Leven met Crohn | Hoe gaat het nu?

leven met crohn

In het vorige Leven met Crohn artikel deelde ik het nieuwe behandelplan (die kwam er niet!). Dat was anderhalve week na de operatie waarbij er een stuk darm is verwijderd. Inmiddels zijn we ander halve maand verder en deel ik graag weer een update. Hoe gaat het nu met mij?

Geen medicijnen na de operatie, behalve galzoutenbinders omdat ik na de operatie wel 8 tot 10 keer op een dag op de wc zat met diarree. Gelukkig hoef ik momenteel maar om de andere dag een half zakje galzoutenbinders en ga ik nog maar 1 of 2 keer per dag na de wc, met normale ontlasting!

Alle hechtpleisters zijn eraf!

Alle hechtpleister zijn eraf! Eigenlijk al een paar weken, want het was precies 4 weken na de operatie toen ik er helemaal klaar mee was. De iedere keer liet er maar een heel klein stukje los en ik begon heel erg benieuwd te worden na hoe het eronder de hechtpleister uit zag. De kleine gaatjes vielen me heel erg mee. Maar van de grote snee bij mijn navel schok ik wel even. Het was namelijk helemaal geen rechte snee maar schuin en ook behoorlijk gevoelig.
Elke dag smeer ik de littekens in met crème (wissel ik af met een olie) zodat hopelijk ook vooral de grote snee soepel wordt en niet meer zo gevoelig.
zwart wit jurkje van only

Hoe nu verder?


Eigenlijk gaat het steeds beter! Ik wil nog niet zeggen dat ik echt weer zover ben als voor de operatie, maar ik kom aardig in de buurt. Elke middag probeer ik een wandeling te maken en ik merk ook echt dat dit steeds beter gaat. Naast dat ik mijn conditie weer probeer op te bouwen, want die was nogal ver weg. Daarnaast merk ik dat ik bepaalde voedingsmiddelen niet meer wil eten. Voor de operatie was ik al tegen pakjes en zakjes, maar nu gebruik ik helemaal niets meer. Maar ook het vlees is behoorlijk ingekrompen. Eigenlijk eet ik alleen nog vis en kip, verder eet ik eigenlijk geen vlees meer. Puur omdat ik er gewoon misselijk van wordt en er geen behoefte aan heb.
Mijn doel is om uiteindelijk helemaal geen kant en klare producten meer te eten, maar volledig biologisch en zelfgemaakt. Dat betekend ook dat ik mijn moestuin volgend jaar nog groter gaat worden en ik nog meer zelf wil verbouwen. Zo ben ik er zeker van dat er geen rommel in mijn eten zit en komt.

Eerder schreef ik al dat ik galzoutenbinders had gekregen van de MDL arts zodat ik niet zo vaak naar de wc hoef te gaan. Op het moment van schrijven heb ik al 4 dagen geen galzoutenbinders hoeven te gebruiken. Dat gaat gelukkig goed en ik hoop dat ook echt dat mijn lichaam het vanaf nu zelf oppakt en ik het helemaal niet meer nodig ga hebben.

Een korte update dit keer, gelukkig!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Leven met Crohn | Hoe gaat het nu?

Comments are closed.