Edelstenen | Agaat – werking en kracht

Agaat, één van de mooiste edelstenen vind ik persoonlijk. Maar wat is eigenlijk een agaat, hoe herken je ze en wat doet zo’n steen dan eigenlijk? De werking en kracht van iedere soort is anders, maar het is goed om te weten wat het voor jou kan betekenen en waarom jij een bepaalde soort zou moeten aanschaffen. Ik vertel je graag alles over de Agaat!

Agaat is een edelsteen uit de kwartsfamilie. Je vind ze in heel veel verschillende soorten, van doorzichtig tot karakteristieke bandpatronen. Wat ze wel vaak gemeen hebben is dat het in een amandelvormige steen voorkomt. Dat komt omdat het gevormd wordt in vulkanische gasblazen.

Wat is een Agaat?

Agaat is een edelsteen uit de kwartsfamilie is veel voorkomt in Duitsland en bepaalde staten in Amerika. Een agaat kan wit, grijs, blauw of rood zijn maar ook verschillende bruintinten hebben. De verschillende kleuren onderscheiden zich van elkaar en hebben allemaal weer hun eigen (extra) naam. Denk bijvoorbeeld aan agaat mos, agaat vuur, agaat boom.
agaat geode

De agaat schijnt al meer dan 8000 jaar gebruikt te worden en werd voor het eerst genoemd door Theophrastus (371-287 voor Christus), een Griekse filosoof en schrijver. Ook de oude Egyptenaren waren fan van deze steen want zij maakte er bijvoorbeeld rolzegels en scarbeeen mee. Ook in de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen werd de Agaat veel gebruikt.

Enkele eigenschappen:
Samenstelling: SiO2 + Al, C, Ca, Cu, Fe, Mg, Mn + (MnO2, nH2O)
Hardheid: 6 -7
Dichtheid: 2,58 – 2,65

Voor wie is de Agaat?

De Agaat is speciaal voor de volgende sterrenbeelden: Maagd (24 augustus tot 22 september) en de Schorpioen (24 oktober tot 22 november).

Heb je nou helemaal niets met het spirituele maar vind je edelstenen gewoon heel erg mooi, dat kan natuurlijk ook! Kies vooral een edelsteen uit waar jij je goed bij voelt en die jij mooi vind. Dat is erg belangrijk, ook voor de werking van de steen.
agaat geode

Waar kan een agaat bij helpen?

Of je er nu wel iets mee hebt of niet, een Agaat kan je voor vele dingen toepassen. Maar je kunt hem natuurlijk ook aanschaffen vanwege zijn opvallende kleuren en aparte patronen. Hieronder een lijst met klachten en eigenschappen die van toepassing zijn op de Agaat. Een agaat wordt veel toegepast als sieraad of als trommelsteen/zak steen. Maar je kunt ook een mooie geode kopen en deze in een ruimte neerzetten.

Deze klachten kun je verminderen:
De Agaat kan helpen bij een blaasontsteking en het stimuleren van de stofwisseling. Het heeft een positieve werking op de blaas, de ogen en op de bloedvaten. Daarnaast helpt de agaat bij psychische spanningen en geeft het je een gevoel van veiligheid. Verder kan het ook het zelfvertrouwen vergroten en de twijfels verminderen.

Deze eigenschappen heeft het:
Het heeft een positieve werking op de geslachtsorganen, wordt gebruikt als beschermsteen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap, geeft stabiliteit, zelfbeheersing en zorgt voor een geborgen gevoel.

Disclaimer:
Het gebruik van een edelsteen/mineraal is geen vervanging voor medische noodzaak. Het is belangrijk dat je altijd medische hulp zoekt als je last hebt van een bepaalde klacht. Een edelsteen kan wel invloed hebben op klachten, maar het is wel de bedoeling dat je altijd een arts raadpleegt bij medische aandoeningen!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.