Helemaal het einde – Familie Molenaar

Vandaag een persoonlijke brief aan de Familie Molenaar van het programma van Helemaal het einde. Want wat zijn jullie nu helemaal aan het doen? Waar zijn jullie mee bezig, en denk je echt dat er iemand in een container wil slapen?

Beste Familie Molenaar van het programma Helemaal het einde,

In de eerste aflevering dacht ik nog “Die familie gaat zeker iets goed kunnen betekenen voor de lokale bevolking!”. Daar kom ik nu wel op terug. De aflevering van afgelopen maandag 26 februari heeft een hoop duidelijk gemaakt. Een container park als vakantiepark gaat ook anders uitpakken dan jullie in eerste instantie in gedachten hadden. Maar geen huisjes, het moet er lokaal uit zien, zoals de mensen daar leven… Ik snap enigszins dat je geen huisje wilt bouwen, echt! Maar om nou vakantieplekken te maken met de materialen hoe de huizen op het eiland gebouwt zijn?

Help de bevolking met jullie kennis!

Beide hadden jullie goede banen in Nederland, en dus ook de nodige kennis. Gebruik dit om het land te helpen opbouwen, creer banen voor de mensen daar. Maak een windmolenpark bij wijs van spreke, jullie oude werkgever wil jullie vast een eindje op weg helpen! Als ik op zoveel ideeen kan komen, dan moet jullie dat met de flip chart vast ook lukken, maar laat alsjeblieft het vakantiepark idee varen!

Hopelijk komen jullie in de komende weken bij zinne en zie je zelf ook in dat het vakantiepark idee niet gaat werken! Samenwerken met de buren is natuurlijk heel leuk, maar je moet hierbij wel heel goed communiceren. De buren hebben duidelijk hun twijfels en durven die niet tegen jullie te zeggen. Waarom? Hebben jullie gezamelijk alle voor en tegen argumenten op een rij gezet? Alle plannen concreet vastgelegd? Bepaald wie hoeveel geld overal inlegd? Eens gekeken of er wel vraag is naar een vakantiepark met containerhuizen op Kaapverdie? Zo maar een paar vragen die ik zou stellen bij een samenwerking met een ander (in jullie geval). Voel je alsjeblieft niet beter dan de andere gezinnen!

Wat ik jullie nog mee wil geven voor de komende weken en maanden;
– Communiceer goed met iedereen!
– Als je afspraken maakt, schrijf ze dan op zodat iedereen ze ten alle tijden kan zien.
– Bedenk een plan wat jullie met jullie kennis kunnen doen (iets met windmolens ofzo?)
– Besteed ook de nodige aandacht aan de kinderen! Ga eens iets leuks met ze doen.

Om het toch even te zeggen, ik vind dat jullie toch aardig op weg zijn. Het initiatief is er en dat is ook belangrijk! In de komende weken en maanden hoop ik nog veel van jullie te zien en misschien wel het begin van een mooi bedrijf waarbij jullie de inwoners ook nog helpen.

Veel geluk op Kaapverdie!

Liefs,
Carolien

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Helemaal het einde – Familie Molenaar

 1. Lieve Carolien,

  Dank je wel dat je de tijd hebt genomen om ons een persoonlijke brief te schrijven en op papier te zetten wat ongetwijfeld menig Nederlander denkt!

  Wij hadden inderdaad allebei goede banen in Nederland en een goed stel hersens. En ook een hele sterke wens om iets te betekenen voor de lokale bevolking van Kaapverdie. En zoals verwacht habben we al menig flipchart volgekalkt met bedrijfsplannen gebaseerd op ons beeld van Kaapverdie voor vertrek en ja, daar stond natuurlijk ook wind- en zonne-energie op, naast nog een aantal andere ideeen.

  Maar dan kom je aan op een mooi stuk land, met alleen een tent, leuke buren en verder NIKS. Geen water, geen licht, geen beschutting… en dus verdwijnen je ambitieuze plannen tijdelijk in de kast. Want de eerste prioriteit is een nieuwe basis opbouwen: zorgen voor stromend water, electriciteit, een vast dak boven je hoofd, een plek creeren waar de kinderen zich veilig voelen (naast natuurlijk regelmatig leuke dingen met ze doen!).

  Kaapverdie is een prachtig land maar veel gaat hier niet vanzelf en alleen deze basis opbouwen kost dus al een hoop tijd en energie. Laat staan het bouwen van een windpark met vereiste vergunningen en een financieel budget van 75.000 euro. Ondertussen voel je de druk van het televisieprogramma: we hebben slechts een jaar de tijd om een sustainable inkomstenbron te realiseren en moeten ons houden aan een aantal spelregels die het er niet makkelijker op maken…

  Doordat we een mooi stuk land hebben en fijne buren met aanvullende kennis en vaardigheden wordt al snel het plan geboren om een gezamelijk vakantiepark te bouwen. We moeten tenslotte toch onze eigen woningen gaan bouwen, waarom dan niet gelijk een aantal gastenaccomodaties erbij zodat we in ieder geval gelijk inkomen gaan genereren? En natuurlijk doen we dat op een manier waarbij we zoveel mogelijk met met de lokale bevolking samenwerken. Denk aan bouwers, kunstenaars, boertjes, koks en kokinnen, ander personeel… We creeeren niet alleen een bijzondere plek voor onze gasten maar voor het gehele gebied waarin we woonzaam zijn. En natuurlijk zijn er soms twijfels over hoe en wat maar juist door dat bespreekbaar te maken zetten we echt iets gaafs op de kaart. Wie niet kan delen kan tenslotte ook niet vermenigvuldigen! Lieve Carlolien, kom eens langs als we open zijn en ervaar het met al je zintuigen en laat dan nog eens weten wat je er van vindt!

  We zijn inmiddels voorzien van onze basisbehoeften en de eerste zaadjes zijn gepland, niet alleen in onze moestuin maar ook voor onze langere termijn projecten. We zullen de komende maanden merken of ze vruchtbaar zijn of niet.

  Liefs, Fleur

  1. Lieve Fleur,

   Ik wil jou allereerst ontzettend bedanken voor het lezen/vinden en reageren
   op mijn brief. Zelf denk ik dat wij als kijkers van het programma een redelijk vertekend beeld krijgen van wat er zich daadwerkelijk allemaal af speelt. Zelf had ik in jullie situatie ook gekozen om een basis neer te zetten, water is toch wel erg belangrijk en ook elektriciteit kun je eigenlijk niet zonder. Dat de spelregels van het programma jullie bestaan opbouwen in Kaapverdie het niet makkelijker maakt is eigenlijk niet eerlijk. Jullie zouden eigenlijk volledig vrij moeten zijn in jullie doen en laten, enkel dan kun je werkelijk alles realiseren in een jaar tijd. Toch ben ik er van overtuigd dat jullie zeker ook met de andere families creatief genoeg zijn om uiteindelijk ook jullie begin plannen uit te voeren (wind en zonne energie).
   Zodra jullie open zijn zal ik het zeker in overweging nemen om langs te komen. Het zal goed zijn als de kijkers van het programma een goed beeld krijgen wat er (zeker ook achter de schermen) allemaal gebeurt.

   Ik wens jullie alle goeds toe en zal voor jullie duimen dat de zaadjes vruchtbaar zijn! Wie weet wat de toekomst allemaal gaat brengen.

   Liefs, Carolien

Comments are closed.