hersenspinsel
Personal

Hersenspinsel over de dood.

Soms denk ik na over dingen waar ik nog helemaal niet mee bezig zou moeten zijn. Maar toch, keer op keer blijft het in mijn hoofd spoken en ben ik er nieuwsgierig naar. In dit artikel neem ik jullie mee op één van die hersenspinsels. Niet elke hersenspinsel zal even leuk zijn, en sommige zijn pittig serieus. Precies dat wat er in mijn hoofd wel eens rond dwaalt. Laten we maar snel starten met de rest van dit artikel, de dood.

De dood.

BOEM, SCHRIK, of juist niet! Ik denk er eerlijk gezegd wel af en toe aan, aan de dood. Hoe zou het zijn als ik er niet meer ben, zullen mensen mij missen. Zal het mensen überhaupt opvallen dat ik er niet meer ben. En wat voor begrafenis (ik wil sowieso begraven worden) zou ik willen. Wie mogen er wel en niet komen, en wat mag niet ontbreken tijdens die dagen. Omdat mensen mij totaal niet kennen (mensen van dichtbij!), begon ik me af te vragen of dat wat ik graag wilde als ik er niet meer was, wel gedaan zou worden. Praten over het er niet meer zijn, en alles wat daarom heen hangt, is nou niet iets wat je gezellig even bespreekt aan de keukentafel. Met mijn jongste broertje kan ik heel goed praten over dit soort dingen. Ook over het feit of ik dit artikel nou wel of niet moet publiceren. Hij zei vooral dat ik me niets moet aantrekken van anderen, en gewoon moet plaatsen wat ik wil. Het is tenslotte mijn website, en mijn mening.

Waar ik dan zoal aan denk

Omdat ik in mijn leven al vrij veel begrafenissen heb meegemaakt, en daar ook de meest uiteenlopende soorten gezien heb. Kan ik voor mezelf heel goed een beeld scheppen wat ik zelf graag zou willen, als het moment daar is. Iedereen die mij kent, weet dat ik bijvoorbeeld dol ben op warme chocolademelk met slagroom. Dit zal ik dan ook graag tijdens mijn begrafenis willen serveren. Niet dat ik dan doe, maar je snapt wat ik bedoel :). En wie mij nog beter kent, (en dat zullen maar heel heel heel erg weinig mensen zijn) weet dat als ik er even doorheen zit, ik altijd muziek luister. Dit nummer zal op mijn begrafenis dan ook zeker afgespeeld gaan worden. Maar ook dit nummer doet heel veel met mij. Zo heb ik in Word een documentje gemaakt, met alles wat ik graag wil, en daarbij ook gekeken of dit binnen het budget van mijn begrafenisverzekering valt. Mijn ouders, weten dus dat ik dat documentje heb gemaakt, en kunnen als dat nodig blijkt te zijn ooit, terug vallen op dat documentje.

Is het niet gek?

Zelf vind ik het helemaal niet raar om over dit soort onderwerpen te praten. Door erover te praten wordt je ervan bewust. En wil je nou echt je familie opzadelen met al deze dingen als je er niet meer bent? Ze hebben het waarschijnlijk al zwaar genoeg, en in zo’n documentje staat alles al, en hoeven ze niets meer te regelen. Ook vind ik het gewoon een fijn gevoel dat ik het zelf heb mogen vastleggen. Zo weten ze mijn wensen, en hoeven ze zich niet suf te piekeren wat ik graag had willen gehad. Het is eigenlijk heel simpel om dit zelf te doen. Ik ben op internet rond gaan kijken (bijvoorbeeld op monuta) en heb daar mijn  ‘wensenlijstje’ gemaakt. Er staan daar zelfs prijzen bij, en zo kun je kijken of dit past binnen jou verzekering. Het blijkt bijvoorbeeld dat ik best goed verzekerd ben, en ik dus best veel mogelijkheden heb voor mijn begrafenis. Het is fijn om te weten dat je de nabestaande niet opschept met een som geld die ze nog voor je moeten betalen. Dat lijkt me namelijk helemaal geen fijn idee!

Zelf vind ik het dus helemaal niet gek of raar om hierover te praten. Wat vind jij? Laat het weten in de reacties. Ik ben heel benieuwd hoe andere hierover denken.

2 thoughts on “Hersenspinsel over de dood.”

  1. Wat fijn dat je een onderwerp zoals dit bespreekbaar durft maken. Ik heb pas in een situatie van een plots overlijden gezeten en ik kan je wel vertellen dat het dan fijn is om de wensen van de persoon in kwestie te kennen… Begraven of cremeren, orgaandonatie of niet… Die dingen zou je eigenlijk van iedereen die je liefhebt moeten weten 🙂

    1. Dankjewel. Zelf vind ik het juist heel belangrijk om juist dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken.

Comments are closed.