Een kumquat plant – met recept tips!

kumquat plant

Misschien had je het al op instagram voorbij zien komen, ik ben nu ruim een maandje eigenaresse van een kumquat plant. Nu zal je vast denken, wat is een kumquat plant nou weer? Ik laat je zien wat voor plant dit is, wat er zo speciaal aan is en ik deel enkele recept tips met je!

Een kumquat plant is nog niet heel erg bekend in Nederland en ook de vruchten ervan heb ik nog nooit in de winkels zien liggen. Toch is deze vrucht zeker in de zomer heerlijk als dorstlesser en zit deze vrucht vol met vitamine C. Daarbij heb je geen afval, want je eet deze vrucht in zijn geheel op. Moet eerlijk bekennen dat dat ook wel nodig is want de binnenkant is best zuur, terwijl de schil onwijs zoet is. Samen is het erg lekker, al moet je waarschijnlijk bij de eerste hap even wennen aan de smaak.

De Kumquat plant

kumquat plant
Misschien heb je de plant wel eens zien staan in een tuincentrum. Ook ik kwam hem daar tegen, maar omdat ik nog bij mijn ouders woon op de zolder heb ik zelf geen tuin. Deze plant kan ook prima binnen staan, of op een balkon. De kumquat plant kan temperaturen aan tot -10 en heeft liever geen plek in de volle zon. Oftewel prima op een zolderkamer en af en toe een frisse neus in de achtertuin van mijn ouders. Voor iedereen die wel eens vergeet om planten water te geven is dit ook een ideale plant, het heeft maar heel weinig water nodig en vooral niet te vaak. Het hele jaar door zorgt deze plant voor vruchten en blijft hij mooi compact als je hem niet te vaak snoeit. I like it!

Recept tips

kumquat plant
Met de kumquat plant kun je zoveel meer dan alleen de vruchten zo opeten. Je kunt er een heleboel lekkere recepten mee maken. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet die ik zelf graag klaar maak.

  1. Een fles water met schijfjes kumquat. ( heerlijk als het warm is!)
  2. In de vulling van maanzaadcake
  3. Als eetbare decoratie op taarten, toetjes etc.
  4. In gerechten waar je citroen of sinaasappel gebruikt, vervang dit met de kumquat!
  5. Snijd in hele kleine stukjes en voeg het toe aan een salade.

Wil je frisheid en tegelijkertijd iets licht zoets verwerken in je gerecht, dan kan dit met de kumquat. Maar je kan ze natuurlijk ook zo opeten!

In de tijd dat ik deze plant nu heb, heb ik al zo’n 30 vruchten eraf gehaald en nog zitten er genoeg vruchten aan het boompje. Deze plant wordt onder verschillende prijsklasse verkocht. Maar meestal tussen de 10 en 30 euro.

Vraag aan jou: Kende jij de kumquat plant al?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

1 comments on “Een kumquat plant – met recept tips!

  1. De kumqat kende ik, maar vond t toen niet te eten. Ik weet ook niet of ik m toen helemaal op heb of alleen de binnenkant. Ik denk helemaal…

Comments are closed.