Hoe schrijf je een samenvatting

manifest

Het schrijven van een samenvatting is niet alleen handig voor toetsen maar ook om andere dingen mee te leren. Lees je een boek en moet je daar een verslag over schrijven? Dan is een samenvatting ook erg handig! Hoe je een samenvatting schrijft, en hoe ik dat doe, dat leg ik je graag uit.

Het maken van een samenvatting is helemaal niet moeilijk. Er zijn alleen een aantal dingen waarop je moet letten. Je moet natuurlijk wel alle belangrijke dingen uit de tekst halen. Hoe weet je of iets belangrijk is, en hoe maak je daar een samenvatting van, is echt veel simpeler dan je denkt!

Schrijf een samenvatting

Als je een tekst gaat samenvatten, bijvoorbeeld van een boek, dan doe je dit per hoofdstuk. Je leest eerst het hoofdstuk door, neem hier de tijd voor. Eventueel kun je als je het handig vind met een markeerstift de belangrijkste dingen onderstrepen. Je ziet dat iets belangrijk is als er 1 of meerdere zinnen naar verwijzen. Daarbij kun je zien dat de titel hier ook naar verwijst/over gaat. Als je 1 of meerdere woorden of zinnen hebt gemarkeerd kun je er zelf een kort verhaaltje over schrijven. Hierdoor onthoudt je de belangrijke dingen beter. Je schrijft het namelijk in je eigen woorden en doordat je het in je eigen woorden beschrijft blijft het ‘hangen’ in de hersenen.

Als je een samenvatting schrijft voor een toets die je moet leren is het handig om ezelsbruggetjes te maken. Zijn er woorden die je lastig vind om te onthouden? Verzin er dan een makkelijker woord voor. Zorg er dan wel voor dat je ook het moeilijke woord onthoudt, want anders werkt het natuurlijk niet.

Een samenvatting kan er als volgt uit zien. Hierbij heb ik een samenvatting gemaakt van dit artikel.
“Door in de tekst de belangrijkste woorden en/of zinnen te markeren kun je makkelijk een samenvatting schrijven. Schrijf in je eigen woorden hier een kort stukje over, zodat je het beter kunt onthouden. Ook kun je voor moeilijk woorden ezelsbruggetjes verzinnen”.

Vind jij het moeilijk om zo’n te schrijven? Ga dan eens op zoek naar hulpmiddeltjes, ik heb bijvoorbeeld op school een boekje gehad die precies uitlegde hoe je zo iets moet schrijven. Vraag eens aan je leraar of hij je kan helpen, en je trucjes kan leren. Het is namelijk helemaal niet gek om dat te vragen, en zo heb je je hele leven er plezier van! Want je komt vaker te maken met samenvattingen dan alleen maar op school.

Heb jij nog tips voor het maken van een samenvatting?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.