Een thuis opleiding volgen?

affiliate links gebruiken

Al een hele tijd ben ik aan het overwegen om een HBO thuis studie te gaan doen. Maar de laatste 2 maanden lijk ik er wel helemaal geobsedeerd door. Ik wil graag leren, altijd leuk gevonden. Maar een studie op school zit er niet meer in. Wat nu?

Ik overweeg al een tijdje om een thuis studie te gaan doen. In mijn geval de beste oplossing, want mijn crohn is nu wel stabiel maar dat kan zomaar veranderen. Daarbij heb ik veel vermoeidheidsklachten en gaat het niet om volledige dagen naar school te gaan. De drang om een thuis opleiding te volgen is daardoor erg groot. Leren is wat ik het liefste doe, ik vind het heerlijk om elke dag iets nieuws te leren en ontdekken.

Thuis opleiding volgen?

Maar ik zit met 1 probleem! Namelijk wat kies ik? De keuze voor HBO was snel gemaakt. Ik heb mijn theorie voor mbo 4 met gemak gehaald en ik denk persoonlijk dat HBO een echte uitdaging gaat zijn. Ik ben natuurlijk al bijna 4jaar van school. Maar desalniettemin is de drang om een HBO studie te gaan volgen er altijd geweest. Omdat ik letterlijk alles leuk vind is een keuze voor een beroep niet heel makkelijk gemaakt. Uit alle beroepskeuze testen die ik de afgelopen weken heb gemaakt komt steeds dokter, laboratorium medewerker, psycholoog, doktersassistente, of apothekersassistent. Iets in die richting lijkt mij dan ook erg leuk. Het vak biologie, pedagogiek en psychologie heb ik altijd erg interessant gevonden en had ik hoge cijfers voor op school. Pedagogiek en psychologie zelfs beide een 9 als eindcijfer!!

Wat moet ik kiezen?

Ik weet het echt niet, uit de grond van mijn hart. Ik heb zelfs al overwogen om te gaan grabbelen. Of iemand anders voor mij te laten kiezen. Helaas kan ik op de site van het UWV ook geen informatie krijgen en zijn zij er echt alleen op gericht om werk te zoeken/vinden. Mijn ouders hebben ook andere meningen en maken het kiezen ook niet makkelijker. Ik moet vooral doen wat ik leuk vind, en dat is ook wel zo alleen weet ik niet wat ik leuk vind. En starten met een thuis opleiding wil ik eigenlijk nog wel dit jaar doen. Zo kan ik in de dagen dat ik thuis zit mezelf nuttig maken. Ik heb al op de verschillende sites zoals loi, nha, etc gekeken maar echt wijzer wordt ik er niet van.

Kun jij mij misschien helpen? Hoe kan ik een keuze maken, en wat voor soort thuis opleiding zou jij mij kunnen aanraden.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

16 thoughts on “Een thuis opleiding volgen?

 1. mogge Carolien
  als ik kijk naar het lijstje , zou ik zeggen iets met biologie en laboratorium samen , richting csi of zo
  je komt er vast wel uit
  geniet de dag

  1. Goedemorgen! Ik vind het echt lastig, ik ga er nog eens goed over na denken en kijken naar de mogelijkheden bij een thuis opleiding.

 2. Wat ik je kan meegeven aan een keuze te maken. Volg gewoon je hart gevoel.
  Dan maak je voor jezelf de juiste keuze en laat je het niet afhangen van iemand, waar je misschien nadien spijt van zou hebben.

  Aum Shanthi

  1. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik vind het zo onwijs lastig. Ik heb al wel gekeken naar een kort HBO opleiding zodat als ik het toch niet helemaal mijn ding vind maar een half jaar aan een opleiding zit. En mocht het toch iets zijn kan ik altijd nog een volledige HBO opleiding gaan volgen.

   1. Zo bekijk je het dan voor jezelf of een opleiding je ligt of niet.
    Want als ik iets zou voorstellen dan is het ook omdat ik er een band mee heb en dat kan voor u anders zijn. Dus volg gewoon je hart je gevoel.

    Aum Shanthi

    1. Toch onwijs bedankt voor je reacties. Ik ga denk ik voor een kort programma waarin je een aantal hoofdstukken van de volledige opleiding afrond. Mocht het wat zijn kan ik op die manier altijd nog de volledige opleiding doen en vrijstelling krijgen.
     Fijne dag!

 3. Het is natuurlijk altijd fijner als je ook de schoolbanken in kan, zeker met een hbo opleiding want die zijn best pittig. Ik heb zelf een thuis studie Filosofie en Levensbeschouwing, maar puur omdat ik het interessant vindt, krijg ook geen diploma maar een certificaat. En dat werkt toch het beste, doen wat je leuk vindt.
  Waarom begin je niet eens eens met pedagogiek of psychologie? Zeker omdat je daar zo hoog voor gescoord hebt !!
  Succes met het zoeken !
  xxx

  1. Ik zou natuurlijk het liefste gewoon naar school gaan, maar dat zit er niet in. Vooral omdat ik hele dag qua werk al niet aan kan laat staan op school zitten. Daarom een thuis studie. Een certificaat vind ik niet zo erg, je bewijst op die manier wel wat je de stof beheert en je kan later altijd nog gaan voor een volledige thuis opleiding want die zijn er ook zag ik. Moet je wel stages enzo voor lopen, om de theorie in de praktijk toe te passen. Denk dat ik eerst ga voor een kort HBO programma om te kijken of ik de studie leuk zou vinden, dan heb ik in ieder geval een certificaat voor die onderdelen. Als het dan wat is kan ik altijd nog de volledige opleiding gaan doen.
   Heel erg bedankt voor je reactie!
   Liefs

  1. Heeft wel geholpen 🙂 Letterlijk een minuut of 10 geleden de keuze gemaakt voor een opleiding. Nu alleen nog inschrijven!

 4. Hoi! Wat leuk dat je weer een opleding wilt doen. Uit ervaring weet ik dat voor elke officiele HBO opleiding welke je een bachelor geeft je stage moet lopen. Rond de 960 uur. Als je hele dagen op school niet vol houdt. Hou er dan rekening mee dat een stage even zwaar is zo niet zwaarder. Ik heb in de zelfde situatie als jou gezeten met vermoeidheid e.d. en heb vlak voor de finish af moeten haken omdat de stage dus teveel was.
  Ik doe nu de HAVO bij NHA opleidingen. Omdat dit toch goed is voor de ontwikkeling en geen stage vereist.
  Je kunt er ook voor kiezen een opleiding te doen op HBO niveau. Je krijgt dat geen bachelor maar gewoon een vakdiploma waar je bij mijn weten geen stage voor hoeft te doen. Heel veel succes met het maken van je keuze in ieder geval! Liefs, Mentje

Comments are closed.