Hoe een Aloe vera plant kan zorgen voor….

aloe vera plant

Aloe vera is een plant die al eeuwenlang bestaat, maar waar ik kort geleden pas mee in aanraking kwam. De aloe vera die lijkt op een cactus, maar is een tropische vetplant. Het vruchtvlees kan voor vele voordelen zorgen en is een klein wonderplantje als je het aan mij vraagt. Maar welke voordelen heeft deze plant en hoe onderhoudt je ze? Ik ga je er een heleboel over vertellen want iedereen zou een Aloe vera plant moeten hebben!

Deze tropische vetplant staat onder andere bekend om zijn medicinale werking en bestaat maar liefst uit zo’n 99 tot 99,5% uit water. In de Aloe vera zitten zo’n 75 verschillende stofjes zoals vitamines, mineralen, suikers en enzymen. De Vitamine A, C en E en zelfs choline, foliumzuur en vitamine B12 komen er allemaal in voor. Nu kan ik wel alle stofjes opnoemen maar je snapt nu zelf vast wel dat deze plant erg goed is.

De Aloe vera plant

Aloe vera komt oorspronkelijk uit het Caribische gebied en landen in Afrika. Zelfs de Egyptenaren gebruikte deze plant, zij noemde het de ‘plant van onsterfelijkheid’ vanwege de geneeskrachtige werking. Het is je zelf vast ook wel opgevallen dat Aloe vera in veel producten verwerkt is. Denk aan een gezicht crème, aftersun, shampoo, gezichtsmaskers, litteken crème, en ga zo nog maar even door. Toch niet zo gek dat veel mensen een Aloe vera plant aanschaffen, want het kan onwijs handig zijn.
aloe vera plant
Hoe onderhoud je een aloe vera plant
Deze plant is zo onwijs makkelijk om te houden, zet hem op een zonnige plek in huis want daar houdt deze plant erg graag van. Geef hem een klein beetje water maar niet teveel. Vaak krijg je een kleine beschrijving hoe je de plant moet onderhouden en het beste kunt neerzetten als je een aloe vera koopt.

Mijn plant is niet heel erg groot, maar heeft wel verschillende stekjes in deze pot. Deze kan ik later eventueel in een aparte pot zetten zodat ik meerdere planten heb uiteindelijk. Het stekken is net zo makkelijk als het onderhouden. Snijd een blad af en laat deze 2 dagen drogen op een bordje. Na 2 dagen kun je hem in nieuwe grond zetten met een klein beetje water.

Waar de Aloe vera plant allemaal goed voor is?

Er gaan zoveel verschillende theorieën op internet rond over de Aloe vera plant en zijn werking. Alle voordelen zet ik uiteraard voor je op een rij. En met de enige nadeel (het kan licht laxerend werken) zijn het eigenlijk alleen maar voordelen, wat mij betreft. Ben je klaar voor de grote lijst waar de aloe vera allemaal goed voor is?
aloe vera plant voordelen creme gel zelf maken sap
1. Gewichtsverlies
2. Versnelt de stofwisseling (wat onder andere kan zorgen voor gewichtsverlies)
3. Houd de bloedsuikerspiegel op peil
4. Verbeterd het immuunsysteem
5. Helpt bij het verlichten van vele ziektes als:
– Obstipatie
– maagzweer
– colitis en crohn (ontstekingen in de darm)
– aambeien
– urineweginfecties
– prostaatproblemen
– reumatische pijn
– artritis
– maagzuur
– griep
– verkoudheid
– allergieën
6. Zorgt voor een mooie huid (kan pigmentatie en donkere kringen verminderen)
7. Versnelt je haargroei
8. Verminderd roos
9. Verminderd pijnlijke menstruaties
10. Perfecte scheercrème (omdat het antibacterieel is en vocht inbrengend)
11. Ideaal bij een gevoelige huid
12. Helpt tegen een slechte adem
13. Zorgt voor een verbeterde stevigheid en hydratatie van de huid
14. Kan helpen bij rimpels
15. Smeer het op eczeem om de zwelling en jeuk te verminderen en de ontsteking te remmen
16. Herstelt beschadigd weefsel bijvoorbeeld bij bevriezing
17. Vitamines te kort? Neem aloe vera en vul je vitamines in 1 keer bij.
18. Zorgt voor het ontgiften van je lichaam (is een natuurlijke ontgifting)
19. Last van stress en spanning? Ook hierbij helpt het
20. Vermindert mondzweertjes
21. Stimuleert vruchtbaarheid
22. Kan de pijn van atrose deels wegnemen (pijn bij ontsteking)
23. Maakt je huid elastischer
24. Is cholesterol verlagend
25. Kan de bloeddruk verlagen als je een te hoge bloeddruk hebt
26. Zorgt voor een verkoelend en kalmerend effect bij brandwonden en verbranding door zon
27. Biedt verlichting bij eczeem, acne, ontstekingen en/of zwelling.

Nou dat is toch een aardige lijst? Dat het ook effect heeft op mijn ziekte van Crohn wist ik niet en ben sindsdien aan de Aloe vera geslagen. Af en toe een stukje zo opeten, of in een koud glas water, of zelfs de aloe vera drank die in de supermarkten te koop is. Of dit echt effect heeft zal ik de komende tijd moeten afwachten. Baat het niet dan schaadt het niet!
Ik ben fan!

Wist jij al deze voordelen van de Aloe vera plant?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Hoe een Aloe vera plant kan zorgen voor….

    1. Echt heel handig deze plant, aloe vera is echt een wonderplantje! Veel mensen zeggen dat het bitter smaakt maar ik vind het eigenlijk nergens naar smaken, haha. Zelf doe ik het vaak in een fles water met een paar druppels citroensap. Echt heerlijk, zeker als het warm is!

        1. Ik maak zelf van mijn aloe vera een creme voor mn gezicht. Maar je kunt ook verzorgingsproducten kopen waar aloe vera in verwerkt zit!

Comments are closed.