Leven met Crohn | Nieuw behandelplan

leven met crohn

Nog niet zo lang geleden deelde ik een aantal artikelen over de operatie die ik kreeg. 1.5 week naar de operatie had ik al een controle in het ziekenhuis en werd er een nieuw behandelplan opgesteld. Tijd om jullie bij te praten in een nieuwe Leven met Crohn.

Dinsdag 8 juni 2021 had ik een middagje ziekenhuis op de planning. Nog net geen 1.5 week na de operatie en waarbij ik precies 1 week thuis was. Eerst een afspraak bij de chirurg en daarna een afspraak bij de MDL arts. Ik was mega zenuwachtig, geen idee waarom maar ik was het echt.

Afspraak chirurg

Eerst dus een afspraak bij de chirurg. Het was dezelfde chirurg (vrouw) die ook bij de operatie was en ze kon dus ook goed vertellen wat ze hadden gedaan en wat de uitslagen waren van de patholoog. Er is zo’n 40cm darm weggehaald. 5cm dunne darm en de rest overgang dunne/dikke darm. Mis dus nu een aanzienlijk deel dikke darm! De patholoog had in het stukje dunne darm niks kunnen vinden en ik de rest zat voornamelijk littekenweefsel maar ook een stukje actieve ontsteking. Het was dus ook niet gek dat ik alleen nog maar volledig vloeibaar kon eten want het zat behoorlijk dicht.
Ze keek nog even naar mijn buik en omdat de hechtpleisters nog zo vast zaten maar het er verder prima uitzag had ik geen vervolg afspraak nodig. Super fijn dus!

Afspraak MDL arts – nieuw behandelplan


Na de afspraak met de chirurg hadden we nog een uur voordat we de afspraak bij de MDL arts hadden voor een nieuw behandelplan. We gingen even naar het restaurant en dronken daar wat. Heerlijk gevoel dat ik nu weer alles kan eten en drinken!
Voor deze afspraak was ik nog wel het meest zenuwachtig! Ik had namelijk echt geen flauw idee wat ik kon verwachten en was echt een beetje bang voor weer allerlei nieuwe medicijnen. Maar de MDL arts had goed nieuws. Geen medicijnen voor mij en eerst volledig herstellen van de operatie! In september een dikke darm onderzoek om te kijken hoe de naad eruit ziet omdat die plek de meeste kans heeft op nieuwe ontstekingen. Maar tot die tijd hoef ik geen medicijnen te gebruiken! De uitslag van de dalspiegel van de Humira was ook binnen en ik had een prima spiegel opgebouwd en had ook niet naar elke week gehoeven, dus misschien in de toekomst dat ik dit middel weer moet gaan gebruiken als de ontstekingen terug komen maar voor nu even helemaal medicijn vrij!

Maar ik had na de operatie wel wat klachten overgehouden, namelijk extreme diarree. Gelukkig kon de MDL arts daar iets voor voorschrijven, namelijk galzoutenbinders die het proces moeten versnellen en ervoor moeten zorgen dat de dikke darm de functie van de overgang sneller overneemt. Maar dan kan het nog een aantal weken duren voor ik een normaal ontlastingspatroon heb ontwikkeld. Ik moet van de galzoutenbinders elke dag een half zakje nemen tot het een normaal patroon heeft. Die zakjes werkte gelijk want ik hoefde de eerste dag al gelijk niet meer zo vaak naar de wc.

Ook had ik 2 weken na de operatie ineens meerdere keren per dag zwart voor mn ogen. Ineens super duizelig en gevoel van zwakte.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Leven met Crohn | Nieuw behandelplan

  1. Wat een grandioos nieuws….
    TOP…..

    Een fijne dag…

    1. Jaa ik ben ook zo blij!! Heerlijk om even geen medicijnen te hoeven, ook al bestaat de kans dat ik in september toch weer te horen krijg dat het wel moet. Dus extra genieten nu en volledig focussen op herstellen.
      Jij ook een hele fijne dag!

Comments are closed.