How to blog | Volgers en/of bezoekers

blog
Ongeveer een maandje geleden kwam de ‘How to blog’ serie weer op gang, en ben ik nu van plan elke maand nieuwe tips en tricks te schrijven. Daarnaast komt er elke maand een nieuw onderwerp aan het licht. De onderwerpen die nog volgen staan onderaan dit artikel. Ze staan niet op volgorde, en wat de volgende maand online komt is dus nog een verrassing. Vandaag een ‘How to blog’ over Volgers en/of bezoekers.
Vandaag behandel ik 2 onderwerpen die bij elkaar horen. Namelijk het opbouwen van een vaste groep bezoekers/volgers en het opbouwen van een ‘band’ met hen. Ik probeer een aantal tips te geven hoe ik het zelf doe en hoe ik het zelf ook prettig vind. Ik probeer geen uren meer bezig te zijn met reageren op andere blogs, want dit is erg tijdrovend en levert je uit eindelijk niet veel op. Daarom moet het anders. En doe ik het inmiddels ook anders. In mijn vorige deel kon je al lezen hoe je je blog promoot en dus aan het licht brengt op social media. Vandaag gaan we een stapje verder.

Het opbouwen van een volgerskring
Als je wordpress hebt is dat vrij simpel. Mensen die ook wordpress hebben kunnen je makkelijk volgen door maar 1 klik te doen op het knopje volgen. Heel veel mensen volgen je dan vaak terug. Dit is een hele simpele manier om volgers te krijgen, en natuurlijk om zelf ook mensen te volgen. De berichten die jij plaatst en een ander plaatst die jij volgt komen automatisch in de reader, en zo kun je elke dag de nieuwe artikelen lezen en erop reageren. Zoals je kon lezen in deel 3 Social media vorige maand is het belangrijk dat je gezien wordt. Er zijn zo ontzettend veel bloggers, die veel al dagelijks iets nieuw online plaatsen. Zorg dat je opvalt, dit kun je simpel weg doen door je artikel te delen. Social media is hier een heel goed voorbeeld van. Facebook staat vol met groepen waar je, je artikelen mag en kunt delen. Elke bezoeker is er één, en zodra je weet wat werkt voor jou kan je daar op in gaan spelen. Krijg je nu heel veel bezoekers via Facebook, dan weet je dat je dar meer aandacht aan kunt besteden zodat je daar makkelijk op gevonden wordt. Maak een eigen Facebook pagina aan, waar mensen je ook kunnen volgen. Deel de artikelen automatisch ook op de Facebook pagina (is heel makkelijk in te stellen als je wordpress hebt). Zeg maar Hallo tegen je nieuwe volgers/bezoekers.

Een band opbouwen met volgers en bezoekers
Als je eenmaal al bezoekers hebt op je blog die een reactie achter laten, reageer dan ook op die reactie. Je lokt dan een gesprek uit, en dit zorgt ervoor dat mensen sneller een 2e keer terug komen en je naam gaan onthouden. Reageer ook eens terug op zijn of haar blog. Eigenlijk spreekt dit eigenlijk op zich, je bouwt een virtuele band op met de bezoekers en volgers door een reactie achter te laten en te reageren op hun reacties.

Nog enkele tips om meer bezoekers te krijgen
– Zorg voor een pakkende titel, maak ze nieuwsgierig.
– Heb je een eigen domein&hosting zorg dan ook voor de juiste zoekwoord. Zo wordt je makkelijker gevonden op Google.
– Tweet over je nieuwe artikel op twitter! Maar ook een nieuw bericht op Facebook zoals ik al eerder aangaf.
– Plaats reacties op andere blogs en laat je link achter in het url vakje!
– Meld je aan op bloglovin, en Bestebloggers.

Ik wens je heel veel succes met het opbouwen van jou bezoekers en volgers. Heb jij nou nog meer tips, laat het dan even weten in de reacties hieronder. Zo kunnen we elkaar allemaal een beetje helpen!

De volgende keren kun je dit in ‘how to blog’ verwachten:
– Essentials bij het bloggen
– Persbureaus & perspakketjes
– Jezelf blijven, maar ook professioneel
– Beeldmateriaal
– Eigen domein & hosting vs. gratis versies

Dit zijn nog maar een paar dingen die ik voorbij wil laten komen in de volgende keren ‘how to blog’. Wil je nog iets terug zien wat niet in dit lijstje voorkomt, kun je me gerust mailen om een berichtje achter laten onder dit artikel.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

26 thoughts on “How to blog | Volgers en/of bezoekers

  1. Dankjewel, Google Analytics kun je alleen gebruiken als je een eigen domein & hosting hebt. Ik gebruik het graag voor mijn blog, zoveel extra informatie! Liefs

 1. Heel fijn dit soort posts! Ik ga in maart een cursus volgen en dan hoop ik daarna weer een stap verder te kunnen!

  1. Dankjewel, wat lief! Elke maand komen er nieuwe tips. Zelf vind ik dit soort dingen ook erg fijn om te lezen, en elkaar helpen is natuurlijk helemaal fijn! Ik hoop dat je er iets mee kunt!

  1. Dankjewel! Vergeet dan ook zeker niet om de andere ‘How to blog’ te lezen! Staan leuke en handige tips tussen, die je zeker op weg gaan helpen! Heel veel plezier met je blog! Liefs

  1. Dankjewel! Bestebloggers is een platform waar je je blog onder de aandacht kan brengen, ook kun je via daar in contact komen met bedrijven 🙂

 2. Wat een goed artikel weer. Hier zal ik zeker wat aan hebben en ik denk met mij nog veel meer;) keep up the good work meid:D

  1. Dankjewel meid! Ik vind dit soort artikelen ook heel erg leuk om te schrijven, dus ga zeker door 🙂 Volgende 2 artikelen staan ook al zo goed als klaar.

 3. Erg handige tips weer Carolien! Zelf vind ik het ook belangrijk om een band op te bouwen met lezers en dus te reageren op hun reacties en op hun blogs, zo ontstaat er een beetje een virtueel dorp 😉 Xoxo

  1. Dankjewel! Ja ik reageer echt altijd op de reacties, vind ik ook gewoon leuk, en vooral netjes om terug te antwoorden. Dat doe je in real life ook 🙂 haha xx

Comments are closed.