Hoe kom je van je faalangst af?

waarom ik geen beauty meisje ben

Ook al ben ik er van overtuigd dat je nooit 100 procent van je faalangst af komt, ga ik je toch tips geven hoe je zorgt dat je er minder last van hebt. Zelf heb ik ook faalangst, en in de afgelopen jaren heb ik al aardig wat foefjes geprobeerd. Tijd om deze handige tips met jullie te delen!

Mijn faalangst is heel erg extreem geweest, maar tegenwoordig kan ik er redelijk goed mee om gaan. Toch heb ik er af en toe nog last van, maar met het toepassen van een paar simpele tips, kan ik mijn angst deels overwinnen. Mijn faalangst richt zich voornamelijk op sociaal gebied, omdat ik bang ben dat mensen mij niet aardig vinden, of dat ik iets raars zeg. Helemaal niet nodig, maar toch heb ik doordat ik jaren lang gepest ben, erg last van. Ik schreef daar 2 jaar geleden al een artikel over, maar in die tijd is er veel gebeurd.

Faalangst – onnodig maar wel erg lastig

Eigenlijk is het nergens voor nodig, en daar ben ik best wel van overtuigd. Het heeft heel erg te maken met je zelfvertrouwen, en daarom heb ik ook jaren geleden een faalangst training gevolgd. Daar heb ik best wel veel geleerd, en kon ik dingen toepassen in de praktijk. Nieuwe situaties vond ik doodeng, en probeerde ik eigenlijk altijd te ontlopen. Nu vind ik het nog steeds spannend, maar ga toch eigenlijk altijd wel een nieuwe situatie aan. Bijvoorbeeld met werk, maar ook het halen van mijn rijbewijs had hier heel erg mee te maken. Ik vond het doodeng, omdat ik niet wist wat er ging gebeuren. Maar je kunt er iets tegen doen!

Mijn tips bij faalangst

Wat kun je nou doen in dat soort situaties. Je kunt dit bij elke soort faalangst toepassen, heb je bijvoorbeeld last van examenvrees, of contact met anderen, je kunt dit altijd toepassen!

– Kijk terug op een situatie die je moeilijk vond
– Wat vond je moeilijk in die situatie, en zijn er dingen die je de volgende keer anders kan doen
– Wat voelde je op dat moment
– Waarom denk je dat je het niet kan?
– Wat kan je zelf doen om de andere keer positief te eindigen?

In het artikel dat ik eerder schreef heb ik ook een aantal tips beschreven die jou kunnen helpen om minder ‘last’ te hebben van de faalangst. Deze dingen hebben mij allemaal heel erg goed geholpen. Laat ik wel zeggen dat je eigenlijk nooit volledig van je faalangst af komt. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om dit te verbergen, en je er minimaal last van hebt.

Heb jij faalangst of ken je iemand die dit heeft? En wat zijn jou tips?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Hoe kom je van je faalangst af?

  1. Mijn dochter doet momenteel een faalangsttraining..
    tijdens proefwerkweken steekt dit behoorlijk de kop op en dat doet geen goed voor een puntenlijst!
    het is te hopen dat het een beetje gaat werken voor ´r..

Comments are closed.