Klinkt misschien heel gek in de oren van sommige, maar het is echt zo! Ons lichaam heeft een bepaalde zuurgraad die wordt beïnvloed door ons eten. Sommige voeding veroorzaken namelijk de aanmaak van zure stoffen in ons lichaam waardoor pijn kan ontstaan. Denk aan hoofdpijn, zwellingen of zelfs gewrichtspijn. Hoe je pijn kunt bestrijden met voeding?
De zuurgraad van ons lichaam is ongeveer 7. De schaal is tussen de 1 en 14 wat dus inhoud dat we op het midden van die schaal zitten. De pH-graad van ons lichaam ligt tussen de 7,36 en 7,44 wat betekend dat we heel licht basisch zijn (echt heel minimaal hoor!). Laat het me je even beter uitleggen.
Onze zuurgraad
Eerder las je al dat de zuurgraad wordt bepaald door een schaal van 1 tot 14. Waarbij 0 tot 3 zuur is, 4 tot 8 neutraal en 9 tot 14 basisch is. De zuurgraad wordt de hele dag beïnvloed door wat we eten en drinken. Suikers, geraffineerde granen en ook rood vlees veroorzaken tijdens het verteren en het opnemen de aanmaak van zure stoffen. Hierdoor stijgt dus de zuurgraad van ons lichaam. Als we daarentegen verse groenten en fruit eten die de zure stoffen neutraliseren, komt daar dus weer een balans in.
Niet alle pijn kan bestreden worden met voeding, maar als de zuurgraad van je lichaam niet in balans is dan gaan pijn bestrijdende middelen ook niet werken. Daarbij veroorzaakt een te hoge zuurgraad ook hoofdpijn, zwellingen en zelfs gewrichtspijn.
De afgelopen jaren (eigenlijk sinds de diagnose Ziekte van Crohn) ben ik bijzonder geïnteresseerd in hoe ons lichaam werkt, welke processen je kunt beïnvloeden en hoe je op een natuurlijke manier pijn en ontstekingen kunt tegen gaan of kunt verhelpen. Daarom hier mijn tips over wat ik heb geleerd van voeding en ons lichaam.
Voeding is ons medicijn
Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen dokter, maar na mijn studie Medisch secretaresse en de diagnose Ziekte van Crohn is mijn interesse in de wetenschap gegroeid tot bijna een obsessie. Nog meer in de homeopathie en kruidengeneeskunde waar onze medische wereld ooit mee begon. Hippocrates zei ooit; laat voeding je medicijn zijn, en het medicijn onze voeding. En zo is het maar net!
Hoe kun je pijn bestrijden met voeding:
– Vermijd rood vlees
De inname van rood vlees bevordert namelijk de aanmaak van zure stoffen die kunnen leiden tot ontstekingen. Maar vlees bevat ook essentiële aminozuren die op indirecte wijze bijdragen aan het aanpakken van pijn. Lang verhaal kort (en veel boeiende informatie die jij waarschijnlijk minder boeiend vind), bepaalde aminozuren dragen bij aan de genezing van beschadigd weefsel, de aanmaak van afweercellen en de afbraak van endorfine (pijnstillend hormoon).
- Gebruik olie!
Het beste is om te kiezen voor olijf of koolzaadolie, maar ook walnoot of sesam olie is perfect. Andere olien zoals zonnebloem en arachideolie bevatten juist ontstekingsbevorderende stoffen en kun je beter laten staan. - Suiker
Witte suiker wordt in zoveel verschillende producten gebruikt maar is eigenlijk erg slecht voor ons. Maar naast suiker gaat het ook om bepaalde koolhydraten. Denk aan granen die hetzelfde effect hebben, eenmaal in ons lichaam wordt het omgezet in glucose en doet het naast energie geven verder weinig goeds. -
Eet uit de zee
Niet letterlijk maar wist je dat vis en vooral schaaldieren erg goed zijn voor ons? Ze zitten vol met eiwitten en hele goede aminozuren. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetzuren (die goede ja!) die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. -
Gebruik kruiden
Zelf ben ik groot fan van Kurkuma, gember, tijm, basilicum. Neem nou kurkuma, het stofje curcumine heeft een hele grote ontstekingsremmende invloed in ons lichaam. In combinatie met zwarte peper wordt dit nog meer v ersterkt. Gember heeft naast ontstekingsremmende invloeden ook nog pijnstillende eigenschappen. Maar ook tijm, basilicum, rozemarijn, peterselie en koriander bevatten ontstekingsremmende eigenschappen, de ene meer dan de ander.
Heb jij je wel eens verdiept in de voeding die je naar binnen werkt?
Dat is ook toevallig! Ik schreef vandaag iets over wat voeding voor mijn lijf betekent. Ik ben me er nooit zo van bewust geweest dat ik pijn door fybromyalgie kon verminderen met voeding. Net als jij ben ik me sinds mijn diagnose hierin meer gaan verdiepen. Dit weekend mezelf weer op het goede spoor gezet na een periode van teveel suikers en koolhydraten.
Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die helemaal in de wetenschap duikt om meer te leren!
Groetjes, Emmy