Leven met Crohn | Een nieuwe controle staat voor de deur

leven met crohn

In het vorige Leven met Crohn artikel deelde ik dat op vakantie ging in remissie! Inmiddels zijn we een maand verder na de laatste leven met crohn update en deel ik graag weer een update. Hoe gaat het nu met mij?

Een nieuwe controle staat voor de deur en ik moet zeggen dat ik nog zenuwachtiger daarvoor ben dan de controles hiervoor. Hoe het nu gaat en hoe het verder moet gaan, dat lees je hieronder.

Nieuwe controle?

De nieuwe controle staat gepland en ik moet zeggen dat ik er dit keer echt ontzettend erg tegenop zie. Iedere controle lijkt spannender te worden en ik wordt al misselijk als ik eraan denk. Waarom? Omdat elke controle opnieuw de vraag gesteld wordt of er nieuwe medicijnen zijn of dat ik nog even door mag zonder medicijnen. Nu ik ongeveer 1,5 jaar medicijnvrij ben wil ik dit zo graag blijven. Geen gekke bijwerkingen is al een enorme vrijheid en omdat ik van alle voorgaande medicijnen zoveel bijwerkingen had zie ik er ontzettend tegenop om weer met medicijnen te beginnen. Daarnaast blijven er ook maar heel weinig medicijnen over. Als de arts geen medicijnen wil voorschrijven die ik al eerder heb gehad, dan zijn er nog 2 medicijnen waar ik de rest van mijn leven mee kan doen. Als die net zo snel uitgewerkt zijn als de voorgaande, dan ben ik bang wat de toekomst in petto heeft.

En nu?


Maandag 3 oktober mag ik weer bloedprikken en ontlasting inleveren. En dan heb ik 18 oktober de uitslag met een telefonisch consult met de MDL arts. De volgende Leven met Crohn update zal ik dan de uitslag delen en wat er dan eventueel gaan gebeuren.
Verder heb ik de afgelopen week getest wat mijn darmen en ontlasting doen als ik elke dag een colestyramine zakje in neem (een galzuur binder). Deze zakjes heb ik na de operatie gekregen omdat mijn galzuur de darmwand irriteert en ik dan dus te dunne ontlasting heb. Nu ik al ruim een week elke dag een zakje heb is mijn ontlasting echt top. Alsof er niets aan de hand is en dit soort ontlasting heb ik echt heel erg lang niet gehad (en dan spreek ik over jaren!). Dus ik hoop bij de controle ook aan te geven dat als ik in plaats van 2 keer per week een zakje, elke dag een zakje neem, dat het dan een stuk beter gaat. Ook wil ik aangeven dat ik een MDL verpleegkundige wil waar ik zo nu en dan een aantal vragen kan stellen.

Zoals ik al schreef, het is een korte update want ik heb verder niet veel te vertellen. Het is redelijk rustig, gelukkig!

Wat denk jij, mag ik nog even door zonder medicijnen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.