Leren van lastige hoofdstukken – Mijn tips!

Op school wil je het liefst zo veel mogelijk goede cijfers halen. Maar hoe doe je dat als je het moeilijk vind om te leren, of als je de stof moeilijk kunt onthouden? Ik heb een paar hele simpele tips voor je op een rij gezet, hoe je dan toch een goede cijferlijst kunt halen. Als je deze tips toepast ben je zeker van een voldoende!

Ik heb een tijd gehad op school dat ik de leerstof maar saai vond (omdat ik er het nut niet van in zag), en het maar moeilijk kon opslaan in mijn hoofd. Toen heb ik mezelf een aantal trucjes aangeleerd om toch een voldoende te halen voor de toetsen en opdrachten. Veel simpeler dan je zou denken, al kost het wel even wat tijd. Maar dat moet je er toch wel voor over hebben.

Leren van lastige hoofdstukken

Heb je wel eens een toets over een lastig / moeilijk hoofdstuk? Niet getreurd, ook hier kun jij een goed cijfer voor halen! Je hoeft hier alleen maar een samenvatting van te maken. Hoe je nou een goede samenvatting maakt, heb ik al eens eerder uitgelegd in een artikel. Ik raad je dan ook aan om dat artikel eerst even te lezen voor je verder gaat met de rest van dit artikel. Dit hielp bij mij namelijk het beste. Daarnaast zijn er ook nog een aantal dingen die je ook kunt toepassen als je een lastig / moeilijk hoofdstuk moet leren. Hieronder een aantal tips op een rij.

– Trek comfortabele kleding aan als je gaat leren
– Schrijf moeilijke woorden op
– Maak een mini samenvatting van de tekst die je moet kennen
– Schrijf in je eigen woorden een ander verhaaltje van de tekst (Zo slaan je hersenen het beter op!)
– Markeer belangrijke woorden en/of zinnen
– Neem tussendoor voldoende pauze om even iets anders te doen
– Neem een kauwgom voor de toets of tijdens het leren. Dit schijnt te werken voor je concentratie.
– Ga op tijd slapen
– Het belangrijkste; Doe je best! Meer kun je namelijk niet.

Je best doen is genoeg!


Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn. Je druk maken omdat je iets bijvoorbeeld niet weet werkt averechts, en zal het niet makkelijker maken. Als je je best doet, en je jezelf niet kunt verwijten dat je er te weinig aan hebt gedaan, dan is dat prima. Of je dan een onvoldoende of voldoende haalt. Je hebt er alles aan gedaan, en het is dan niet anders. Maar hiervoor zal je jezelf toch wel moeten voorbereiden, door er serieus mee bezig te zijn van te voren. Probeer als je het leren echt moeilijk vind, af en toe eens een aantal hoofdstukken samen te vatten in je eigen woorden. Als het dan weer tijd is voor een toets kun je enkel die zelf geschreven samenvatting en er bij pakken, en die gaan leren. Leren van lastige hoofdstukken werd dan ineens een stuk makkelijker.

Succes met leren!

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.