Een gids voor een succesvolle eerste date: Wat te doen en wat te vermijden?

fulltime ondernemer,

Een eerste date kan opwindend en tegelijkertijd zenuwslopend zijn. Been there, done that! Het is een kans om iemand beter te leren kennen en een potentiële basis te leggen voor een toekomstige relatie. Om ervoor te zorgen dat je eerste date soepel verloopt en een positieve indruk achterlaat, heb ik deze gids samengesteld met advies over wat te doen en wat te vermijden tijdens een eerste date.

Wat te doen op een eerste date?

1. Wees jezelf: Het klinkt misschien cliché, maar het is essentieel. Doe niet alsof je iemand anders bent om indruk te maken. Authentiek zijn is aantrekkelijk. Daarnaast als diegene je niet leuk vind als je jezelf bent, dan zal het ook nooit iets worden!

2. Kies een geschikte locatie: Kies een locatie die past bij jullie interesses en waar je comfortabel bent. Dit kan een café, restaurant, park of een andere plaats zijn waar je een goed gesprek kunt voeren. Of ga voor iets heel anders, ik had bijvoorbeeld een eerste date in een dierentuin, ook echt een aanrader!

3. Wees op tijd: Punctualiteit toont respect voor de ander. Probeer op tijd te komen, maar maak je geen zorgen als je een paar minuten te vroeg bent. Liever te vroeg dan te laat.

4. Luister actief: Tijdens het gesprek, luister actief naar je date. Toon oprechte interesse in wat ze te zeggen hebben, stel vragen en reageer op hun opmerkingen. Zorg dat het geen vragenvuur wordt, maar probeer toch heen en weer wat vragen te stellen om elkaar beter te leren kennen.

5. Houd je telefoon weg: Zet je telefoon op stil en bewaar hem in je tas of zak. Constant op je telefoon kijken kan onbeleefd en afleidend zijn.

6. Wees positief: Probeer een positieve en optimistische houding te behouden. Niemand wil tijd doorbrengen met iemand die voortdurend klaagt.

7. Toon respect: Toon respect voor de grenzen en comfortniveaus van je date. Als ze ergens niet comfortabel mee zijn, forceer dan niets. Mocht je toch twijfelen, vraag het gewoon! Zelf heb ik liever dat iemand het vraagt of ik comfortabel ben met een hand dan dat hij achteraf zegt dat hij graag mijn hand had willen vasthouden.

8. Bedank je date: Na de date, bedank je date voor hun tijd, ongeacht hoe de date is verlopen. Een eenvoudige “dank je wel” laat zien dat je hun gezelschap waardeert. En om het ijs helemaal te breken sluit je af met een knuffel!

Wat Te Vermijden tijdens je date!

1. Overdreven praatziek zijn: Hoewel het belangrijk is om een gesprek te voeren, vermijd dan om de hele tijd aan het woord te zijn. Geef je date de kans om te praten.

2. Over ex-partners praten: Het is te vroeg om in details over je ex-relaties te duiken op de eerste date. Houd het licht en positief.

3. Te persoonlijke vragen stellen: Vermijd het stellen van te persoonlijke vragen, zoals financiën, familieproblemen of medische geschiedenis. Dit kan ongemakkelijk zijn, je moet dit echt even aanvoelen. Zelf had ik het tijdens een 1e date wel over dit soort onderwerpen maar dat komt ook omdat het voelde alsof we elkaar al veel langer kende.

4. Negatief zZijn: Negativiteit kan een date snel verpesten. Vermijd klagen over je werk, vrienden of andere aspecten van je leven.

5. Te veel drinken: Matig je alcoholgebruik, of beter nog drink niet! Overmatig drinken kan een slechte indruk achterlaten en het beoordelingsvermogen vertroebelen.

6. Ongepaste fysieke aanraking: Respecteer de persoonlijke ruimte van je date. Forceer geen fysiek contact als ze er niet klaar voor zijn. Twijfel je, vraag het!

7. Afleidingen: Houd je aandacht gericht op je date en vermijd afleidingen zoals tv-schermen of andere mensen in de omgeving.

8. Teveel toekomstplannen maken: Hoewel het goed is om te praten over jullie interesses en doelen, is het te vroeg om plannen te maken voor de toekomst van jullie relatie. Blijf in het heden. Ik weet het, soms voelt iets zo goed en kun je je bijna niet inhouden, maar realiseer je dat je elkaar voor het eerst ziet!

Een eerste date kan de basis leggen voor iets moois, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en open te staan voor de mogelijkheid dat het niet altijd perfect zal gaan. Het belangrijkste is om jezelf te zijn, respect te tonen voor je date en te genieten van de ervaring. Als er een wederzijdse klik is, zal er waarschijnlijk nog veel meer mooie momenten volgen.

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.