Vandaag heb ik persoonlijk artikel voor jullie geschreven waar ik hopelijk veel mensen van jullie mee kan helpen. Ik vertel mijn verhaal en enkele tips die jullie zelf zouden kunnen toepassen.
Het onderwerp van vandaag is ‘Faalangst’. Iets waar ik de afgelopen jaren heel erg last van heb gehad en dit nu redelijk onder controle heb. Benieuwd naar mijn verhaal en mijn tips voor jullie?
Faalangst is iets heel raars. Je bent bang om te falen, af te gaan, iets fout te doen. Waarom, zul je je afvragen? Dat kan met verschillende redenen te maken hebben.
Bij mij was het een groot deel doordat ik gepest ben. Als mensen je uitlachen of uitschelden om alles wat je doet of zegt, dan hakt de op een gegeven moment flink in je zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen en faalangst ligt dan ook erg dicht naast elkaar. Als je faalangst hebt dan is er ook iets met je zelfvertrouwen. Je moet het vertrouwen in jezelf en in je kunnen terug krijgen om minder (tot geen) last meer te hebben van je faalangst.
Bij mijzelf uiten mijn faalangst is veel dingen. Zo werd ik depressief, had ik een heel slecht negatief zelfbeeld, had ik tijdens school en visites altijd veel stress, ging ik op een bepaalde moment zelfs stotteren, durfde ik zelf nooit een gesprek te beginnen, gaf ik hele korte antwoorden, maakte ik weinig contact met anderen zodat ik geen gesprek hoefde aan te gaan, ging het presenteren op school erg slecht waardoor ik bijna een examen van Nederlands niet kon behalen. Zelfs op stage ging het niet goed met de opdrachten die ik moest maken. Het spelen met de kinderen vond ik fantastisch want die zouden nooit zeggen dat ik iets niet goed doe, maar zodra de ouders of leidsters erbij kwamen klapte ik helemaal dicht.
Tot op een gegeven moment mijn mentor zei (nadat ik 2 maand ziek thuis heb gezeten door deels mijn faalangst en depressie) of het geen goed idee was om een cursus faalangst te gaan doen. Ik natuurlijk weer als de dood, want ik kende niemand, geen idee wat ik daar moest gaan doen, wat zouden de andere mensen die daarna toe gingen wel niet denken van mij. Maar toch besloot ik om er naar toe te gaan. Ik kreeg eerst een intake gesprek met de persoon die de lessen zou gaan geven. Een hele aardige vrouw die mij heel erg op mijn gemak stelde. En al gelijk zei dat alles op een positieve manier gebeurde, en als je iets niet wou vertellen dat ook echt niet hoefde. Na het gesprek ging ik naar huis en ik had er best een goed gevoel over! Als ik maar van die faalangst af kon komen! Het vrat aan mij, ik was mezelf niet meer, niet meer dat meisje van vroeger. Geen levendig persoon meer.
De eerste les, ik kan het me nog goed herrineren. We zaten met ongeveer 8 leerlingen in de klas (deze lessen waren na mijn normale lessen), de lerares stelde zich voor en vertelde haar verhaal, we kregen een schriftje van haar en daar moesten we elke week een stukje in schrijven over situaties die we hebben meegemaakt en wat we gedaan hebben. En hoe we het de volgende keer anders moesten doen. Ik vond het best wel eng de eerste keer, moet je jezelf voorstellen in een groep met mensen die je niet kent, maar toch deed ik het, want ik wou natuurlijk mezelf ook niet teleurstellen. Wat ben ik tot op de dag van vandaag enorm blij dat ik die kans heb gepakt!
Ik schreef elke week in mijn ‘dagboekje’ en het ging steeds beter. De ene laatste les was een presentatie geven over een zelf bedacht onderwerp. Ik liep toen op krukken omdat in geopereerd was aan mijn teen, stond ik daar vooraan in de klas. Oke ik was echt heel erg bang, bang om iets verkeerds te zeggen, bang om niets te zeggen, bang dat anderen het niet leuk genoeg vonden. Maar dat was helemaal nergens voor nodig! Ik hield die kleine presentatie over mijn vuurgarnalen, vertelde waarom ik er mee begonnen was, en welke ik precies heb. Ze vonden het allemaal heel erg interessant, stelde veel vragen en daar ga ik antwoord op. Na 3 zinnen te zeggen tijdens de presentatie waren alle zenuwen en nare gedachten weg en voelde ik mij op mijn gemak! Precies wat de bedoeling was!
En de allerlaatste les was het mooiste, iets wat mijn zelfvertrouwen en enorme boost heeft gegeven! Niet dat het de laatste les was maar wat we deden tijdens de laatste les. We kregen eerst heerlijke warme chocolade melk, en iets lekkers. Daarna gingen we een spel doen. Iedereen kreeg een bordje en daarop moesten anderen positieve dingen over jou als persoon vertellen. We kende elkaar al redelijk omdat we toch 10 lessen met elkaar hebben doorgemaakt. En door alle verhalen begin je die persoon toch al aardig te kennen. Mijn bordje stond helemaal vol met allemaal positieve en lieve reacties. Ik heb het bordje nog steeds en als ik me dan even down voel kijk ik daarop. En dan denk ik ‘Waarom zou ik me zo voelen? Als ik iets fout zeg, wat maakt het uit, niemand is perfect en iedereen maakt fouten! Daar leer je alleen maar van!’.
De laatste stage ging door deze cursus zo goed, iedereen was zo tevreden! Kreeg alleen maar complimenten! En dat geeft echt een enorme zelfvertrouwen boost! Want zie je wel, ik kan het!
