Hoe maak je de mooiste vakantie foto’s?

Vakantie dagboek – 11 dagen Wildberg Duitsland

Knap lastig vind ik het soms hoor, een mooie vakantie foto maken. Eentje die ik ook leuk vind om te delen op mijn blog of social media. Hoe maak je nou de mooiste vakantie foto’s, van die foto’s die je online wel eens voorbij ziet komen. Die foto’s waar je even wegdroomt en hoopt zelf ooit op zo’n mooie plek te mooie zijn. Ik geef je mijn tips, want het is makkelijker dan je denkt!

Vakantie foto’s zijn tegenwoordig niet alleen meer aandenken aan die toffe vakantie die je hebt gehad. Het zijn ook foto’s waar je even bij weg droomt, waar anderen bij wegdromen als ze ze zien en echt mooie foto’s kunnen het enorm goed doen op social media. Zelf dacht ik altijd dat je een dure professionele camera nodig zou hebben om dat soort foto’s te kunnen maken, maar niets is minder waar.

Hoe maak je die mooie foto’s?

Allereerst heb je natuurlijk een camera nodig, maar dit kan ook prima met je smartphone hoor! Je moet alleen even spelen met de instellingen, dat is ook gelijk wat het iets moeilijker maakt. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel apps die je daarbij kunnen helpen.

Instellingen van je camera
Kijk bij het maken van een foto altijd naar het frame. Hierbij kun je denken aan diepte, afstand en of je de achtergrond duidelijk op de foto wilt hebben. Let er ook op dat zodra je gaat inzoomen de scherpte echt een heel stuk minder wordt, wat gelijk de foto een stuk minder mooi maakt.

Dan de compositie, de meeste smartphones hebben een optie om een raster in je beeld te voegen. Die 9 vakken in de foto zijn ideaal om je foto interessant te maken. Fotografen kennen dit als de zogeheten ‘Regel van derden’, de foto ziet er mooier en interessanter uit en gaat ook meer spreken.

Naast dit alles is ook de belichting heel belangrijk. Het is daarom belangrijk bij natuur foto’s dat je niet laat in de middag gaat fotograferen omdat dan het licht een stuk minder wordt. Ook rond het middaguur wanneer de zon op zijn sterkst en felste is, zijn geen ideale omstandigheden. Kies liever voor de vroege ochtend of de avond. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang wanneer het licht prachtig door de bladeren in het bos kan schijnen.
outfit my jewellery spijker jurkje

Dan zijn er natuurlijk ook nog apps!


Apps die het voor jou een stukje makkelijker maakt om die ene mooie foto te maken.

Zelf vind ik A Color Story een onwijs fijne app om te gebruiken. Deze is gratis en zowel voor iOs als Android te gebruiken. Het is een krachtige bewerkingsapp met uitgebreide keuze mogelijkheden. Bewerken is redelijk simpel en precies aan te passen naar wat jij mooi vind.

Als het aankomt op een programma op de laptop/computer gebruik ik zowel Hootsuite als Planoly. Beide kun je je foto’s bewerken en automatisch inplannen op instagram. Maar Planoly heeft ook een preview plan waardoor je precies kunt zien welke foto’s mooi bij elkaar passen op Instagram. Het fijne daaraan is dat je je mooiste vakantie foto’s ook gelijk op je instagram kunt delen, wat natuurlijk wel een groot voordeel is!
Winterse outfit met 2 verschillende dames riemen combineren

Wat kun je doen met je vakantie foto’s?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar de meeste vakantie foto’s belanden op de harde schrijf van de computer of op de externe harde schrijf en kijk ik nooit meer naar. Zonde, vind je ook niet? Veel leuker is het om er iets aparts mee te doen zodat je de foto’s wel met enige regelmaat nog te zien krijgt.

Wat kun je doen met je foto’s?
– Een foto boek maken
Zoiets wat je ouders bij hielden, maar dan een stikkeltje vrolijker en speelse. Plak er bijvoorbeeld leuke kaarten tussen, of schrijf er iets om heen. Denk aan een bullet journal met alleen maar foto’s van die vakantie. Krijg je al ideeën?

  • Travel diary
    Dit heb ik vorig jaar geprobeerd (en stiekem in de voorjaarsvakantie ook) maar mij lukt het niet om dit af te maken. Het idee erachter vind ik namelijk wel heel erg tof. Een Travel diary is een soort dagboek van je vakantie. Daarin schrijf je wat je hebt gedaan en plak je een leuke foto (of meer) van die dag die je hebt beschreven.

  • Foto muur
    Pak de mooiste of meest bijzondere vakantiefoto’s bij elkaar en maak er een foto muur van. Elke keer als je op vakantie bent geweest vult de muur zich met meer foto’s. En of je nu vaker terug denkt aan die ene vakantie.

  • Verjaardagskalender
    Als je nu niet elke dag je vakantie foto’s terug kijkt weet ik het ook niet mee. Verjaardagskalenders doen het ook heel goed op het toilet. Wedden dat je gasten zich ook even helemaal weg wanen bij jou vakantie.

Hoe maak jij je vakantie foto’s of heb je zelf nog tips die hier niet tussen staan?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

1 comments on “Hoe maak je de mooiste vakantie foto’s?

Comments are closed.