Eerste hulp bij blaren

tv programma's

Blaren zijn vaak vervelende en pijnlijke plekjes op de huid die ontstaan door wrijving of druk. Ze kunnen ontstaan op verschillende plekken, zoals je voeten, handen of andere delen van je lichaam. Blaren kunnen je activiteiten flink belemmeren en het is belangrijk om ze op de juiste manier te behandelen om verdere irritatie en ontsteking te voorkomen.

In deze blog geef ik je een aantal tips bij blaren, zodat je snel weer pijnvrij door het leven kunt gaan. Ze helpen bij mij altijd erg goed!

Tips bij blaren

  1. Voorkomen is beter dan genezen
    De beste manier om blaren te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk wrijving ontstaat tussen je huid en je schoenen of kleding. Zorg er dus voor dat je goed passende schoenen draagt en draag indien nodig sokken die extra bescherming bieden. Daarnaast kun je ook speciale pleisters of siliconen blarenpleisters gebruiken om wrijving te verminderen.
  2. Houd je voeten droog
    Natte voeten zijn gevoeliger voor blaren, dus zorg ervoor dat je voeten droog blijven. Draag ademende schoenen en sokken en vervang regelmatig je sokken als ze vochtig zijn geworden. Ook kun je eventueel poeder gebruiken om je voeten droog te houden.
  3. Laat de blaar met rust
    Als je eenmaal een blaar hebt, is het belangrijk om deze met rust te laten. Het is verleidelijk om eraan te pulken of de blaar door te prikken, maar dit vergroot de kans op infectie. Laat de blaar dus zoveel mogelijk met rust en bescherm hem met een pleister of blarenpleister.
  4. Prik de blaar alleen door als dat nodig is
    In sommige gevallen kan het nodig zijn om de blaar door te prikken, bijvoorbeeld als de blaar groot is of veel pijn doet. Gebruik hiervoor een steriele naald die je van tevoren hebt gedesinfecteerd met alcohol. Prik de blaar aan de zijkant door en laat het vocht eruit lopen. Dep vervolgens voorzichtig de blaar droog en bedek hem met een pleister.
  5. Gebruik blarenpleisters
    Blarenpleisters zijn een handige oplossing om blaren te behandelen en te beschermen. Deze pleisters hebben een zachte padding die de druk op de blaar verlicht en de genezing bevordert. Daarnaast vormen ze een beschermende laag over de blaar, waardoor de kans op infectie verkleint. Zorg ervoor dat je de blarenpleisters regelmatig vervangt en dat je ze niet te lang laat zitten.
  6. Laat de blaar aan de lucht drogen
    Als de blaar is doorgeprikt en het vocht eruit is gelopen, is het belangrijk om de blaar aan de lucht te laten drogen. Hierdoor kan de huid sneller genezen en voorkom je dat er vocht onder de blaar blijft zitten. Zorg ervoor dat je de blaar regelmatig schoonmaakt en bescherm met een pleister tot de huid volledig is hersteld.
  7. Raadpleeg een arts bij ernstige blaren
    In de meeste gevallen zijn blaren onschuldig en kunnen ze thuis worden behandeld. Echter, als je last hebt van ernstige blaren, bijvoorbeeld als ze erg groot zijn of als er tekenen van infectie zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen. Een arts kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven.

Met deze tips bij blaren hoop ik je te helpen om op een juiste manier met blaren om te gaan en ze snel te laten genezen. Onthoud dat het voorkomen van blaren altijd beter is dan genezen, dus zorg goed voor je huid en let goed op de signalen die je lichaam geeft. En vergeet niet: bij twijfel, raadpleeg altijd een arts.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.