How to blog | Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is misschien wel een van de belangrijkste dingen van je blog. Daarom vertel ik je vandaag alles over fotos, bewerken en hulpmiddelen. In alweer het 5e artikel in deze serie, help ik je een beetje op weg.
blog


Beeldmateriaal is heel erg belangrijk, een blog zonder fotos is behoorlijk kaal. Daarbij kunnen fotos een hoop duidelijk maken. Maar hoe kom je aan beeldmateriaal? Dat vertel ik hieronder.

Eigen beeldmateriaal maken
Het makkelijkste is om zelf fotos te maken. Fotos maken kan iedereen, alleen het is de handeling daarna die maakt of je foto mooi is voor je blog. Namelijk het bewerken ervan. Fotos kun je maken met je telefoon, of met een spiegelreflexcamera. Zelf gebruik ik die 2e. Fotos op mijn mobiel vind ik zelf niet geschrikt voor mijn blog. Mijn spiegelreflex maakt veel mooiere en scherpere fotos. Als je je fotos hebt gemaakt, kun je ze het beste eerst verkleinen. Croppen noemt men dat. Zo maak je de afbeelding kleiner zonder dat je kwaliteit verliest. Het voordeel hiervan is vooral dat het niet heel erg veel ruimte vraagt van je server of blog. Daarbij laden kleinere fotos veel sneller op je blog.

Eigen fotos bewerken
Je fotos kun je op verschillende manier bewerken. Ik gebruik voornamelijk Picasa (voor het croppen, en lichter maken van mijn fotos), en Picmonkey om tekst bij te voegen of collages te maken. Beiden vind ik zelf heel erg fijn in gebruik. Eerder schreef ik al een review over Picasa. Die lees je hier.
nailart

Beeldmateriaal van internet
Hiermee moet je heel erg oppassen. Het zijn niet je eigen fotos en de eigenaar kan het niet fijn vinden als zijn of haar foto zomaar wordt gedeeld. Dat iets op google, we heart it, pinterest etc. staan wil nog niet zeggen dat je het zomaar mag gebruiken. Voor het gebruik van andermans fotos zonder toestemming kun je behoorlijke boetes krijgen. Pas hier dus moet mee op. Er zijn sites waar je gratis en zonder grote problemen fotos vanaf mag halen. Zogenoemde stockfotos. Maar ook hier moet je goed kijken naar de eisen/voorwaarden.

In blogland zie je een trend naar witte fotos. Zo licht mogelijk en redelijk opvallend. Wel moet het product waar het over gaat op de foto, duidelijk naar voren komen. Ik houd mijn fotos vrij simpel, zonder al te veel poespas. Dit vind ik zelf het mooiste, en dat is de reden waarom mijn fotos zo zijn. De mooiste fotos maak ik bij daglicht, op een witte ondergrond of een van mijn blog assecoires. Maar altijd bij daglicht. Hoe meer natuurlijk licht, hoe minder ik zelf ook hoef te bewerken. Scheelt ook weer tijd en moeite!

Gebruik jij altijd je eigen fotos? En bewerk jij je eigen fotos? Zo ja, waarmee bewerk jij ze dan?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

9 thoughts on “How to blog | Beeldmateriaal

    1. Eigen foto’s zijn vaak ook nog mooier 🙂 En persoonlijk vind ik het fijner om naar wat minder mooie eigen foto’s te kijken, dan naar foto’s die je overal al op internet ziet!

Comments are closed.