Hoe maak je een goede to-do lijst

10 redenen waarom je geen blog moet beginnen

Het maken van een goede to-do lijst kan soms best lastig zijn. Er zijn momenten waarop je nou eenmaal productiever bent, en op die momenten is het natuurlijk veel makkelijker. Maar stel nou dat je wel graag dingen voor elkaar wilt krijgen, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen? Ik geef tips hoe je een goede to-do lijst maakt, en hem daarna ook nog eens kunt afwerken.

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het werken van to-do lijsten. Een tijd lang ben ik zeer fanatiek geweest in het maken van deze lijsten, maar nu doe ik ook wel eens zonder. Het maken van een to-do lijst vind ik zelf eigenlijk best wel makkelijk. Je moet goed weten wat haalbaar is, en wat je beter kunt verdelen in meerdere taken. Ik was niet voor niets heel goed in plannen en organiseren op school, dat helpt hier zeker bij!

Het maken van een to-do lijst

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je wilt gaan doen. Welke plannen of ideeën wil je uitwerken, of welke taken moeten vandaag echt gedaan worden. Laat ik als voorbeeld nemen; het schrijven van een blogpost. Belangrijk is dan om te weten waarover je wilt schrijven, wanneer je hem af wilt hebben, en wat je daarvoor allemaal moet doen. Hier een klein voorbeeld hoe ik dan een to-do lijst zou maken.

– Bedenken van artikel onderwerp
– Maken van foto’s of het zoeken van passende foto’s
– Bedenken van een passende titel
– Schrijven van het artikel
– Foto’s invoegen
– Artikel inplannen

Haalbaar en realistisch

Dat zijn een aantal to-do punten die ik heb bij bijvoorbeeld het schrijven van een artikel. Probeer elke handeling op te schrijven, en dit op de to-do lijst te zetten. Hierbij kijk je naar doelen die haalbaar zijn, stel je hebt maar 1 uur om hier mee bezig te zijn, dan kan het voor sommige mensen niet haalbaar zijn om dit allemaal af te werken. Het is dan niet realistisch om te verwachten dat je dit allemaal kunt uitwerken. Maar stel dat je een algemene to-do lijst maakt, met enkel wat je moet doen voor het artikel, en er geen specifieke tijd aan verbonden zit, kun je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Dit is de manier waarop ik altijd mijn lijstjes maak, uiteraard doet iedereen het anders, en vind je dit misschien helemaal niet fijn. Sinds kort probeer ik mijn artikelen te schrijven zonder een lijstje. Het meeste wat ik moet doen, en wil doen zit in mijn hoofd, en gaat vrij automatisch. Maar een lijstje kun je natuurlijk overal voor maken, bijvoorbeeld school, werk, of voor vakantie. Heb jij nog aanvullende tips, of wil jij jou manier van het maken van een lijstje delen, laat het dan weten hieronder in de reacties.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Hoe maak je een goede to-do lijst

  1. Bedankt voor deze vrij toegankelijke blogpost. Een to-do list maken in één keer vind ik nog vrij lastig. Bijna altijd komen er dingen bij, haha.

Comments are closed.