Leven met Crohn | De nieuwe controle

leven met crohn

In het vorige Leven met Crohn artikel deelde ik dat er weer een controle aan zat te komen! Inmiddels zijn we een maand verder na de laatste leven met crohn update en deel ik graag weer een update. Hoe gaat het nu met mij en hoe was de controle?

In de vorige update kon je lezen dat ik de brief voor de nieuwe controle had ontvangen. Ik kreeg corona, was 15 dagen ziek (waarvan ik er 8 echt alleen maar op bed heb gelegen). Hoe het nu gaat en hoe het verder moet gaan, dat lees je hieronder.

Een korte update!

De nieuwe controle vond plaats op 12 juli, een telefonische afspraak met de MDL arts. Ik had een aantal dagen ervoor al in het online dossier gekeken en kon alle uitslagen al zien. De calprotectine (ontstekingswaarde in de ontlasting) was gedaald van 383 naar 221. Dus dat was zeker positief. Verder een CRP van 0, maar de vitamines nog steeds te laag. Vitamine B12 was 125, ferritine 20, foliumzuur 83, vitamine D 100. Vitamine D is op zich nog wel prima, maar de Vitamine B12 en de ferritine zijn sowieso te laag, waarbij de foliumzuur eerder te hoog is (dit in combinatie met het tekort van b12 is een duidelijk teken dat er iets aan de hand is). Maar aangezien de arts deze waardes prima binnen de norm vind vallen moest ik maar gewoon doorgaan met vitamine tabletten (op eigen kosten natuurlijk). Verder heb ik een nieuw recept gekregen voor de galzuurbinders die ik dan maar zelf op gevoel moet innemen (ik neem ze vaak 1 a 2 keer per week een half zakje). Hij stelde voor om over 3 maanden weer een controle te plannen om de calprotectine in de gaten te blijven houden. Dus die zal rond september/oktober plaats gaan vinden.

En nu?


Ga ik met mijn rest klachten naar de huisarts. Aangezien de MDL arts niets aan het B12 te kort wil doen (hij is er echt van overtuigd dat het binnen de norm valt, terwijl het online dossier zegt het het een flink tekort is!). En ver, zoals ik al schreef, het is een korte update want ik heb verder niet veel te vertellen. Het is redelijk rustig, gelukkig!

Wat denk jij, gaat de controle in september of oktober zijn??

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Leven met Crohn | De nieuwe controle

Comments are closed.