Laat als blogger geen misbruik van je maken!

Steeds vaker zie ik het voorbij komen. Bedrijven of websites die misbruik proberen te maken van bloggers. Gelukkig zijn er veel bloggers die er niet intrappen, maar helaas zijn er nog meer bloggers die er wel intrappen. Tijd om eens mijn mening met jullie te delen over dit onderwerp. Laat als blogger geen misbruik van je maken!

Vorige week zag ik op Facebook een berichtje voorbij komen, die mij echt enorm opviel. Er was namelijk iemand die voor zijn websites graag op meerdere blogs artikelen wilde delen. Op zich nog niets mis mee, want tja iedereen wil graag een groter bereik. Echter was het meer wat hij vroeg wat me niet aan stond.

Misbruik maken van bloggers..

In het berichtje stond namelijk dat hij een ‘uniek artikel’ zou schrijven voor je blog, en hier 30euro voor zou betalen. Daarbij wilde hij graag 2 do-follow linkjes. Ik reageerde op het berichtje met dat ik benieuwd was, en meer informatie wilde ontvangen. Een dag later kreeg ik een mail, met een nog grotere waslijst aan eisen. Het zouden geen 2 do-follow links worden, maar 4 stuks! En daar zou je dan 30euro per artikel voor krijgen. Wat bij 2 artikelen en 8 linkjes dus maar 60euro zou zijn.
Lieve mede bloggers, alsjeblieft laat geen misbruik van je maken! Ten eerste is 30euro veel te weinig. Je blog is minimaal 50 euro waard ook al ben je onwijs klein! Daarbij zijn do-follow links een no go op je blog als je betaald voor krijgt of het een samenwerking is. Dit kan bestraft worden door Google, waardoor je uiteindelijk minder bezoekers krijgt via hen. Zonde, echt doodzonde! En dat zeker maar voor een schamele 30euro..

Je blog is meer waard dan je denkt!

Als je nog maar kort blogt, dan heb je waarschijnlijk nog niet veel volgers en lezers. Maar dat is helemaal niet erg. Dan nog is je blog meer waard dan die 30euro. Je moet na gaan, dat je het artikel de rest van je website tijd op je blog zal moeten blijven staan. Dus ook als je ineens 10.000e bezoekers per maand hebt. Daarbij krijgt zo’n bedrijf dus heel aandacht, en de kans is voor hen heel groot dat ze ook klanten aan jou artikel over houden. Des te meer reden om geen laag bedrag aan te nemen voor een artikel. Een bedrijf betaald voor een advertentie in een magazine of krant ook geen 30euro hoor! Die bedragen liggen een heel stuk hoger, en nog meer reden om niet akkoord te gaan met maar 30euro. Probeer voor jezelf een minimum bedrag vast te stellen. En onder dat minimum ga je niet akkoord.

Maar wat moet je dan?

Natuurlijk kun je ook niet de hoofdprijs vragen, maar minimaal 50 tot 100 euro kan best hoor! Zelf vraag ik normaal gesproken 75 euro voor een artikel. Er gaat namelijk behoorlijk wat werk zitten in een artikel, en daar ben je niet even met 10 minuten mee klaar. Je moet bedenken waarover je wilt schrijven, een concept maken, zorgen voor leuke foto’s. Het artikel schrijven, daarna inplannen, en vervolgens delen op social media zodat het ook bekeken wordt. Daarbij moet je ook nog zorgen dat het een goede SEO heeft, zodat het gevonden kan worden op bijvoorbeeld Google. Al met al ben je al gauw minimaal 2uur zoet aan 1 artikel. En dan maar 30euro vragen, voor een artikel wat waarschijnlijk jaren online blijft staan. Sorry maar dat is echt heel erg weinig! Ken je waarde mensen, je bent echt meer waard dan dat kleine bedrag!

Gooi je blog niet in de uitverkoop!

