Hoe mijn liefde voor stenen is begonnen?

Zolang als ik mij kan herinneren gingen we elke zomervakantie wel naar een mijn. Een vakantie zonder een bezoekje naar de mijn was dan ook niet echt een top vakantie. Ik heb er dan ook echt al een heleboel bezocht in mijn leven (maar daar schrijf ik een ander artikel over). Hoe mijn liefde voor stenen is begonnen?

Het enige wat ik mij niet meer precies kan herinneren is wanneer we zijn begonnen met het naar een mijn gaan tijdens onze vakanties. Ik was op zijn minst een jaar of 7/8, dat betekend al zo’n kleine 20 jaar inmiddels! Stond er nooit echt bij stil, maar ik heb ook al een aantal keren op mijn blog gedeeld dat ik naar een mijn was geweest. Onderstaande foto’s zijn allemaal foto’s die ik al eerder op mijn blog heb gedeeld, maar dan wel jaren geleden!

Liefde voor stenen?

Misschien was het wel het mysterieuze, het spannende van onder de grond zijn door smalle gangetjes en donkere paadjes lopen. Of die mooie en zeer bijzondere glinsteringen die je in het donker kon zien? Aan het einde van al die tours door de mijnen kwam je dan in het winkeltje of museum zoals sommige het noemen. Al die mooie stukken die daar te zijn waren, en sommige die je als klein kind voor een paar euro zelf kon kopen, dat was magisch!
Wieliczka
Foto uit de Wieliczka zout mijn in Zuid Polen, gedeeld op mijn blog in oktober 2016.

Ik heb onwijs veel foto’s, want ook dat deed ik graag tijdens de vakanties. Maar dat vond ik altijd wel een uitdaging, want het was 9 van de 10 keer veel te donker om als niet ervaren fotograaf foto’s te maken. Een aantal zijn wel goed gelukt, maar ik genoot ook liever van de mooie omgeving dan steeds foto’s te maken.

silberberg in bodenmais
Foto uit een mijn in Duitsland, gedeeld op mijn blog in augustus 2017.

Of dat de start was voor mijn eigen edelstenen bedrijf?


Misschien wel?! Ik heb het altijd al onwijs fascinerend gevonden dat de aarde dit allemaal maakt. De liefde voor stenen is zeker in mijn kinderjaren ontstaan door al die bezoekjes aan de mijnen. Ik vond dat ook het hoogtepunt van de vakanties! Toen ik nog te klein was, begonnen we de vakantie op de camping door alle informatie folders op de camping te bekijken. Er moest altijd wel 1 mijn zijn in de buurt waar we naar toe konden. Toen ik oud genoeg was en mijn eigen computer had, zocht ik voordat we op vakantie gingen al mijnen uit die we tijdens de vakantie konden bezoeken.

Of dit echt de start was voor mijn eigen edelstenen bedrijf? Wie weet, daar durf ik geen antwoord op te geven. Wat ik wel weet is dat dit zeker heeft bijgedragen!


Foto uit de Wieliczka zout mijn in Zuid Polen, gedeeld op mijn blog in oktober 2019.

Ben jij wel eens in een mijn geweest?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.