Hoe start je een webshop? (Concrete stappen!)

tv programma's

Een webshop starten kan een spannende en lonende onderneming zijn. Er zijn echter veel dingen om rekening mee te houden voordat je begint. In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen die je moet nemen om een succesvolle webshop te starten.

Pak een notitieboekje en schrijf de volgende stappen op. Zorg dat je ze stap voor stap uitwerkt en maak een goede start!

Stap 1: Kies een product of niche

Voordat je begint met het opzetten van een webshop, is het belangrijk om te bepalen welk product of welke niche je wilt verkopen. Het is verstandig om een product of niche te kiezen waar je zelf interesse in hebt en/of ervaring mee hebt. Door je te richten op een specifieke niche of een product, kan je je onderscheiden van de concurrentie en een specifieke doelgroep aanspreken.

Stap 2: Bepaal je doelgroep

Voordat je je webshop gaat bouwen, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Hiermee kan je je marketingstrategie en productaanbod afstemmen op de behoeften en wensen van je potentiële klanten. Onderzoek welke leeftijdsgroepen en interesses je doelgroep heeft en wat ze zoeken in een webshop.

Stap 3: Kies een domeinnaam en webhosting

Een goede domeinnaam en webhosting zijn essentieel voor je webshop. Een domeinnaam is het webadres van je website en webhosting is de dienst die je website online houdt. Kies een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is en die goed past bij de uitstraling van je webshop. Kies vervolgens een webhostingprovider die betrouwbaar en snel is, en die voldoende opslagruimte en bandbreedte biedt voor je webshop. Zelf maak ik voor mijn website en webshop graag gebruik van Vimexx.
fulltime ondernemer,

Stap 4: Ontwerp je webshop

Het ontwerp van je webshop is belangrijk om potentiële klanten aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze langer op je site blijven. Je kan een professionele webdesigner inhuren om je webshop te ontwerpen, maar je kan ook gebruik maken van een van de vele e-commerce platforms zoals Shopify of WooCommerce. Deze platforms bieden verschillende templates en designs aan, waarmee je snel en gemakkelijk een webshop kan opzetten. Mijn absolute favoriet is WordPress in combinatie met Woocommerce. Er zijn eindeloze mogelijkheden en je start heel simpel en snel met keuze uit 1000en templates.

Stap 5: Zorg voor goede product foto’s en beschrijvingen

Potentiële klanten willen graag weten wat ze kunnen verwachten als ze een product bij je kopen. Zorg daarom voor goede product foto’s en beschrijvingen op je website. Gebruik hoogwaardige foto’s die het product goed weergeven en zorg ervoor dat de beschrijvingen alle relevante informatie bevatten, zoals afmetingen, materialen en verzendopties. Ik maak alle foto’s voor zowel mijn blog als mijn webshop met de Canon EOS M10.

Stap 6: Implementeer een veilige betaalmethode

Een veilige betaalmethode is cruciaal voor een webshop. Zorg ervoor dat je klanten veilig kunnen betalen via een betaalmethode die zij vertrouwen. Populaire betaalmethoden zijn bijvoorbeeld iDeal, PayPal en creditcardbetalingen. Hierbij raad ik je aan om Mollie te gebruiken. Het instellen is heel snel en makkelijk en zelf maak ik hier ook graag gebruik van.

En tadaa, hier heb je je webshop! Nu komen er natuurlijk nog veel meer stappen, want hoe zorg je ervoor dat er bezoekers komen op je webshop, hoe krijg je bestellingen en ga zo maar door. Maar dat hoort allemaal bij een andere blog. Het is net zo simpel om een webshop te starten als om een blog te beginnen. Als je eenmaal door hebt hoe iets werkt, dan ben je zo klaar!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.