Hoe maak je je eigen droogbloemen?

keusjesbox van plantje

Bloemen brengen schoonheid en frisheid in onze levens, maar helaas verwelken ze na verloop van tijd. Gelukkig is er een oplossing: droogbloemen! Het drogen van bloemen is een geweldige manier om hun schoonheid te behouden en ze te gebruiken voor decoratie, boeketten of zelfs kunstprojecten.

In deze blog zal ik laten zien hoe jij je eigen droogbloemen kunt maken, zodat je het hele jaar door van hun pracht kunt genieten. Bijvoorbeeld als je een mooi boeket van iemand hebt gekregen en die wilt bewaren!

Je eigen droombloemen maken!

Wat heb je nodig?
Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een lijst met wat je nodig hebt:
– Verse bloemen naar keuze
– Een schaar of snoeischaar
– Touw, elastiekjes of lint
– Een donkere, droge ruimte
– Een droogrek of haak om de bloemen op te hangen
Optioneel: haarlak of blanke lak

Stap 1: Bloemen selecteren
Kies verse bloemen die nog niet volledig in bloei staan. Bloemen in volle bloei kunnen meer vocht vasthouden, wat het droogproces kan bemoeilijken. Kies bloemen met sterke stelen, omdat deze gemakkelijker te hanteren zijn tijdens het drogen.

Stap 2: Voorbereiden en trimmen
Snijd de stelen van de bloemen af tot de gewenste lengte, meestal tussen de 15 en 30 centimeter, afhankelijk van je voorkeur. Verwijder eventuele bladeren die zich onder het gebied bevinden dat je wilt drogen, omdat deze vocht vasthouden en schimmelvorming kunnen veroorzaken.

Stap 3: Bundelen
Bind de bloemen samen in kleine bundels met touw, elastiekjes of lint. Houd de bundels compact, zodat de lucht goed kan circuleren en de bloemen gelijkmatig kunnen drogen.

Stap 4: Ophangen om te drogen
Hang de bundels ondersteboven op aan een droogrek of haak op een koele, donkere en droge plaats. Een goed geventileerde ruimte is ideaal om schimmelvorming te voorkomen. Laat de bloemen enkele weken tot enkele maanden drogen, afhankelijk van de bloemsoort en de vochtigheid in de ruimte.

Stap 5: Controleren op droogheid
Controleer regelmatig of de bloemen volledig droog zijn voordat je ze verwijdert. Ze moeten droog aanvoelen en de bloemblaadjes mogen niet meer buigen of buigen.

Stap 6: Optioneel: Beschermen met lak
Als je wilt, kun je de gedroogde bloemen beschermen met een lichte laag haarlak of blanke lak. Dit helpt de kleur en de structuur te behouden.

Stap 7: Creatief gebruik van je droogbloemen
Nu je je droogbloemen hebt gemaakt, zijn er talloze creatieve manieren om ervan te genieten:
Boeketten: Stel je eigen boeketten samen met gedroogde bloemen voor een duurzame en kleurrijke decoratie.
Bloemenkransen: Maak prachtige bloemenkransen voor aan de muur of om te dragen.
Inlijsten: Droogbloemen zien er geweldig uit in lijsten, en je kunt kunstwerken maken door ze te schikken en in te lijsten.
Kaarten en ambachten: Voeg gedroogde bloemen toe aan wenskaarten, kaarsen of andere ambachtelijke projecten.

Droogbloemen zijn niet alleen prachtig, maar ze zijn ook duurzaam en kunnen maanden tot jaren meegaan. Het proces van bloemen drogen is creatief en lonend, en het stelt je in staat om de schoonheid van de natuur vast te leggen en te behouden. Dus waar wacht je nog op? Begin met het drogen van je favoriete bloemen en laat je creativiteit de vrije loop!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.