer tijd voor een nieuwe update, niet dat ik heel veel te vertellen heb want er is nog niet veel gebeurd (gelukkig!), maar ik wil jullie wel bijpraten. Wat staat er allemaal op de planning en hoe voel ik mij?

De nieuwe controle staat gepland voor eind januari. Daarvoor moet ik weer bloedprikken om te kijken of er weer een nieuwe ontsteking aan het groeien is. De afgelopen controles waren de waardes in mijn bloed redelijk goed, alleen mijn ontlasting was verhoogd. Dat kwam of door griep, corona of een verkoudheid. Daarom wil ik dit keer echt niet ziek worden zodat we nu eindelijk een keer een goede uitslag krijgen.

Nieuwe controle

Ondanks dat ik weer verkouden ben, tja ik denk dat vooral de tijd van het jaar er mee te maken heeft, hoop ik wel dat dit niet zo’n grote invloed heeft op de waarden. Daarnaast slik ik al een aantal weken een ijzertablet (in de vorm van een bruistablet dit keer) dus als goed is moeten we al kunnen zien dat mijn ijzer aan het stijgen is.
In oktober/november was deze waarde 6.8 (HB) en in december 6.9 bij de huisarts nadat ik aan de IJzer sterk tabletten zat van Lucovitaal. Nu ik elke week 700mg ijzer binnen krijg moet hij echt wel aan het stijgen zijn lijkt mij! Naast dat de HB hierdoor moet stijgen, moet ook vooral de ferritine stijgen want die was nog maar 8 in december! Daardoor kreeg ik ook de diagnose bloedarmoede.
En in december was de B12 waarde 1469 door de spuiten, en nu ik bijna een maand geen spuit heb gehad kunnen we ook zien hoeveel die gedaald is. Want pas eind februari staat de nieuwe spuit op de planning, dus wellicht moet dit wel eerder als hij echt te ver gedaald is.

Maar wat ik het allerbelangrijkste vind is dat er geen ontstekingsreacties zichtbaar zijn! De brief van de nieuwe afspraak sprak alleen over bloedprikken, dus ik ga nu in eerste instantie alleen bloedprikken. En als de arts bij de afspraak toch ook de ontlasting wil, dan kunnen we dat altijd nog doen. Ik ga er ook niet elke 3 maanden achteraan bellen of de ontlasting wel is doorgegeven. Nu staat er alleen bloedprikken, dus ik laat alleen bloedprikken!

Binnenkort kom ik met een nieuwe update over hoe deze nieuwe controle is verlopen!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.