Hoe pas je de Profit First methode toe bij je webshop?

studentendrukwerk

Als eigenaar van een webshop (zoals ik) ben je voortdurend bezig met het vinden van manieren om je bedrijf te laten groeien en winstgevend te maken. Een benadering die steeds meer aan populariteit wint in de wereld van ondernemerschap is de “Profit First” methode. Deze methode, bedacht door Mike Michalowicz, draait om het prioriteren van winst en het creëren van een gezonde financiële basis voor je bedrijf.

In deze blog ga ik dieper in op de Profit First methode en hoe je deze kunt toepassen om het financiële succes van je webshop te vergroten. Want ik maak ook al 2 jaar gebruik van de profit first methode en dat heeft mijn bedrijf echt naar een heel ander niveau getrokken!

Wat is de Profit First Methode?

De Profit First methode is een eenvoudige en effectieve benadering van financieel management dat draait om het idee dat winst de belangrijkste drijfveer van een bedrijf moet zijn. In plaats van winst te beschouwen als wat overblijft na het betalen van alle kosten, stelt de Profit First methode voor om winst te zien als een prioriteit die vanaf het begin wordt gereserveerd. Het klinkt misschien heel eng, maar geloof mij, dit gaat je bedrijf echt ten goede komen!

De kern van de methode is het verdelen van je inkomsten in verschillende potjes (rekeningen) op basis van vaste percentages. Deze potjes omvatten onder andere winst, eigenaarssalaris, belastingen en operationele kosten. Door je inkomsten op deze manier te verdelen, zorg je ervoor dat je altijd winst maakt en je financiële verplichtingen kunt nakomen.

Toepassing van de Profit First Methode bij Je Webshop

Het toepassen van de Profit First methode bij je webshop kan een positieve impact hebben op je financiële gezondheid en je helpen om je bedrijf op een duurzame manier te laten groeien. Hier zijn enkele stappen om de methode toe te passen:

 1. Bepaal je Percentages: Begin met het bepalen van vaste percentages voor elk potje. Bijvoorbeeld, je kunt besluiten om 10% van je inkomsten aan winst toe te wijzen, 30% aan operationele kosten, 15% aan belastingen en de resterende 45% aan je eigenaarssalaris. Zelf heb ik inmiddels mijn percentages helemaal afgestemd op wat voor mij het beste werkt (ik heb een potje voor pensioen, winst, salaris, btw/belasting en inkoop)
 2. Open Aparte Rekeningen: Open afzonderlijke bankrekeningen voor elk potje. Dit helpt je om de verschillende categorieën gescheiden te houden en voorkomt dat je per ongeluk te veel geld uitgeeft aan operationele kosten. Zelf zit ik bij KNAB en daar kun je gemakkelijk allemaal potjes/rekeningen maken.
 3. Automatiseer Overboekingen: Stel automatische overboekingen in zodra je inkomsten binnenkomen. Verdeel het geld volgens de percentages die je hebt vastgesteld naar de bijbehorende rekeningen. Zelf doe ik dit liever handmatig, maar automatiseren staat zeker ook bij mij nog op de planning!
 4. Maak Bewuste Keuzes: Doordat je winst als prioriteit beschouwt, word je gedwongen om bewuste keuzes te maken over je uitgaven. Je zult creatiever worden in het vinden van manieren om kosten te verlagen zonder de kwaliteit van je producten of service in gevaar te brengen. In het begin kan je hier misschien een beetje hopeloos van worden, want je wilt nieuwe producten inkopen, maar doordat je een beperkt budget hebt voor de inkoop ga je creatiever denken! Believe me!
 5. Herzie en Pas Aan: Evalueer regelmatig je financiële situatie en pas je percentages indien nodig aan. Als je bedrijf groeit, kun je bijvoorbeeld besluiten om meer aan winst toe te wijzen. In de ruim 2 jaar dat ik zelf met deze methode werk heb ik mijn percentages 3x aangepast (steeds met als doel mijn salaris te verhogen)

Voordelen van de Profit First Methode voor Je Webshop

Het toepassen van de Profit First methode bij je webshop biedt diverse voordelen:

 1. Winstgevendheid: Je maakt van winst een prioriteit, wat je webshop helpt om winstgevender te worden. Zeker als je fulltime aan je bedrijf/webshop wilt werken is het belangrijk dat je winst maakt. Zonder winst geen salaris, en zonder salaris moet je wel iets anders ernaast gaan doen.
 2. Financiële Stabiliteit: Door geld apart te zetten voor belastingen en operationele kosten, vermijd je cashflowproblemen.
 3. Eigenaarssalaris: Je verzekert jezelf van een passend salaris, waardoor je jezelf niet tekort doet.
 4. Groei en Investeringen: Door winst te reserveren, heb je de mogelijkheid om te investeren in groei, marketing en verbeteringen van je webshop.
 5. Bewuste Uitgaven: Je wordt je meer bewust van je uitgaven en zoekt naar manieren om slimmer en efficiënter te opereren.
 6. Financiële Discipline: De methode dwingt je om financiële discipline te oefenen en verantwoordelijkheid te nemen voor je financiën.

Conclusie

De Profit First methode is een krachtige benadering van financieel beheer die kan bijdragen aan het succes van je webshop. Door het verdelen van je inkomsten in verschillende potjes en winst als prioriteit te beschouwen, zorg je ervoor dat je bedrijf gezond groeit en winstgevend blijft. Het implementeren van deze methode vereist discipline en consistentie, maar de voordelen voor de financiële gezondheid van je webshop zijn aanzienlijk. Overweeg om de Profit First methode toe te passen en zie hoe het je helpt om een solide basis voor succesvol ondernemen te creëren.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.