In het zonnetje!
Anders

In het zonnetje | Crohn-ik

In ‘In het zonnetje’ komt er elke week een nieuwe blogger aan het woord op mijn blog. Meiden die allemaal druk bezig zijn met het volgen van mijn zelfgemaakte methode en die ik graag in het zonnetje wil zetten op mijn blog. Wellicht zie jij er nog een leuke blogger tussen die je wilt volgen. Vandaag is het de beurt aan Lisa van Crohn-ik!

Bloggen is zoveel leuker met elkaar. Waarom dan ook niet andere bloggers de kans geven om aan het licht te komen op mijn blog? Ik gun ze iedere bezoeker en wellicht als jij dit leest lijkt jou dit wel een hele leuke blog. Ik stelde de meiden een aantal vragen die ze allemaal zelf beantwoorden. Vandaag is Lisa aan de beurt, zij verteld je als inmiddels derde blogger graag over haar blog.

Crohn-ik, een blog van Lisa!

1. Wie ben je en wat is je blog?
Hoi, ik ben Lisa en ik ben 27 jaar. Ik woon samen met mijn vriend Rob en onze hond Luna. En mijn blog is Crohn&ik (www.crohn-ik.nl). In 2013 is er bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen. Toen ik net de diagnose kreeg, wist ik niet wat het allemaal precies zou inhouden en wat voor impact het zou hebben op mijn leven. Nu 5 jaar later zit ik ziek thuis, heb ik momenteel een hele heftige opvlamming en ben ik net begonnen met het laatste medicijn wat er nog voor mij is. Maar ondanks alles probeer ik te genieten van het leven, van de kleine geluksmomentjes, van de lieve mensen om mij heen en deel ik graag mijn verhaal met de wereld om wat meer bekendheid rondom de ziekte van Crohn te creëren.

2. Waarom ben je gaan bloggen?
Vorig jaar maart kwam ik ziek thuis te zitten na een operatie aan een abces in mijn endeldarm. Dat abces is een complicatie van de ziekte van Crohn. Voor die operatie ging het al een tijdje niet zo goed met mijn gezondheid, maar ben ik door blijven gaan met van alles, ik gaf niet toe aan het ziek zijn. Doordat ik dus eigenlijk al een hele lang tijd over mijn grenzen ging, besloot mijn lichaam dat het genoeg was geweest en na de operatie dus dwong om te rusten. Ik was op, een lichamelijke burn-out. Ineens kreeg ik heel erg de behoefte om alles van mij af te schrijven. Mijn ervaringen en mijn verhaal op papier te zetten. Ook was ik op zoek naar verhalen van lotgenoten, ik zocht herkenning. En toen kwam ik er achter dat er nog niet zo veel blogs waren over de ziekte van Crohn. De puzzelstukjes vielen bij mij in elkaar. Ik ga bloggen over mijn leven met de ziekte van Crohn, mijn verhaal te delen met de buitenwereld. Al help ik er maar één lotgenoot mee, daar zou ik al heel blij mee zijn. Zodoende ben ik begonnen met mijn blog, ben ik inmiddels een jaar verder en heb ik al heel veel lieve reacties mogen ontvangen van lotgenoten die zich herkennen in mijn verhaal en daardoor steun ervaren omdat ze het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan.
crohn-ik

3. Wat maakt jou blog uniek en waarom moeten mensen juist jou blogs lezen?
Wat een lastige vraag haha! Mijn blog is uniek natuurlijk omdat het over mijn leven met de ziekte van Crohn gaat. Ik deel mijn ervaringen en dingen waar ik tegen aan loop of wat er op dat moment gaande is in mijn leven. En ik denk dat mijn positieve instelling er ook wel voor zorgt dat het uniek is. Chronisch ziek zijn is soms echt verrekte moeilijk en tuurlijk heb ik ook echt mijn slechte dagen, waar ik dan enorm van baal. Dat is bijvoorbeeld terug te lezen in het artikel “Even lekker ordinair klagen”. Maar over het algemeen vind ik het ook belangrijk om mijn lezer te laten inzien dat het niet erg is om chronisch ziek te zijn, dat je alsnog gewoon een leven kan hebben. Misschien met wat aanpassingen en het zal niet meer hetzelfde zijn als voordat ik ziek werd. Ik heb wel in ieder geval geleerd om te genieten van de kleine dingen in het leven, om positief te blijven. En hopelijk kan ik hiermee lotgenoten helpen, een steuntje in de rug voor ze zijn en misschien wel een voorbeeld.

4. Hoe vaak per week plaats je een blog?
Momenteel plaats ik twee keer per week een blog, op de maandag en de donderdag. Ook heb ik een vaste rubriek die elke eerste van de maand terugkomt, genaamd “Genieten van de kleine dingen”. Eigenlijk pas sinds kort werk ik met vaste dagen dat ik een artikel publiceer. Het eerste jaar had ik geen vast schema en schreef ik wanneer het mij uitkwam. Maar dat hield ook in dat er soms een maand niks werd gepubliceerd. En dan vroegen mijn volgers zich toch wel af of ik nog leefde haha. Maar nu kunnen ze elke week 2 berichten verwachten van mij en volgens mij wordt dat wel als positief ervaren.

5. Over wat voor soort onderwerpen schrijf je zoal?
Dat is heel verschillend, maar alles heeft wel te maken met chronisch ziek zijn en de ziekte van Crohn. Zo heb ik een aantal informatieve artikelen geschreven zoals wat is de ziekte van Crohn, of hoe overleef ik een coloscopie. Maar ook waarom het belangrijk is dat er geld wordt opgehaald voor onderzoek. Ik geef ook een aantal tips over verschillende onderwerpen, zoals hoe krijg ik een goede band met mijn arts, hoe bereid ik mij voor op een vakantie of wat helpt mij om te ontspannen. En uiteraard zijn er ook persoonlijke updates te vinden over hoe het nu met mij gaat en wat er speelt in mijn leven.

6. Welk artikel moeten anderen echt lezen (waar ben jij bijvoorbeeld heel erg trots op?)?
Een artikel waar ik erg trots op ben is “Een brief aan mijn toekomstige ik”. Die heb ik niet zo lang geleden gepubliceerd en die werd heel goed ontvangen en heb ik echt hele lieve reacties op gehad. Ik vond het zelf best wel heel erg spannend om zo open en kwetsbaar te schrijven, het is natuurlijk een heel persoonlijk iets. Ik heb de brief geschreven toen ik net uit het ziekenhuis kwam. Ik heb daar 15 dagen gelegen en ik was echt heel erg ziek. Dat alles zorgde er voor dat ik onzeker werd over mijn toekomst, hoe gaat de toekomst er voor mij uit zien? Kan ik bijvoorbeeld weer werken, gaan de medicijnen dan nu eindelijk wel werken? Allemaal vragen die op dat moment in mijn hoofd rond dwaalde. Je kan het artikel hier lezen en kom er achter wat ik wens voor mijn toekomstige ik.

Kende jij de blog Crohn-ik al?