Leven met Crohn | Niet altijd alles is koek en ei!

leven met crohn

In het vorige Leven met Crohn artikel deelde ik dat ik door mocht gaan zonder medicijnen! Inmiddels zijn we een maand verder na de laatste leven met crohn update en deel ik graag weer een update. Hoe gaat het nu met mij en waarom niet altijd alles koek en ei is?

In de vorige update kon je lezen dat ik nog een paar maanden door mag zonder medicijnen. Ondanks dat ik me heel erg goed voel heb ik sinds de operatie van 28 mei 2021 wel een aantal klachten die door de operatie komen.

Niet altijd alles is koek en ei!

Niet altijd alles is koek en ei, sinds de operatie heb ik een aantal klachten. Na de operatie kreeg ik al een galbinder omdat het stuk darm dat ik mis nu geen gal meer kan opnemen en daardoor komt het in de dikke darm terecht. Zodra het de dikke darm raak, krijg je diarree en dan moet je rennen naar de wc. Het ging een tijdje goed met de galzoutenbinder, ik besloot ermee te stoppen want ik sloeg 1 a 2 dagen ontlasting over wat nu ook niet heel bevorderlijk was. Dat ging een lange tijd goed en sinds oktober kreeg ik weer vaker gele ontlasting. Het gele is de gal (ik herkende het meteen van na de operatie, nu viel het qua wc bezoekjes mee. Soms moest ik maar 2 of 3keer op een dag maar toch, het begon voor mij hinderlijk te worden omdat ik precies kon voelen dat ik binnen 2 a 3 minuten op de wc moest zitten. Omdat er totaal geen touw aan vast te knopen is en het ook niet elke dag was kwam het steeds heel onverwachts. Daardoor bleef ik liever thuis zodat er altijd een wc in de buurt zou zijn.

En nu?


Begin januari besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik had in december al verschillende dingen geprobeerd, van extra vezels, tot probiotica. Sommige dingen hielpen een paar dagen, sommige hielpen helemaal niets. Begin januari besloot ik dus om iets anders te proberen. Ondanks dat ik nog redelijk wat zakjes van de galzoutenbinder heb, is dat iets wat ik liever niet neem omdat ik dan sowieso een dag overslag qua ontlasting. Een opgeblazen buik omdat je niet naar de wc kan is niet echt iets prettigs dus ik wilde liever iets natuurlijks proberen. Dus ik ga psyllium vezels proberen. Ben er eelijk gezegd wel een beetje bang voor omdat het ook verstoppingen kan veroorzaken en aangezien ik al een vernauwde overgang van dunne naar dikke darm (de nieuwe naam is ovaal) ben ik nog wel een beetje terughoudend om te staren. Het gekke is ook dat ik sinds ik dat spul in huis heb ook nog geen gekke ontlasting heb gehad. Ook ga ik me focussen op vitamines, omdat ik een behoorlijk tekort heb van vitamine D ( maar 28 in het bloed) en dus sowieso dat op orde moet hebben voor de volgende controle.

Jij wel eens gehoord van psyllium vezels??

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Leven met Crohn | Niet altijd alles is koek en ei!

    1. Dankjewel! Ik hoop het ook, vandaag voor het eerst uitgeprobeerd dus heel benieuwd hoe en of het werkt.

Comments are closed.