Help ik heb een litteken! – mijn tips

roomspray

Help ik heb een litteken! Het is bijna een jaar geleden dat ik een zware buikoperatie heb gehad. Hoe ga je om met een litteken en hoe krijg je je zelfvertrouwen terug? Ik heb een aantal tips voor jou, als ervaringsdeskundige!

Een paar dagen voor mijn operatie had ik een gesprek met de stoma verpleegkundige. Want ook daar moest ik rekening mee houden als ik wakker zou worden na de operatie. Dat is gelukkig niet gebeurd (was oprecht mijn grootste angst!), maar wel werd ik wakker met de mededeling dat het geen kijkoperatie is geworden maar een open buik operatie zoals ze dat noemen.

En dan heb je een litteken!

Soms kies je zelf voor een bepaalde ingreep, bijvoorbeeld een borstlift. Er is dan geen ontkomen aan, je krijgt een litteken. Maar vaak is dit een litteken die je niet of nauwelijks kunt zien. Maar bij een spoedoperatie heb je niet de keuze en weet je al helemaal niet wat je te wachten staat als je weer wakker wordt. Het hebben van een groot, zichtbaar litteken kan behoorlijk veel teweeg brengen. Niet alleen lichamelijk, want je lichaam moet natuurlijk herstellen van een grote wond, maar zeker ook geestelijk is het een behoorlijke aanslag! Het is vooral belangrijk dat je de tijd neemt om te wennen aan je litteken. Door je litteken goed te verzorgen kun je het minder opvallend maken. En het verzorgen is vooral belangrijk om zo snel mogelijk te doen. Zodra de wondjes dicht zijn kun je beginnen met het smeren van bepaalde crèmes en het masseren van het litteken zodat de huid soepel blijft. Dit helpt allemaal mee in het genezingsproces, maar ook zeker in het minder zichtbaar maken van je litteken. In de eerste maanden zal het litteken vooral nog erg rood zijn, maar dit vervaagt langzaam maar zeker. Zelf merkte ik na een half jaar dat de diep rode kleur eraf was en ik een lichte streep overhield. Zoals je hieronder op de foto kunt zien is het litteken nog heel licht aanwezig. Verder zie je op de foto vooral de afdrukken van mijn broek, maar dat terzijde!

Litteken buik

Hoe verzorg je een litteken?

Nadat de pleisters eraf gingen (dat duurde bij mij bijna 5 weken!) begon ik meteen met smeren en masseren. In de ochtend voor ik mij ging aankleden smeerde ik de littekens in met crème of olie en masseerde het dan goed in. In de avond herhaalde ik het smeren en masseren weer. Maar ik moet wel eerlijk zijn, na verloop van tijd vergat ik het vaak en er gingen ook zeker periodes voorbij dat ik niet smeerde.

Voor elk litteken geldt dat het tijd nodig heeft om te helen. Neem nou een ooglidcorrectie, na een paar weken is er niets meer van te zien al duurt de gemiddelde herstelperiode toch 6 maanden. Geduld is de sleutel voor het herstel van een litteken! En elk litteken verteld een verhaal, al kan het je ook heel onzeker maken. Daar weet ik alles van, maar als ik dan bedenk wat mijn lichaam allemaal heeft doorstaan, dan vergeet ik mijn onzekerheid even en ben dan vooral heel trots. Ben jij onzeker over je litteken, bedenk dan eens hoe het komt dat je dit litteken hebt en hoeveel werk het je lichaam heeft gekost om te herstellen. En daarnaast bestaan er natuurlijk ook veel ergere dingen dan het hebben van een litteken. Het maakt je uniek, het is jouw verhaal, hoe groot of klein ook!

Heb jij ook een litteken? Laat in de reacties jou tips achter voor anderen, zo helpen we elkaar!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Help ik heb een litteken! – mijn tips

  1. Zeer goede tips.
    Ik gebruik rozenolie en vaseline…..

    Een fijne dag…..

    1. Dankje! Jij bedankt voor de tips. Rozenolie, ga ik daar eens naar kijken. Ik gebruik momenteel Kruidvat eigen merk litteken creme

Comments are closed.