vlechtjes, poolse krokante koekjes
Food

Zoete krokant gebakken koekjes

Poolse vlechtjes oftewel Chrusciki om het even moeilijk te maken. In Polen eten ze dit voornamelijk op vette donderdag, maar wij bakken het vaak met kerst of oud en nieuw, en met pasen! Geen zoete koekjes maar heerlijk als tussendoortje of toetje! Hoe je dit maakt en waarom het zo lekker is? Lees maar verder dan ontdek je waarom ik hier dol op ben!


Wat zijn vlechtjes?
Vlechtjes zijn zoete, krokant gebakken koekjes bestrooid met poedersuiker. Het is een traditioneel pools recept die vaak op de donderdag aan het einde van carnaval gemaakt wordt (vette donderdag). Maar wij thuis maken ze veel vaker, ook met oud en nieuw staan ze bij ons op tafel en zijn ze even geliefd als oliebollen.


Waarom heet het vlechtjes?

Nou dat zal je straks zien bij de foto’s als ik het recept met jullie door neem. Ze heten vlechtjes omdat ze zo gedraaid worden. Je snijd namelijk een rechthoekig stukje deeg, daarin snijd je in het midden en streep en dan draai je het deeg naar binnen en krijg je een vlechtje! Het lijkt op de vlechtjes die mensen maken in het haar! Vandaar de naam vlechtjes. In het pools heet het Chrusciki. Je kunt het op veel verschillende manieren maken, en er zijn erg veel verschillende recepten. Vandaag deel ik jullie mijn recept, die wij al jaren thuis gebruiken voor het maken van deze lekkere vlechtjes! Het is simpel en je hebt maar weinig verschillende ingrediënten nodig!

Het recept:
– 125 gram zachte boter
– 4 eieren
– 1 kilo bloem
– 1 glas suiker (ongeveer 150 gr)
– 2 theelepels bakpoeder
– klein beetje melk

_DSC2167
Dit alles meng je in een ruime kom, tot een mooi en glad deeg. Het wordt een vrij dik recept, dat moet ook want je gaat het frituren! Zorg ervoor dat je geen klontjes meer hebt, want dit proef je dan later terug en is niet lekker! Als je alles gekneed hebt laat je het deeg even liggen. Daarna kun je beginnen met het uitrollen van het deeg tot een dunne plak, en snijd je er rechthoekige reepjes van.

_DSC2168
Als je dit hebt gedaan (je houd wat over omdat je ze recht af snijdt, dit kun je later opnieuw uitrollen en dezelfde stappen doornemen), ga je overal een streepje in het reepje zetten, zorg ervoor dat je niet te dicht bij de uiteinden komt, want dan breek het door midden! En dat willen we niet! Als je dit gedaan hebt pak je één kant en die druk je door het gemaakte streepje in, en trek je dit weer terug naar de kant waar het zat. Je krijgt nu dus een vlechtje! Snap je het niet, kijk even goed op de foto’s!
_DSC2170 _DSC2171_DSC2174

Daarna is het een kwestie van olie opwarmen in een ruime pan of in de frituurpan (zorg ervoor dat je schone olie gebruikt, en niet de olie waar je patat in hebt gebakken, want dan smaak het dus niet lekker!). Als de olie warm is, (dit kun je testen door er eentje in te leggen, zodra het gaat borrelen is de olie warm), dan leg je er een aantal in de olie en bak je ze tot ze goudbruin zijn. Daarna laat je de vlechtjes goed uitlekken en vervolgens kun je ze bedekken met poedersuiker! Dit is trouwens een familie recept!

Eetsmakelijk!

Hoe vaak proberen jullie nieuwe recepten uit? En vind jij het leuk om te bakken?

20 thoughts on “Zoete krokant gebakken koekjes”

  1. wat klinkt dit lekker en leuk om te maken!!! 😀 ik probeer af en toe wat gerechten uit… haha nu ben ik smoothies aan het uitproberen 🙂

  2. Mmm… ziet er lekker uit!
    Hier ga ik in de vakantie eens werk van maken ^^

    Groetjes! x

  3. Wauw, dat ziet er gaaf en lekker uit! Ik ben niet zo’n keukenprinses maar dit ga ik misschien wel proberen :).
    Liefs Evelijn

  4. Dit ziet er wel heerlijk uit! Ik ga het denk ik eens proberen wanneer ik thuis ben, mijn man is toch zo’n zoetebek en wil altijd wel nieuwe recepten testen dus dit is ideaal 😀 Liefs! x

    1. ooh heerlijk is dat! Iemand die alles wel eet, en wil proberen! Ideaal! Ben benieuwd wat je er van vindt! Liefsxx

      1. Ja, als het op zoetigheden aankomt is er maar 1 ding dat hij niet lust en dat is kaneel 🙂 Voor de rest: Laat maar komen! 😉 Liefs! x

    1. Your welcome! Love it too, we make them 2 times a year and im looking forward to christmas so i can eat it, haha.

Comments are closed.