Ik heb nu geen last meer van stotteren, ben niet snel meer depressief, niet anders dan een ander normaal gezond mens. Iedereen heeft wel eens stress, maar dat is ook gezond en houd je ook op de been!
Mijn tips wat je tegen faalangst kan doen:
(bedenk wel dat je faalangst niet in 1 dag over is! Ik heb er ook meer dan 10 weken over gedaan om het redelijk onder controle te krijgen)
Tip 1: 3 G’s schema. Hier heb ik zelf heel veel van geleerd!
Het is een schema waarin je je Gedachte / Gedrag /Gevoel opschrijft bij een bepaalde situatie waarin je terecht bent gekomen. Bijvoorbeeld examenvrees.
Wat is gedachte? – Ik kan het niet, ik haal toch een onvoldoende
Gedrag? – Stil en teruggetrokken of juist heel luidruchtig, hoofdpijn.
Gevoel? – zenuwachtig, trillen, misselijk
Deze 3 negatieve 3 G’s, ga je omzetten in 3 positieve G’s! Want je weet helemaal nog niet of je een onvoldoende gaat halen, en dat je het niet kan is ook onzin! Je moet het proberen, je best doen!
De positieve kant is dan dus:
Wat is je Gedachte? – Ik doe mijn best, ik heb de stof geleerd die ik moest kennen
Gedrag? – Rustig
Gevoel? – Gezonde zenuwen
Tip 2: Maak een lijst met alle dingen die jij (goed) kan!
Door op te schrijven wat je goed kan vergroot je je zelfvertrouwen. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Ook al zet je er neer dat je een ei kan bakken, of de was op kan vouwen, of een goed verslag kan schrijven! Alles wat je kan! Alle kleine positieve dingen die tellen ook, en je zult zien dat je echt een heleboel kan!
Tip 3: Geef toe dat niet alles perfect hoeft te zijn!
Je kunt niet altijd alles goed doen, fouten maken is menselijk en moet je ook zeker blijven doen! Van fouten leer je namelijk, en daardoor weet je hoe je het de volgende keer anders of niet moet doen!
Tip 4: Vraag aan anderen of ze je positieve punten willen opschrijven.
Het is vaak heel erg goed voor je zelfvertrouwen als je van anderen hoort wat je allemaal goed kan!
Want wat is er nou mooier dan complimenten van anderen te krijgen. Alleen al als ze zeggen ‘ze heeft zo mooi haar’ of ‘ze is altijd voor anderen bezig’. Complimenten heeft een mens nodig, dus vraag erom! Veel mensen geven niet vaak een compliment en vaak moet je erom vragen. Vraag aan je ouders, broertjes, opa/oma, tantes/ooms, vrienden/vriendinnen, leraren of ze iets willen opschrijven!
Tip 5: Maak doelen voor jezelf!
Stel een doel of meerdere doelen op wat je wilt bereiken. Vind je het altijd erg moeilijk om voor de klas een presentatie te houden? Maak er een doel van. Hoe wil je dit doe gaan bereiken en wat moet je daarvoor doen. Ga bijvoorbeeld eindeloos in de spiegel oefenen, neem het op, en kijk wat je anders moet doen. Laat je moeder of vader bijvoorbeeld mee kijken. Of vind je het moeilijk om een gesprek aan te gaan? Maak er een doel van, ga bekijken hoe je dit doel wil gaan bereiken. Zoek op internet naar tips of trucjes die je daarbij kunnen helpen!
Tip 6: Wees goed voorbereid!!
Heb je een toets? Leer dat dan! Als je niet leert, tja dan gaat het inderdaad niet goed! Leer, zodat je zeker weet dat je de stof in je hoofd hebt, dat je er alles aan gedaan hebt voor die voldoende!
Sociaal? Bedenk van te voren een onderwerp waarmee je makkelijk mee kan beginnen. Bijvoorbeeld het weer! Iedereen kan daar antwoord op geven! Of over een hobby, verzin een onderwerp waar jij ook over mee kan praten, zodat er geen dodelijke stiltes vallen tijdens het gesprek.
Dat was mijn verhaal en mijn tips voor jullie! Best een behoorlijk artikel geworden. In de komende weken wil ik nog een aantal van soortgelijke onderwerpen waar ik onder andere ook mee heb rondgelopen met jullie delen en jullie daarbij ook tips geven. Je hoeft je nergens voor te schamen, iedereen kan er last van krijgen en je bent echt niet de enige!
Onthoudt goed : Ook jij mag er zijn!
Wat vinden jullie ervan dat ik iets blog over dit soort onderwerpen. Vaker doen of niet?
Veel liefs,
Carolien
Ik vind het heel dapper dat je dit van je afschrijft. 🙂
Dankjewel, ja heb er lang over na gedacht of ik het wel zou doen of niet.
Wat goed van jouw dat je daar een stukje over toewijd . Zo help je gelijk weer een andere en je zelf.
Dankjewel! Ja zo kan ik ook gelijk andere mensen helpen die hier last van hebben of hebben gehad.
Gelukkig dat het nu beter gaat! Lijkt mij heel naar om faalangst te hebben!
Ja is echt niet prettig, zeker omdat je de druk voor jezelf steeds hoger legt. Gelukkig kan ik er nu redelijk goed mee omgaan
Knap van je dat je hier over schrijft! Dat G’s schema zal ik zeker onthouden.
Dankjewel! Ja het is echt een handig schema! Zeker het proberen waard hoor!
Interessant om te lezen.
Dankje!