Het is tijd om een moestuin plan te maken!

We zijn alweer bijna op de helft van Februari waardoor het echt hoogtijd is om na te gaan denken over wat we dit jaar willen doen. Het is tijd om een moestuin plan te maken! Wat willen we gaan verbouwen in de moestuin, wat gaan we anders doen dan vorig jaar en sterker nog, wanneer gaan we beginnen!

Eigenlijk ben ik voor m’n gevoel weer veel te laat met het maken van een plan voor de moestuin. Waar ik voorgaande jaren al in januari of zelfs al in december begon met het voor zaaien van items, heb ik nu nog helemaal niets gedaan.

Moestuin plan – wat gaan we doen?

Laat ik eerst beginnen met wat er al in de moestuin staat. Dat is eigenlijk al best veel!
– Witte druif
– Gele pruim
– Kers
– Vijg
– Aardbeien
– Selderij (en ja die groeit nog steeds, gewoon de hele winter door!)
– Bieslook (Loopt inmiddels alweer uit)
– Knoflook
– Zuring
– Rabarber
– Salie

Dat is al een beste lijst eigenlijk! Ik heb al een aantal dingen uitgezocht en de volgende dingen gaan er sowieso gezaaid worden:
– Tomaten
– Sla
– Radijs
– Gele boontjes
– Augurken
– Dille
– Basilicum
Ik zal vast nog wat vergeten zijn, maar dit zijn in ieder geval de belangrijkste dingen die in de moestuin komen. Dat betekend ook dat ik binnenkort dingen moet voor gaan zaaien.

Gaan we nog iets anders doen dan vorig jaar?

Ja zeker! Vorig jaar kon ik helaas weinig aan de moestuin doen door mijn ziek zijn. Daardoor viel uiteindelijk de oogst ook tegen. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld ook aardappels en uien. Dat ga ik dit jaar niet doen. Ik wil mij echt focussen op een paar dingen. Voornamelijk tomaten, augurken en gele boontjes. De andere redelijk makkelijke dingen zoals sla en radijs zaai ik dan overal tussendoor.

Het plan is om van de tomaten zoveel te hebben dat ik een aantal maanden tomatensap heb, meerdere porties tomatensoep, en eventueel een soort tomatenpuree kan maken. De augurken wil ik weer gaan inmaken, want ik heb toevallig de laatste pot augurken van 2020 open gemaakt. Die zijn nu zo extreem lekker! Dus daar moet ik sowieso weer een voorraad van maken. Het doel is om dan 2 soorten te maken, de naturel zoals ik ze nu gemaakt had. En de andere een zoetige (zoals de honing augurken). En als ik nu echt extreem veel heb, dan gaan we ook voor de chili variant, ook heel erg lekker!

Al met al, genoeg te doen dus! We hoe het er dit jaar gaat lopen, dat kun je gaan lezen in de serie die ik elke maand wil gaan schrijven. De voortgang, eventuele tegenslagen, de oogsten en alles wat er bij de moestuin komt kijken!

Ga jij dit jaar een moestuin opstarten?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Het is tijd om een moestuin plan te maken!

 1. Leuk.
  Inderdaad moet je hiermee al in de laatste maand van het jaar mee beginnen….
  Ik ga ook aan de slag….

  Een fijne dag en heel veel succes 😉

  1. Gelukkig hoef ik alleen maar te zaaien en het daarna in de grond te stoppen. De lay-out van de moestuin is gelukkig al een paar jaar klaar en heb in de herfst alle voorbereidingen die je nu zou moeten doen al gedaan. Straks alleen nog een beetje mest erin en dan hopelijk een mooi nieuw moestuin seizoen!

   Jij ook succes en een fijne dag! Al een idee wat jij in de moestuin gaat zetten?

Comments are closed.