Hoe ik mijn webshop wil verduurzamen!

Het hebben van een webshop is super tof, maar waar ik mezelf kapot aan erger is dat er zoveel papier en karton op de afvalbult beland. Iets waar ik als webshop zijnde iets wil veranderen! Hoe ik mijn webshop wil verduurzamen en wat ik nu al probeer dat lees je in dit artikel.

Elke dag weer belanden veel dozen en andere verpakkingsmaterialen op de afvalstapel. Zonde vind ik want er moet zoveel bos gekapt worden voor al dat papier dat wij gebruiken (en niet alleen webshops, maar iedereen!). Dat kan anders, dat moet anders vind ik!

Mijn webshop verduurzamen

Toen ik mijn webshop startte in augustus 2020 had ik mij nog niet ingelezen over de mogelijkheden om mijn webshop te verduurzamen. Ik maakte gretig gebruik van de printer (met inkt) en ook de verzenddozen gingen best snel. Tot ik mij afvroeg of dingen ook anders konden. Ik ging mij inlezen over de mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn met mijn webshop.

Zo heb ik al de volgende dingen veranderd:
– Verzend labels printen met een inkt printer -> worden nu met een direct transfer labelprinter geprint waardoor ik nooit meer papier weg gooi en geen inkt hoef te kopen.
– Verzenddozen nieuw kopen -> ik gebruik nu passendere verzendverpakkingen en probeer zoveel mogelijk dozen te hergebruiken, ook dozen waar ik zelf pakketjes in krijg!
– Verpakkingstape (gebruikte ik vooral om dozen dicht te plakken en om de inkt geprinte labels mee op de doos te plakken) -> gebruik is voor 75% teruggedrongen door de aanschaf van een labelprinter wat onwijs veel tape scheelt!

Niet alleen heb ik hiermee kosten besparing, maar ook ben ik een stapje dichterbij een duurzame webshop. Ook deze paar kleine dingen toe te passen scheelt het veel afval op de afvalberg. Het is een kleine bijdrage aan het minder hoeven kappen van bomen.

Wat ik nog meer wil verduurzamen?

Natuurlijk zijn en blijven er verbeterpunten en is het misschien het topje van de ijsberg. Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn bijdrage niet voor niets is. Daarom blijf ik mezelf ook verbeteren, maar ook uitdagen om het nog beter te doen. Dingen die ik nog meer wil verduurzamen:
– Verzenddozen hergebruiken
– Duurzame pakketvervoerder zoeken
– Duurzame inpak materialen (als ik het toch moet aanschaffen)

Met het hergebruiken van verzenddozen bedoel ik dat ik nog meer vrienden, kennissen en misschien zelfs buren wil oproepen om de verzenddozen die nog bruikbaar zijn bij mij in te leveren zodat ik die kan gebruiken. Maar ook door nog creatiever te zijn met pakketjes die ik zelf bestel. Duurzame inpak materialen door als ik toch bepaalde dingen moet aanschaffen, te kijken naar of het recyclebaar is, of op een andere manier bijdraagt aan het verduurzamen.

Heb jij ooit stil gestaan bij duurzaam worden?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.