Hoe voorkom je die vervelende herfstdip?

autumn tag

Misschien heb ik er zelf op dit moment al last van, maar hoe voorkom je die vervelende herfstdip? De zomer is officieel voorbij en de koudere dag nemen zijn intrek. De ochtenden beginnen al onwijs koud en daar moeten we echt weer even aan wennen. Konden we eerst zonder jas de deur uit, zullen we die echt wel mee moeten nemen vanaf nu. Wat is een herfstdip, hoe voorkom je die en hoe kom je er vanaf als je er als last van hebt?

Wat is een herfstdip?

Je kent het vast wel, je bent sneller moe nu de dagen korter worden, heb überhaupt weinig zin om aan een nieuwe dag te beginnen.
Misschien zelfs een beetje depressieve gevoelens en gedachten. Het kan dan zijn dat je last hebt van een herfstdip (kan trouwens ook in de winter!).
We krijgen minder zonlicht op onze huid dan tijdens de zomermaanden en dat merkt je lichaam direct. In de zomer krijgen we meer cortisol (dat ons lichaam aan maakt) dan in de herfst door de hoeveelheid daglicht.
Cortisol zorgt ervoor dat je wakker, aandachtig en stressbestendig bent.
Het kan je humeur verslechteren maar ook het lichamelijk functioneren belemmeren. Wat dacht je van het ontwikkelen van een vitamine D tekort (wat bij redelijk veel mensen voorkomt in de winterperiode).
Dus als iemand tegen je zegt ‘Stel niet zo aan, die herfstdip van je zit tussen je oren’, dan denk jij ‘Ach man, l.. niet zo, ik voel wat ik voel!’.
Want wist je dat 8% van de Nederlands last krijgt van een herfstdip? En gemiddeld zijn het meer vrouwen dan mannen die er last van krijgen.

Hoe herken je een herfstdip?
– Sneller moe
– Somber of depressieve gedachten/gevoelens
– Meer eten en dan vooral calorierijk eten!
– Slecht kunnen concentreren
– Meer slapen
– Slecht iets kunnen onthouden
– Geïrriteerd
– Niet zo veel zin om iets te ondernemen
herfstdip

Tips tegen een herfstdip?

Eet gevarieerd, dus niet alleen maar hetzelfde en probeer slechte voedingsproducten te vermijden.
Ga lekker wandelen in het bos of in het park, even een frisse neus halen werkt stimulerend en daarbij vang je een aantal natuurlijke zonnestralen die er nog in de lucht hangen!
Probeer een vast ritme te creëren voor het slapen, ga bijvoorbeeld elke dag op het zelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.
Je kunt ook gebruik maken van een daglicht apparaat die je kamer verlicht en het daglicht nabootst.
Probeer in de avond zo min mogelijk op schermpjes te turen, dus niet op je mobiel of laptop als je kort daarna wilt gaan slapen. (het slaaphormoon melatonine aanmaken)
Probeer ook niet voor het slapen gaan nog te eten en te drinken daar je spijsverteringsstelsel anders nog aan het werk moet en dit veel energie kost.
Energie die je eigenlijk niet meer wilt verbruiken maar juist wilt op gaan doen tijdens je slaap.
Ook het innemen van extra vitamine B12 en D wil de klachten verminderen, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ze niet via het gewone eten moet innemen.
Natuurlijk is het beter om voedingsmiddelen waarbij deze vitamines zitten extra veel te eten tijdens de herfst en winter.

Heb jij last van een herfstdip? Gebruik dan deze tips om het te verminderen.
Iets wat ik zelf wel probeer omdat ik erg gevoelig ben voor zo’n herfstdip. Misschien is dit ook wel de reden dat ik mij op dit moment niet zo happy voel.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Hoe voorkom je die vervelende herfstdip?

  1. Heel erg leuke en handige blog ik dacht idd al waar heb ik toch last van Alléén maar moe nergens zin in…veel wakker snachts..laat in skaap koud en koud maar idd het is wel heel erg een overgang van vorige week een dag 26 graden naar nu brrr stuk frisser.heb ook wel beetje dippie..even weer wennen hihi.doe vaak savonds lekker kaarsjes aan wax melt blokje lekker dekentje over en mjjn favoriete programma s kijken en veel lange wandelingen met hond.goede tips thanks..fijne avond en neem je ook een kijkje op mijn blog

Comments are closed.