lifestyle
gastblog

Gastblog: Een lifestyle die goed bij me past

Wij vrouwen gaan telkens maar door en door, we negeren massaal alle tekenen die ons lichaam ons zendt, daar zijn we heel erg goed in maar op een dag is het genoeg geweest en moet er iets veranderen. Ik ben ook een kei in negeren en mijn hersenen zenden signalen uit van: Wanneer dacht je nou eens te stoppen? Maar ik zag het niet, voelde het niet en negeerde. Ik vertel je een lifestyle die goed bij me past.

Natuurlijk kwam ik in een enorme burn-out terecht en het was een hele heftige, drie jaar heeft dat geduurd en ik kan jullie vertellen, ik wil daar nooit weer in terecht komen. Hoe doe je dat nou, dacht ik, om goed te blijven functioneren en de rust te bewaren. Wat heel goed is, is om te kijken wat je energie geeft en wat energie van je vergt. Dat moest ik dan even opschrijven en ik had een hele lange lijst van energienemers en de lijst waar ik energie van krijg was maar kort. Daar moest ik dus mee aan de slag.

Het uitzoeken van een lifestyle

Uitzoeken waar je energie van krijgt is nog niet zo gemakkelijk hoor. Ik lees heel graag en een goed boek, daar kan ik blij om worden en dat geeft energie, vooral van die feel good boeken. Verder hou ik ook erg van winkelen maar dan wel met een vriendin waar ik mee kan lachen. Je kunt wel met een vriendin op stap gaan maar als je energie wilt krijgen van die vriendin, moet je goed kijken welke vriendin daar geschikt voor is, sommigen nemen een hoop van je en niets ten nadelen van die vriendin hoor maar niet voor winkelen. Uiteindelijk werd het lijstje langer en had ik een balans gevonden.

Je zou denken, nou, klaar is ze maar niets is minder waar want ik ben ook iemand die graag ja zegt op van alles wat mij leuk lijkt en je hoor, ik overschreed weer eens mijn grens en moest dus gaan strepen. Dat is broodnodig om de balans te krijgen en goed de grenzen te bewaken. Assertief moet je zijn en nee zeggen zonder verdere uitleg. Heel erg moeilijk maar als je het een paar keer gedaan hebt, lukt het je steeds beter.

Ik zat er erg over in dat ik nog steeds zo op moest letten en vroeg aan mensen, waarom toch, houdt de burnout dan nooit eens op? Iemand zei tegen me: Nee, de burnout blijft altijd bij je, gaat als een rode draad door je leven heen en het is altijd op je tellen passen geblazen. Ik vond dat niet leuk om te horen maar toch ben ik er nu mee verzoend.

Balans is het toverwoord en je lifestyle is daar het antwoord op.

Elke dag kijk ik in mijn agenda wat ik te doen heb en ik zet er met een rode pen in: Ontspannen gedurende een uur. Dat kan voor iedereen anders zijn, sporten, hardlopen enz maar ik kan dat niet om gezondheidsredenen en ik wandel een uur per dag. Ik heb een route wat precies een uur is en die loop ik 5 dagen per week en dan ben ik in de buitenlucht, weer of geen weer en mijn gedachten komen los en laat ik met de wind meewaaien.

Gezond eten is iets wat iedereen wel weet dat het goed is maar ik ben totaal veranderd in mijn eetgewoontes en ik ben er nog maar pas mee begonnen en het werkt.

Mijn lifestyle bevalt me nu en ik hoop dat het zijn vruchten af gaat werpen.