Dit effect heeft groente op ons lichaam

voedzame maaltijdsalade

Eerder schreef ik al een artikel over de effecten van fruit op ons lichaam. Maar we eten natuurlijk ook groenten, die ook een heleboel effecten hebben op ons lichaam. In dit artikel beschrijf ik welke effecten bepaalde groenten kunnen hebben op ons lichaam, welke stofjes ze bevatten die kunnen helpen voor bepaalde dingen.

Van groenten die we misschien wel regelmatig eten, tot de wat minder bekende soorten als de aardpeer. Het is niet zo dat je nu bepaalde groenten soorten perse moet gaan eten of moet laten liggen. Maar zoals onze medische wereld ooit is begonnen met Hippocrates ‘Laat voeding ons medicijn zijn, en ons medicijn onze voeding’. Alle begint bij wat we naar binnen werken, onze voeding!

Groenten soorten – Welk effect ze hebben

Aardpeer
Rijk aan prebiotische stoffen die een bron vormen voor de goede bacteriën in ons spijsverteringssysteem. Deze bacteriën zorgen ervoor dat ons eten goed wordt verteert, de nodige stoffen eruit worden gehaald en wat niet gebruikt kan worden ons lichaam verlaat.

Artisjok
(iets waar ik zelf geen fan van ben) Artisjok zit vol met inuline, een bepaald type suiker dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Kan dus effectief zijn bij diabetes bijvoorbeeld omdat het de afgifte van glucose vertraagt. Daarnaast bevat het ook chlorogeenzuur dat bescherming biedt tegen leverinfecties. Het stimuleert de productie van gal, beschermt tegen galstenen en verlicht constipatie (verstopping).

Asperge
We kennen ze wel, het witte of groene goud, de asperge! Ze bevatten een urinedrijvende stof, asparagine, die kunnen helpen bij een hoge bloeddruk en oedeem. Daarnaast bevat het een stofje genaamd racemofuran dat een ontstekingsremmende werking heeft.

Aubergine
Aubergines zijn niet alleen erg lekker maar bevatten ook nasunine dat de vettige beschermlaag van onze zenuwcellen beschermt. Ook zijn ze vezelrijk en zorgen dat onze ontlasting niet te dik is.

Avocado
Rijk aan oliezuur dat de hoeveelheid slechte cholesterol vermindert en de goede cholesterol iets verhoogd. Ook bevatten avocados vitamine E die het membraan van de huidcellen beschermt. Door het hoge vitamine E gehalte is dit ook nog eens een natuurlijk antistollingsmiddel dat trombose tegengaat en bescherming biedt tegen een hartaanval en beroerte.

Bleekselderij
Een super mooie groente, want door verschillende stofjes in de bleekselderdij is dit een goede pijnstiller. Daarnaast is het ook goed bij urinewegproblemen want het heeft ook een urinedrijvende werking.

Boerenkool
Met een mooie hoeveelheid calcium en fosfor is dit erg goed voor onze botten. Daarnaast zorgt het stofje chlorofyl ervoor dat ons lichaam de nodige magnesium binnen krijgt waardoor onze spieren ontspannen.
makkelijke maaltijdsalade

Groenten soorten – de ene nog beter dan de ander


Paprika
Paprikas bevatten de stofjes carotenoiden en flavonoiden die zich oplossen in de vetlaag van de huid. Daar zorgen ze ervoor dat onze huid beschermt word. Daarnaast hebben ze ook een ontstekingsremmende werking wat kan helpen bij acne en eczeem. Flavonoiden zijn daarnaast ook goed voor onze bloedvaten omdat ze beschermen tegen beschadigingen.

Pastinaak
Ook pastinaak bevat het stofje inuline dat een prebiotische stof is en goed voor onze spijsvertering.

Prei
Net als de ui, bieslook en knoflook bevat prei de prebiotische stof inuline. Dit is echt heel goed voor ons spijsverteringssysteem! Daarnaast bevat prei ook (maar ook ui, bieslook en knoflook) zwavelhoudende stoffen die bloedstolling tegen gaan en een positief effect kunnen hebben op onze cholesterol.

Bieten
Mijn favoriete groenten! Bieten bevatten nitraten (minerale zouten) die worden omgezet in stikstofdioxide en onze bloeddruk reguleren. Het ontspant de spieren in de vaatwanden en verlaagt de bloeddruk. Daarnaast bevat het ook betacyanine dat een rol kan spelen bij de afbraak en afvoer van alcohol in de lever.

Spinazie
Een bron van Vitamine C, proteïnen en ijzer maar ook de antioxidant betacaroteen dat onze huid beschermt tegen beschadigingen.

Tomaat
Met een grote hoeveelheid vitamine C en lycopeen zijn het echte vitamine bommetjes. Het werkte tegen aantasting en schade van de vaatwanden, maar kunnen bij mannen ook werken tegen prostaatproblemen.

Er zijn natuurlijk nog meer groente soorten, maar ik laat het bij deze die ik in dit artikel heb beschreven. Nog vaker recepten maken met één van deze groenten, dat doe ik zeker.

Wist jij dat deze groenten al deze goede eigenschappen hadden?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Dit effect heeft groente op ons lichaam

Comments are closed.