Alsjeblieft doe wat onderzoek naar wat je kunt vragen als blogger. Op internet staan zoveel artikelen die geschreven zijn door bloggers, over wat je kunt vragen voor een artikel. Daarbij komt ook dat als alle kleine bloggers maar akkoord blijven gaan met deze zielige prijzen, ze je ook nooit echt naar waarde gaan betalen. Als jij bijvoorbeeld 2x een artikel voor 30euro hebt geschreven, en je vind ineens dat je wel 50euro per artikel kunt krijgen, gaan ze daar echt niet mee akkoord. Ze zoeken dan wel weer een ander die voor 30euro wil schrijven. Dit blijf je op deze manier houden.

Misschien zal ik binnenkort zelf ook een artikel delen met jullie over hoeveel je als blogger kunt vragen. Het is belangrijk dat alle bloggers een minimum vast stellen, zodat je geen misbruik van je kan laten maken. In dit artikel heb ik 1 voorbeeld gegeven van een website die dit graag wilt, en waarschijnlijk heb je hem ook wel gezien. Maar ik moet zeggen dat ik me er echt aan stoor hoe sommige bedrijven je kunnen afschrijven met zo’n klein bedrag. Het is alsof wij de uitverkoop zijn, die ze voor een prikkie kunnen krijgen. Nee, dat mag niet gebeuren. Wij zijn net zo belangrijk als anderen!

Vraag: Heb jij wel eens voor geld een artikel geschreven op je blog?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

11 thoughts on “Laat als blogger geen misbruik van je maken!

 1. Dat heb je goed gezegd! Ik heb nog nooit een betaald artikel geschreven, wel enkele gesponsorde artikelen.

  1. Ik heb zelf wel eens een betaald artikel geschreven maar dan wel onder goede voorwaarden. Dat ik het bijv mocht vermelden om het artikel etc. En verder heb ik regelmatig gesponsorde artikelen op mijn blog maar ook dat staat vermeld onder het artikel. En is nog nooit een probleem geweest bij deze bedrijven.

 2. Ik krijg gemiddeld per week 3 aanvragen, maar het mooie is dat ik geen lifestyle, beautyblog of wat dan ook in die richting heb. Ik schrijf over daten en alles wat daarbij komt, en promoot dus helemaal niets.
  Het verbaast me soms echt dat er helemaal niet gekeken wordt welke blogs er aangeschreven worden. Als je dan toch die contact pagina invult…
  Bovendien; ik vraag me af of iemand die een ergonomische rugzak gepromoot wil zien dat op een blog over daten en seks wil 😀

  1. Whaha dat soms ik soms ook niet helemaal inderdaad. Alsof ze verder niets lezen op je blog. Maar ook dat komt erg vaak voor helaas. Of een mail met beste manon ipv carolien 😉

 3. Heel goed geschreven! Toen ik net begon kreeg ik 2 keer een samenwerking waar ik 40 euro voor kreeg. Maar toen was ik net 2/3 maanden bezig. Nu is mijn bedrag ook een flink stuk omhoog gegaan.

 4. Goed dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik schrok me suf toen ik zag hoeveel bloggers ingingen op dit verzoek, hopelijk zijn ook zij afgevallen nadat ze meer informatie ontvingen.

  1. Ja erg he hoeveel er ook serieus op ingingen. Ben bang dat er altijd bloggers zullen zijn die akkoord gaan. Zo blijven bedrijven helaas misbruik van ons maken.

 5. Helemaal mee eens. Er zijn er te veel die het wel voor die prijs doen. Dus proberen ze het. Jammer.

 6. Oh ik krijgt het van die bedrijven die alleen maar do-follow links willen. Want google heeft liever voor betaalde links follow. Ik heb eigenlijk nog niet zoveel samenwerkingen gehad.

 7. Ik lees dit dus echt overal, dus ik vraag me sterk af hoeveel bloggers hier nog in trappen. En verder schrijf ik geen commerciële posts dus ik prijs me gelukkig dat ik nooit te maken heb met dit soort schimmige zaken.

Comments are closed.