Leven met Crohn – Hoe nu verder?

leven met crohn

Crohn, iets wat ik de rest van mijn leven bij mij draag. Maar noem mij optimistisch, naief, positief of hoe jij mij ook wilt noemen. Ik wil alles behalve dat de Crohn bepaald hoe ik mijn verdere leven leef. Nee, dat bepaal ik zelf en hoe houd ik dan zelf de touwtjes in handen? Hoe nu verder?

Ik ga het gewoon uitspreken, ik haat deze diagnose! Zeker ook omdat ik mij niet kan vergelijken met andere mensen die ook deze diagnose hebben. Morbus Crohn (ernstige crohn) past zo niet bij mij en mijn klachten. Van alle symptomen heb ik alleen vermoeidheid en is af en toe de eiwitten in mijn ontlastin iets verhoogd. Oftewel ik vertrouw deze diagnose niet en al helemaal niet de arts waar ik onder behandeling sta. In mijn vorige Leven met Crohn update heb je al veel kunnen lezen maar ik wil je toch even bijpraten over de afgelopen weken!

Leven met Crohn – En nu?

En nu eigenlijk vrij weinig. Ik ben sinds 16 juni aan de paardenmelk capsules en voel mij sindsdien veel beter. Mijn energie komt weer terug en ook heb ik het idee dat mijn lichaam rustiger is. Sinds 17 juni ben ik geheel op eigen initiatief gestopt met de thiosix en is de periode van 6 weken nu voorbij en zou de grote hoeveelheid nu uit mijn lichaam moeten verdwijnen. Dat kan overigens tot 12 weken duren en tot die tijd doe ik nog niets in de volle zon (vanwege kans op huidkanker). Ik ben dus op de helft als het aankomt met ‘afkicken’ en dat bevalt mij erg goed.

Ik slik op dit moment elke dag 5 capsules paardenmelk en 1 soms 2 capsulus PEA tabletten. Dit bevalt mij erg goed en mijn buik is ook erg rustig. Ik ben nog niet terug geweest naar de huisarts na het maken van de echo maar daar was nog op te zien dat er zo’n 20cm littekenweefsel zit in de darm. Omdat dit niet pijn deed of gevoelig was is de kans klein dat dit een nieuwe ontsteking is. Pffh dat scheelt weer. Maar, omdat ik natuurlijk wel wil weten of de paardenmelk helpt en of de PEA tabletten ook iets doen ga ik na mijn vakantie ergens midden augustus een afspraak maken bij de huisarts om bloed te prikken. Ik ben namelijk wel heel nieuwsgierig naar mijn ontstekingswaarden en andere graadmeters die ze gebruiken bij Crohn. Ik hoop echt zo onwijs dat dit mijn oplossing blijkt te zijn. Geen chemische rommel meer voor mij!

Nog meer nieuws?


Verder ga ik proberen om alleen nog voedsel te eten zonder conserveringsmiddelen, geur en smaak makers en andere E nummers. Een flinke klus maar het proberen waard. Dat mijn lichaam gezond moet zijn is voor mij een must en mag van mij ook zeker iets meer kosten. Zolang ik probeer mijn lichaam sterker te laten worden en een mega afweer probeer op te bouwen ben ik op de goede weg. Ik begon al met een aantal keren per week Pools voedsel en dit beviel erg goed. Ook ben ik gaan kijken in de supermarkten naar producten zonder rommel en kwam uit bij de Iglo roerbak sensatie maaltijden. Daar heb ik er al een aantal van uitgeprobeerd en ben er erg tevreden over!

Wie weet wat de toekomst mij mag brengen. Weet jij nog producten zonder conserveringsmiddelen en andere chemische rommel in het eten?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Leven met Crohn – Hoe nu verder?

  1. Ooo ik vind het ook zo moeilijk! Ik herken mezelf ook vaak niet in de verhalen van crohn patiënten. En als ik lees wat de medicatie o.a. bij jou doet dan zit ik er ook echt niet op te wachten om daarmee te beginnen. Bij mij is het ook vooral vermoeidheid en daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Ik zou niet weten hoe het is om het energielevel van een gezond persoon te hebben maar ik vind het zo wel allemaal prima.

  2. Wat lastig als je de diagnose niet helemaal vertrouwt, maar wel weer fijn als je niet alle symptomen van Morbus Crohn (wat gewoon ziekte van Crohn betekent..) hebt. Succes met alle dingen die je probeert!

Comments are closed.