DIY | Ikea pegboard

ikea pegboard

Een tijdje geleden kocht ik bij Ikea het Pegboard uit hun assortiment. Ze hebben daar ook een aantal accessoires voor maar leuker is natuurlijk om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik bedacht een aantal hack idea’s voor het Ikea pegboard en hierdoor is mijn bureau lekker opgeruimd en heb ik een heel tof item in mijn kamer hangen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen met een pegboard?

Het pegboard is weer helemaal hip, niet gek want je kunt hem eindeloos combineren, stijlen en in wel elke ruimte gebruiken. Zelf wilde ik hem vooral gaan gebruiken bij mijn bureau om zo mijn bureau wat leger te hebben en volop kan werken aan mijn blog. De standaard items die ze er bij de Ikea bij verkopen vond ik niet helemaal mijn ding. Ik houd wel van wit, maar juist door te spelen met elementen en kleuren kun je iets moois gaan creëren.

Een pegboard stijlen

ikea pegboard
Een pegboard is eigenlijk niets anders dan een plaat met gaatjes erin. In die gaatjes kun je dan een rekje ophangen, een pin of een haak. Ik nam naast het Skadis Pegboard van Ikea ook 2 setjes met lange haken en 1 setje met kleine haakjes. De kleine haakjes wilde ik gebruiken om potjes aan op te hangen (voor pennen, scharen, liniaal etc) en de grote haken wilde ik gebruiken om plankjes te maken.

Verder gebruikte ik de volgende materialen om mijn pegboard te stijlen:
– Plank laminaat
– Jute touw
– 2 soorten jam potjes
– 3 soorten vierkanten potjes
– Koptelefoon
– 5 kleine haken
– 4 grote haken voor de planken
– Aroma diffuser
– Plakbandhouder en elektrische puntenslijper
Houder voor notitieblaadjes

Niet alles staat op de foto, ik wissel bijna dagelijks van items om te kijken wat ik echt prettig vind.

Je kunt eventueel nog vele andere items gebruiken om je rek te stijlen. Wat dacht je van mandjes van hout of een gehaakt mandje. Vierkanten bakjes die je ophangt met touw of ijzerdraad bijvoorbeeld. Genoeg mogelijkheden voor hele toffe dingen. Je kunt natuurlijk ook een plank ophangen boven je bureau om zo meer ruimte over te houden, maar persoonlijk vind ik een pegboard net even wat leuker en speelser. Daarnaast is een pegboard redelijk plat, een plank zou toch veel meer uitsteken waardoor je moeilijk iets kan pakken. Naast dit heeft het ook een voordeel dat je niet perse gaten in de muur hoeft te maken.

Waar je een pegboard kunt gebruiken?
pegboard skadis

 • In je kantoor of bij een bureau
  Als je net als mij een deel van een ruimte gebruikt als kantoor dan kun je op veel verschillende manieren een pegboard gebruiken. Berg er net zoals mij pennen, stiften of andere kantoorbenodigdheden in op. Maar ook eventueel kleine plantjes (vetplantjes bijvoorbeeld).
 • In een kinderkamer of babykamer
  Hang hier bijvoorbeeld tekeningen, knutsel werkjes of souvenirs aan op. Of maak er plankjes waar speelgoed op kan staan. In een baby kamer kun je bijvoorbeeld ook nog een klokje ophangen of mandjes waarin je luiers en andere handige items in op bergt.
 • De woonkamer, eetkamer of hal
  Je kunt bijvoorbeeld een grote wand maken van verschillende pegboards. Op die manier hoef je zo min mogelijk gaten te boren in de muur om een toffe fotowand te maken. Naast dit kun je bijvoorbeeld ook een plaats maken waarbij je de kalender ophangt, notities, boodschappenlijstjes, de post opbergt en ga zo nog maar even door. In de eetkamer zou je bijvoorbeeld bak items kunnen ophangen.
 • In de garage of schuur
  Hiervoor wordt een pegboard al heel erg lang gebruikt. Het opbergen van gereedschap is één van de bekendste ideeën.

Heb jij al eens nagedacht over een pegboard?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.