Het organiseren van je huis en leven: Minimalistisch wonen

tv programma's

In deze moderne wereld, waar we vaak worden omringd door een overvloed aan spullen en prikkels, is minimalistisch wonen een verademing. Het omarmen van een minimalistische levensstijl gaat over veel meer dan alleen het verminderen van materiële bezittingen; het draait om het creëren van ruimte voor wat echt belangrijk is in je leven.

In deze blog, ga ik dieper in op de kunst van minimalistisch wonen en hoe het organiseren van je huis en leven op deze manier een positieve invloed kan hebben. Zelf heb ik dit namelijk een paar jaar geleden ook gedaan en dit voelde zo goed, dat ik graag mijn tips met jou deel!

Waarom zou je minimalistisch willen wonen?

Minimalistisch wonen is niet slechts een trend of hype; het is een levensstijl die kan leiden tot meer geluk, minder stress en een groter gevoel van voldoening. Hieronder heb ik een aantal redenen opgesomd waarom je minimalistisch wonen zou willen overwegen:

 1. Minder rommel & minder stress: Een opgeruimde en georganiseerde ruimte kan je gemoedsrust verbeteren. Met minder spullen om je zorgen over te maken, kun je je beter concentreren op wat echt belangrijk is.
 2. Meer tijd en energie: Minimalistisch wonen betekent minder tijd besteden aan het onderhouden van je bezittingen. Hierdoor heb je meer tijd en energie voor activiteiten die je echt leuk vindt.
 3. Financiële vrijheid: Door bewust te kiezen wat je wel en niet koopt, kun je geld besparen en werken aan financiële vrijheid. Zelf heb ik hier echt veel geld op kunnen besparen!
 4. Milieuvriendelijk: Minder consumeren betekent minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk. Het is een manier om bij te dragen aan een duurzamere planeet.

Hoe begin je met minimalistisch wonen?

Minimalistisch wonen kan intimiderend lijken, vooral als je gewend bent aan een overvloed aan spullen. In eerste instantie denk je nog ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Maar geloof mij, dit verdwijnt snel. Hoe kun je dit stap voor stap bereiken?

 1. Bepaal je waarden: Bedenk wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Dit kunnen relaties, gezondheid, ervaringen, enzovoort zijn. Welke spullen passen daar wel bij, welke niet?
 2. Verminder bezittingen: Ga door je bezittingen en ontdoe je van wat je niet langer nodig hebt. Vraag jezelf af of iets echt waarde toevoegt aan je leven. Gebruik je het überhaupt of staat het al jaren in de kast te versloffen?
 3. Organiseer effectief: Gebruik opbergoplossingen om je spullen netjes en overzichtelijk te houden. Een georganiseerde ruimte helpt je om rust te vinden.
 4. Denk duurzaam: Wanneer je nieuwe items overweegt, denk dan na over de duurzaamheid en waarde ervan op lange termijn. Heb je het echt nodig?
 5. Digitale minimalisme: Minimalistisch wonen omvat ook het vereenvoudigen van je digitale leven. Verwijder onnodige apps, e-mails en digitale rommel. Zelf houd ik sinds begin 2023 een digitale boekhouding bij, dat betekend dat alle facturen alleen nog op een aparte schijf staan en ik geen papieren boekhouding meer bij houdt! Dit scheelt ook ontzettend veel ruimte en rommel!

Minimalistisch wonen toepassen is super simpel!

Hoe ziet minimalistisch wonen er in de praktijk uit? Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen:

 • Kleding: Ga door je kleding en doneer wat je niet draagt. Houd alleen items die je regelmatig gebruikt en die goed bij je stijl passen.
 • Woonruimte: Kies voor eenvoudige, functionele meubels. Probeer open ruimtes te creëren en vermijd overmatige decoratie.
 • Keuken: Minimaliseer keukengerei en apparaten. Bewaar alleen items die je regelmatig gebruikt.
 • Digitale minimalisme: Beperk je schermtijd en verwijder apps die je afleiden. Gebruik je digitale apparaten bewust.
 • Gedachten: Minimalistisch wonen gaat niet alleen over spullen; het gaat ook over het vereenvoudigen van je gedachten. Minimaliseer negatieve gedachten en focus op positieve en constructieve ideeën.

Conclusie

Minimalistisch wonen is niet voor iedereen, maar het kan een krachtige manier zijn om je leven te vereenvoudigen, te organiseren en te verbeteren. Het gaat niet alleen om het verminderen van materiële bezittingen, maar ook om het identificeren en koesteren van wat echt belangrijk is in je leven. Dus, neem de tijd om na te denken over je waarden en doelen, en overweeg of minimalistisch wonen een pad is dat bij jou past. Het kan de deur openen naar een meer bevredigend en betekenisvol leven.

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.