Leven met Crohn | gekke nieuwe controle

leven met crohn

In het vorige Leven met Crohn artikel deelde ik dat er een nieuwe controle op de planning stond. Inmiddels zijn we een maand verder na de laatste leven met crohn update en deel ik graag weer een update. Hoe gaat het nu met mij?

Een nieuwe controle stond op de planning en ik moet zeggen dat ik nog zenuwachtiger daarvoor ben dan de controles hiervoor. Hoe het nu gaat en hoe het verder moet gaan, dat lees je hieronder.

Nieuwe controle?

Op dinsdag 18 oktober stond er een gesprek met de MDL arts op de planning. Eerder die maand had ik namelijk al mijn ontlasting ingeleverd en bloed geprikt. Ook wist ik de uitslagen al en ben ik hiervoor ook naar de huisarts geweest. De vitamines waren weer gedaald en er was nu ook nog maar 10 ferritine in het bloed te vinden. Dat is dus praktisch niets!

Het was best een gek gesprek, ik vertelde dat ik mij wel redelijk goed voel en dat ik qua ontlasting geen verschil zie. Hij stelde eigenlijk meteen voor om een nieuwe controle over 3 maanden te plannen. Nou helemaal prima natuurlijk! Alleen alles wat ik eerder wilde vragen was meteen van de baan, nog voor ik de kans kreeg was het gesprek afgelopen. Dit is nou precies de reden waarom ik de telefonische consulten verschrikkelijk vind! Ik wilde heel graag een verpleegkundige waar ik af en toe mijn vragen aan kan stellen, maar ook bijvoorbeeld de vitamines! Door deze controle heb ik nog meer de behoefte om het via de huisarts te regelen. Maar ook om misschien voor een second opinion te gaan begin volgend jaar.

Nog weer even rust of toch niet?


Ik mag van de MDL dus nog even 3 maanden zonder medicijnen verder, mits ik geen klachten krijg natuurlijk. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich. De komende maanden wil ik nog beter gaan letten op mijn voeding. Zo wil ik eigenlijk helemaal af van alle kant en klare dingen die vol zitten met E-nummers. Sowieso laat ik vette dingen staan omdat mijn buik daar gewoon heel slecht op gaat. Maar wellicht helpt het schrappen van bepaalde voeding ook tot het rustig houden van de darmen. Mijn streven is om bij de volgende controle weer een calprotectine van rond de 50 te hebben.
Zo hoop ik dat ook de vitamines die ik nu krijg (zoals de vitamine B12 spuiten) gaan helpen en mijn lichaam de nodige bouwstenen geeft om de crohn onder controle te houden.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.