Kerststress? Nu niet meer met deze tips!

gourmet

Last van kerststress? Dat is echt helemaal nergens voor nodig! Ik vertel je hoe je er vanaf komt, en hoe je zonder stress de kerst doorkomt. Met deze tips kom je hoogst waarschijnlijk de kerst zonder stress door, en kun je volop genieten. Lees je mee hoe je dit doet?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk nooit last heb van kerststress. Waarom? Omdat het mij echt niet uit maakt of we nu iets vergeten, het gaat om de gezelligheid. Ik vind het belangrijker dat het gezellig is, en dat iedereen het naar zijn zin heeft. En misschien wel het belangrijkste, dat ik het zelf naar mijn zin heb.

Kerststress voorkomen

Het is eigenlijk heel simpel. Bereid alles op tijd voor. Pak de cadeautjes ruim van te voren in, maak gerechten een dag ervoor klaar. Hieronder tips om stress tijdens de kerstdagen te voorkomen.

Tip 1: Voorbereiding
Ik schreef het hierboven al even. Bereid alles wat je kan, zoveel mogelijk voor. Dit voorkomt een heleboel stress op de dag zelf. Plus er zijn waarschijnlijk ook nog mensen die je willen helpen tijdens de voorbereidingen!

Tip 2: Wat vind je belangrijk?
Ga bij jezelf na, wat je belangrijker vind. Is het nu echt nodig om de dag ervoor nog extra cadeautjes aan te schaffen? Of toch nog een andere menu te maken. Wijk niet af van je eerste plan.

Tip 3: Geef je grenzen aan
Geef aan wanneer je het echt even niet meer ziet zitten. Het moment dat je zelf aangeeft dat je er echt even doorheen zit met alles wat je nog moet doen, is een moment waarop anderen je kunnen helpen. Ik weet zeker dat je menen kunt vinden die je willen helpen met voorbereidingen. Geef je niet aan wat je grenzen zijn, dan is het voor anderen moeilijk te bepalen wanneer je hulp nodig hebt.

Tip 4: Wees eerlijk
Geen zin om dit jaar de kerst met familie te vieren? Wees eerlijk, en zeg nee. Zo voorkom je ook al een bult stress bij jezelf. Je voorkomt de ongemakkelijke momenten aan tafel, en ontloopt zo automatisch de ruzie.

Tip 5: Praat niet over geloof of politiek
Dit is niet alleen met kerst zo, maar bij elke gelegenheid van toepassing. Er zijn zoveel meningen over, en de kans op irritaties zijn onwijs groot bij deze onderwerpen. Gewoon niet doen!

Tip 6: Eet niet te veel met kerst
Hier kan ik zelf ook nog even een voorbeeld aan nemen. Ik krijg altijd, maar dan ook altijd buikpijn na het eten tijdens kerst. Ik weet dat ik bijvoorbeeld niet tegen het vet/olie kan op de gourmet of diner. Probeer daarom ook niet teveel te eten, want ik wordt zelf altijd erg geïrriteerd als ik buikpijn heb. Je reageert dit automatisch af op anderen.

Tip 7: Maak lijstjes
Maak een lijst met welke boodschappen je nodig hebt, en waarvoor. Maak een lijstje met wat je allemaal moet doen. Dit creert automatisch rust in je hoofd, en omdat je alles op papier hebt staan hoef je niet te stressen. Gewoon af werken zo’n lijstje, is toch veel handiger dan alles uit je hoofd te doen?

Maar vooral, geniet ervan!

Deze tips zorgen ervoor dat je minder hoeft te stressen. Maak het gezellig met elkaar, het is maar 2 dagen per jaar kerst. Stressen is nergens voor nodig, en is eigenlijk de schuld van geen planning. Met een goede voorbereiding heb je geen last van stress, en kun je zorgeloos genieten.

Vraag: Heb jij stress tijdens de kerstdagen?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

1 comments on “Kerststress? Nu niet meer met deze tips!

  1. Wat een fijne tips!! Haha ik word gestrest van boodschappen doen voor deze dagen 😛 daarom ga ik een paar dagen van te voren vroeg boodschappen doen zodat ik de drukte ontwijk. Verder laat ik de kerst dagen over me heen komen.

Comments are closed.