Dit is waarom je altijd koude handen en voeten hebt!

hoeslakenshop, hoeslaken kopen, hoeslaken

Ik heb hier dus echt mega veel last van. Als klein meisje had ik het nog enorm koud als het boven de 30 graden was. Ik kon dan ook gewoon in een dikke trui lopen zonder dat ik het echt warm had. Maar waarom hebben we altijd koude handen en voeten (want ik ben echt niet de enige!). Dit is de reden…

Mijn moeder zei altijd ‘ Zodra je je eerste kind hebt gehad is het over’, maar aangezien ik niet van plan ben om kinderen te krijgen (althans nu niet, zeg nooit nooit). Moet er toch een andere oplossing zijn voor dit probleem. Want ja, hinderlijk is het af en toe wel! Soms loop ik helemaal paars aan van de kou.

Koude handen en voeten

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest die verklaarde dat ruim 30% van de vrouwen last heeft van koude voeten en handen, tegenover maar 6% van de mannen. Blijkbaar hebben ze nogal wat bewijzen gevonden dat het geen aanstelleritis is maar dat er zeker het een en ander meespeelt waarom wij het dan koud hebben! Benieuwd waarom dat komt?

Hormonen!
Als je hebt opgelet bij biologie kon je weten dat onze thermostaat in onze hersenstam bevind en dat de lichaamstemperatuur beïnvloed wordt door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Als de oestrogeen in ons bloed stijgt denkt onze thermostaat dat we een te lage lichaamstemperatuur hebben en reageren we sterk op temperatuurverschillen.
Daarbij hebben wij vrouwen ook een andere stofwisseling, die van mannen ligt namelijk 30% hoger als die van vrouwen. Ondanks dat vrouwen een hoger vetpercentage hebben houdt ons dat niet warm genoeg.
mond verbrand

Maar ligt het dan alleen aan hormonen?

Nee niet alleen hormonen kunnen de oorzaak zijn van onze koude voeten en handen. Een ijzertekort kan ook de boosdoener zijn. Mannen hebben namelijk minder ijzer in hun bloed dan vrouwen, en om de bloedtoevoer goed te laten verlopen is ijzer nodig. Als je dus een ijzertekort hebt is de bloedtoevoer minder soepel, dit zie je ook bijvoorbeeld als je ongesteld bent.

Wat kun je doen om wel warme voeten en handen te krijgen?
Ik slik het liefste een multivitaminen waarbij ik zeker weet dat ik geen tekorten opbouw. Dit kleine beetje extra naast mijn voeding doet echt zijn werk en merk het dan ook echt na een paar dagen als ik het niet meer slik. Hallo koude voeten en handen!
Daarnaast gebruik ik ook heel graag warme pantoffels want die extra laag kan wonderen doen. In de winter of tijdens koude dagen trek ik ook heel graag cosy socks extra aan naast mijn ‘gewone’ sokken, allemaal voor die extra laag met warmte.
Krijg je het dan nog niet warm? Drink een warme glas chocolademelk zodat je handen opwarmen of gebruik een plaid of kruik om je voeten op te warmen. Alle kleine beetjes helpen. En bedenk, je bent niet de enige die hier last van heeft!

Heb jij ook last van koude voeten en handen?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Dit is waarom je altijd koude handen en voeten hebt!

Comments are closed.