Kasteel Vianden

Kasteel Vianden

Tijdens mijn vakantie ben ik naar Kasteel Vianden geweest, en daar wil ik jullie graag meer over vertellen. Extra veel foto’s dit artikel, en natuurlijk de nodige informatie over het kasteel. Een leuk dagje weg tijdens je vakantie in de buurt. Het is zowel te doen als je op vakantie in Duitsland bent, Belgie en natuurlijk Luxemburg zelf. Lees en kijk je mee?

Kasteel Vianden

Zo’n 14 jaar geleden ben ik er ook al geweest, maar toen was ik nog zo klein dat ik me er niet alles meer van kan herinneren. Omdat we toch in de buurt op vakantie waren, besloten we om er weer naar toe te gaan. Tot onze verbazing was het kasteel al een heel stuk verder opgeknapt, en waren er andere kamers open als destijds.

Kasteel Vianden

Ik ben dol op kastelen en paleizen. Elke vakantie probeer ik er wel minstens één op te zoeken in de buurt. Het kasteel in Vianden heeft ook iets met Nederland gemeen. Namelijk de koninklijke familie stamt er vanaf. Heel leuk om te zien is hoe de stamboom uitgelegd is in één van de kamers.

Kasteel Vianden
In de grote zaal waar je binnenkomt, stonden onder andere deze kanonskogels. Grote stenen blokken, in een ronde vorm zodat ze de vijanden konden uitschakelen. Heel gaaf om te zien, en dat niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen is dit natuurlijk extra leuk! Welk kind droomt nou niet van ridder/ prins of prinses?

Kasteel Vianden
Er waren niet alleen grote zalen, maar ook kleinere kamers. Onder andere een eetkamer. En gek genoeg zat die niet in de buurt van de keuken. De keuken bevond zich op de begane grond, terwijl de eetkamer zich op de eerste verdieping bevond. Prachtig zo’n lange tafel, en die kasten in de ruimte.

Kasteel Vianden
De enige slaapverblijf die open was, was deze hierboven op de foto. Ik zou helemaal claustrofobisch worden als ik in zo’n bed moest slapen. Zulke zware en dikke gordijnen die er rond het bed hingen, tjonge! Zonder de gordijnen zou ik er best een nachtje in willen slapen, want het bed is wel heel gaaf. De kinderkopjes in het hout zijn niet alleen opvallend, maar ook een beetje angstaanjagend. Gek dat ze dat vroeger heel normaal vonden. Je ziet het vaak terug komen in oude kastelen.

De opbouw

Kasteel Vianden
Eén van de zalen die open waren was die met de geschiedenis van het kasteel. Wat ik namelijk niet wist is dat het kasteel er zo uit zag als hierboven op de foto. Dit is later door de overheid van Luxemburg op geknapt tot het kasteel dat het nu is. Natuurlijk wordt alles zo goed als in de oude staat hersteld. Daarom duurt het waarschijnlijk ook zo lang voordat het hele kasteel open zal zijn. Van documenten weten ze precies waar welke ruimte heeft gezeten, en zo knappen ze het ook weer op. Ik vond het zelf wel heel gaaf om te zien dat ze het zo helemaal hebben opgeknapt, zodat wij nu kunnen genieten van deze bezienswaardigheid.

Kasteel Vianden
Hierboven op de foto is goed te zien wat ze hebben opgeknapt en wat nog niet. De linker toren is bijvoorbeeld al klaar, terwijl de buienwanden en het gebouw aan de rechterkant nog gedaan moeten worden. Dit is tevens de laatste foto die ik met jullie deel, want jullie moeten uiteraard nog wel iets overhouden om zelf te ontdekken. We zijn zo’n 2 uur zoet geweest in het kasteel, wat een mooie tijd is om zo iets te bezoeken.

Ik kan je het zeker aanraden om Kasteel Vianden eens te bezoeken als je in de buurt bent. Het is echt een prachtig kasteel die je al van ver af kunt zien. Daarbij ligt het kasteel ook heel opvallend op een berg, en kom je aanrijden vanaf het dal. Echt prachtig om daar in de omgeving rond te lopen, en na het bezoek van het kasteel nog even langs de vele kleine winkels in de winkelstraat te lopen.

Vraag: Ben jij wel eens in een kasteel geweest? En wat vind je van het kasteel in Vianden?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

7 thoughts on “Kasteel Vianden

  1. Ik ben wel eens in Kasteel Doornenburg geweest en in een kasteel in Spanje. Maar dat was meer een ruïne, niet dat dat mij veel uitmaakte, haha. Ik heb gezien wat ik wou zien 😉

  2. Ik ken het kasteel niet, maar ziet er behoorlijk imponerend uit! Volgens mij ben ik nog nooit in een kasteel geweest ook.. kan ik mij in ieder geval niet herinneren hahaha 🙂

    1. Het was ook echt heel gaaf. Zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Elk kasteel is weer anders natuurlijk maar als ik jou was zou ik het in het buitenland uitproberen. Dat is vaak gratis of voor max 5 euro per persoon.

  3. Wat een prachtig kasteel. Jammer dat ik er niet ben geweest. Maar als ik ooit weer daar in de buurt op vakantie ga dan ga ik zeker kijken.

Comments are closed.