Kruiden olie maak je natuurlijk zelf!

kruiden olie zelf maken, verse kruiden, knoflook olie, action olie, olie met kruiden

Kruiden olie, heerlijk om te gebruiken en gelijk een moment waarbij je extra kruiden in een gerecht kunt verwerken. Maar hoe maak je nou zelf kruiden olie en wat zijn mijn favoriete kruiden om te gebruiken. En welke olie heb ik gebruikt om dit te maken.

Het maken van kruiden olie is erg makkelijk en ook redelijk snel gedaan. Maar je moet wel rekening houden dat je gebruik maakt van goede olie of boter. Zelf heb ik voor dit artikel gebruik gemaakt van Knoflook olie van Action, maar lekkerder is eigenlijk nog goede boter. Mijn voorkeur gaat zelf uit naar Poolse Derma boter die iets weg heeft van roomboter.

Kruiden olie – welke kruiden?

kruiden olie zelf maken, verse kruiden, knoflook olie, action olie, olie met kruiden
Begin van het jaar kocht ik een heleboel kruiden plantjes bij Oosterik die nu ontzettend goed aan het groeien zijn. De tuin staat goed vol met verschillende kruiden dus ideaal om deze te gebruiken voor het artikel.
Kruiden die ik graag gebruik voor het maken van Kruiden olie:
– Dille
– Tijm
– Rozemarijn
– Marjolijn
– Oregano
– Selderij
Maar je kunt praktisch alle kruiden gebruiken. Ook lekker is het maken van eigen knoflook olie. Maar hier zal ik ooit nog een apart artikel over schrijven.

Hoe maak je het?


kruiden olie zelf maken, verse kruiden, knoflook olie, action olie, olie met kruiden
Pak alle verse kruiden die je zelf wilt gebruiken en maak deze grondig schoon met water. Vervolgens snijd je de kruiden klein en fijn zodat deze goed in een ijsblokjeshouder passen en je in het gerecht ook fijne kruidenstukjes hebt zitten. Maak je gebruik van olie dan is het vrij simpel. Doe de kruiden die je klein hebt gesneden in de ijsblokjeshouder (verdeel ze goed zodat er overal gelijke hoeveelheid in zit), daarboven op doe je dan de olie en meng je het mengsel vervolgens door elkaar zodat de kruiden niet alleen op de bodem zit.
Wil je kruiden olie maken met boter dan moet je eerst de boter in een pannetje laten smelten. Zodra het boter is gesmolten is het vloeibaar genoeg om vervolgens in de ijsblokjeshouder te verdelen.
Zodra de bakjes met kruiden en olie zijn gevuld is het de bedoeling dat je de ijsblokhouders in de vriezer gaat leggen. Zorg ervoor dat de houders plat liggen anders loopt natuurlijk alles eruit. Zodra alles bevroren is kun je ze uit de houders halen en in een zakje in de vriezer leggen en steeds er iets uit halen als je het gaat gebruiken.

Kruiden olie is bij elke gerecht lekker om te gebruiken. Ik ben nog geen gerecht tegen gekomen waarbij ik het niet lekker vond.

Heb jij wel eens gedacht om zelf kruiden olie te maken? Welke kruiden zou jij dan gebruiken?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.